Επιστήμη

Η γήρανση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε παγκόσμιο χάος

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μειωθεί τα επόμενα 40 χρόνια λόγω της μείωσης των γεννήσεων, οδηγώντας σε τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με ανάλυση του Business Insider .

Η μείωση του πληθυσμού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, αλλά τελικά η γήρανση του πληθυσμού θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία. Έχουμε δει μια πληθυσμιακή έκρηξη τις τελευταίες δεκαετίες. Το άτομο που έφερε τον παγκόσμιο πληθυσμό στα 4 δισεκατομμύρια γεννήθηκε το 1975 και σε ένα μήνα θα γεννηθεί το άτομο με τον αριθμό 8 δισεκατομμύρια. Αυτή η «πληθυσμιακή έκρηξη» έχει αναφερθεί από ειδικούς ως μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη μας.

Όταν 50 νομπελίστες ρωτήθηκαν το 2017 ποια είναι η κύρια απειλή για την ανθρωπότητα, περισσότεροι από το ένα τρίτο από αυτούς απάντησαν ο υπερπληθυσμός του πλανήτη. Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας σημαντικός τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης είναι η επιβράδυνση της πληθυσμιακής αύξησης. Αυτό που απέτυχαν να σκεφτούν οι νομπελίστες είναι ότι οι παράγοντες που οδηγούν τον κόσμο προς τη μείωση του πληθυσμού βρίσκονται ήδη σε κίνηση. Στην πραγματικότητα, σε 40 χρόνια από τώρα, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται .

 

Η μεγάλη δημογραφική παρακμή δεν θα προκληθεί από ιό, πόλεμο ή φυσική καταστροφή, αλλά από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου

 

Δεν θα είναι ένας ιός, ένας πόλεμος ή μια φυσική καταστροφή που θα προκαλέσει μείωση του πληθυσμού. Αντίθετα, θα φταίει η άνοδος του βιοτικού επιπέδου. Η πρόοδος στο βιοτικό επίπεδο από τη Βιομηχανική Επανάσταση συνοδεύτηκε όχι μόνο από αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά και από μείωση του ποσοστού γεννήσεων . Οι άνθρωποι είναι πιο πλούσιοι, πιο υγιείς, πιο μορφωμένοι, ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερα παιδιά. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται σε ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα ή η Ευρώπη δεν είναι πλέον επαρκής για να διατηρήσει τον πληθυσμό σταθερό.

Η μείωση του πληθυσμού είναι μια καταστροφή που απειλεί την οικονομία μας. Η μεγάλη μείωση του εργατικού δυναμικού που προκαλείται από τη γήρανση του πληθυσμού θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία εκτός και αν βρούμε καινοτόμους τρόπους να παραμείνουμε στη ζωή. Χρόνο με το χρόνο, το ποσοστό γεννήσεων στις πλούσιες και μεσαίου εισοδήματος χώρες πέφτει κάτω από το κρίσιμο επίπεδο «αντικατάστασης» - το επίπεδο στο οποίο οι άνθρωποι έχουν αρκετά παιδιά για να διατηρήσουν τον πληθυσμό σταθερό. Μια κοινωνία χρειάζεται 2,1 παιδιά για κάθε γυναίκα για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό γεννήσεων είναι 1,6 ανά γυναίκα και είναι ακόμη χαμηλότερο σε χώρες όπως η Ιαπωνία (1,3), η Κίνα (1,2) ή η Νότια Κορέα (0,8). Σύντομα, σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο θα πέσουν κάτω από το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την πρόληψη της μείωσης του πληθυσμού. Έρευνες δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες και περιοχές του πλανήτη, καθώς βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο, ο αριθμός των παιδιών ανά οικογένεια αρχίζει να μειώνεται. Στο τέλος, μια χώρα που κάποτε ήταν φτωχή και νέα γίνεται πλούσια, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση ενός γηράσκοντος πληθυσμού που δεν έχει αρκετούς νέους εργάτες για να τον στηρίξει.
 

250 χρόνια μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, θα μπορούσαμε να εισερχόμαστε σε μια εποχή οικονομικής στασιμότητας

 

Η παγκόσμια κατά κεφαλήν παραγωγικότητα, το επίσημο μέτρο του πόσα παράγει ένας εργαζόμενος σε μια ώρα και ο σημαντικότερος δείκτης προόδου, έχει αρχίσει πρόσφατα να μένει στάσιμος. 250 χρόνια μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, θα μπορούσαμε να εισερχόμαστε σε μια εποχή οικονομικής στασιμότητας.

Για εκατοντάδες χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι πήγαιναν σε εργοστάσια και γραφεία και τροφοδοτούσαν την κατανάλωση με το εισόδημά τους. Με τα χρήματα που πληρώθηκαν για τους φόρους, παρείχαν τα κεφάλαια από τα οποία γίνονταν επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία, την έρευνα, τις υποδομές και το κοινωνικό σύστημα που χρηματοδοτεί έναν αυξανόμενο αριθμό συντάξεων.

Αυτό το μοντέλο έχει πλέον αρχίσει να παραπαίει καθώς όλο και περισσότεροι συνταξιοδοτούνται και δεν υπάρχουν αρκετοί δραστήριοι νέοι για να πάρουν τη θέση τους . Υπάρχουν δύο λύσεις για την καταπολέμηση της έλλειψης εργατικού δυναμικού : μπορούμε να έχουμε περισσότερα άτομα να εργάζονται ή μπορούμε να εργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά. Οι ΗΠΑ και οι μεταναστευτικές τους πολιτικές είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερους ανθρώπους παρά το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων.

Η Ιαπωνία είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα του τρόπου αντιμετώπισης ενός πληθυσμού που όχι μόνο γερνάει αλλά και μειώνεται – κάνοντας την παραγωγικότητα πιο αποτελεσματική με την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση. Για να ξεφύγουν από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι οικονομίες θα χρειαστούν μια «ώθηση» της παραγωγικότητας όπως το θαύμα της εκβιομηχάνισης που μας έβγαλε από την σχεδόν καθολική φτώχεια πριν από 250 χρόνια. Εάν όλο και λιγότεροι άνθρωποι χρηματοδοτούν συνεχώς διευρυνόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις στην καινοτομία και την πρόοδο.

Πρέπει να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να αυτοματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις απλές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Business Insider. Η αλλαγή απαιτεί την εγκατάλειψη των ξεπερασμένων επιχειρηματικών μοντέλων και των ξεπερασμένων βιομηχανιών. Μεταξύ των 10 κορυφαίων εταιρειών του κόσμου από άποψη κεφαλαιοποίησης, οκτώ από αυτές είναι εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες για να πετύχουν βασίστηκαν σε προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν προσαρμοστεί στις ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές και έχουν δημιουργήσει, ακόμη, αγορές που δεν υπήρχαν καν μέχρι έπειτα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...