Απίστευτες εικόνες από τον πλανήτη Άρη θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι θέλουν μέσω του site της ΝASA.
Πλέον μπορούν όλοι να εξερευνήσουν τον παγωμένο κόσμο μέσω ίντερνετ
Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένας τρισδιάστατος χάρτης που απεικονίζει τον «κόκκινο» πλανήτη στην ρεαλιστική του μορφή, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να περιηγηθεί στις πετρώδεις περιοχές που ανακλύπτουν κατά καιρούς τα ρομποτικά οχήματα εξερεύνησης της NASA.
Πλέον, τόσο οι επιστήμονες όσο και το κοινό μπορούν είτε να μελετήσουν είτε να απολαύσουν λίγες... εξωγήινες εικόνες έχοντας σφαιρική και τρισδιάστατη εικόνα του πλανήτη Άρη. Πλαγές, βράχοι, κρατήρες ακόμη και ίχνη της σκόνης που υπάρχει διάσπαρτη στην ατμόσφαιρα, αποτυπώνονται με απίστευτη λεπτομέρεια στον χάρτη.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα ενοποίησης 110.000 εικόνων που έχουν καταγραφεί από όλες τις πλευρές του πλανήτη και που τώρα δίνουν αυτό το πρωτοποριακό αποτέλεσμα. Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Caltech χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, δίνοντας τελικά στη δημοσιότητα τον περίφημο ψηφιακό χάρτη.
https://explore-mars.esri.com/
Τραβηγμένες από την ασπρόμαυρη κάμερα διαστημικού σκάφους, οι εικόνες καλύπτουν έκταση σχεδόν 25 τετραγωνικών μέτρων επιφάνειας ανά pixel. Αυτό έγινε από το «Global CTX Mosaic of Mars» δίνοντας τις υψλότερης ανάλυσης εικόνες που έχουν καταγραφεί ποτέ από τον πλανήτη. Το CTX είναι μία από τις τρεις τέτοιες κάμερες του MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Η ικανότητά του να συλλαμβάνει μεγαλύτερες εκτάσεις τοπίων έχει κάνει το CTX ιδιαίτερα χρήσιμο για τον εντοπισμό κρατήρων της επιφάνειας του Άρη.
Ο χάρτης αποτελεί προϊόν του εργαστηρίου Bruce Murray του Caltech για την Πλανητική Οπτικοποίηση και χρειάστηκε έξι χρόνια και δεκάδες χιλιάδες ώρες εργασίας για να αναπτυχθεί. Είναι τόσο λεπτομερές που περισσότερες από 120 επιστημονικές εργασίες έχουν βασιστεί στα στοιχεία που δίνει ο χάρτης. Επίσης, αρκετά εύκολα μπορεί κάποιος να τον χρησιμοποιήσει.
«Ήθελα να φτιάξουμε κάτι που να είναι προσβάσιμο σε όλους», είπε ο Τζακ Ντίκσον, ο επικεφαλής του έργου και επιστήμονας επεξεργασίας εικόνας που διαχειρίζεται το εργαστήριο Murray. «Ακόμη και τα παιδιά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν τώρα. Η μητέρα μου, που μόλις έκλεισε τα 78, μπορεί να το χρησιμοποιήσει τώρα. Ο στόχος είναι να περιοριστούν τα εμπόδια για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον Άρη» κατέληξε.