Επιστήμη
Ενημερώθηκε στις:

Η Κίνα δημιουργεί "χοίρους-ανθρωποειδή" που θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για τον COVID

Τα χρόνια πριν από τον COVID, η πιο ορατή απόδειξη για το πόσο το Πεκίνο ήταν πρόθυμο να ωθήσει τους επιστήμονές του να ξεπεράσουν τα όρια αυτού που η διεθνής κοινότητα έκρινε «αποδεκτό» ήταν η ικανότητά του στη γονιδιακή επεξεργασία. Πριν από μερικά χρόνια, ένας Κινέζος επιστήμονας συγκλόνισε τον κόσμο και μάλιστα φυλακίστηκε στην πατρίδα του, όταν αποκάλυψε τα πρώτα ανθρώπινα μωρά στον κόσμο με γονιδιακή επεξεργασία. Τα δίδυμα κοριτσάκια υπέστησαν αλλαγή στο γενετικό τους υλικό όσο βρίσκονταν ακόμα στην μήτρα, για να αποκτήσουν ανοσία στη λοίμωξη HIV του πατέρα τους.

Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται τώρα αυτά τα γονιδιακά επεξεργασμένα κορίτσια (η κινεζική κυβέρνηση δεν θα πει), αλλά το Πεκίνο έχει προφανώς βρει ένα νέο έργο για τους καλύτερους επιστήμονες γονιδίων του: το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας φέρεται να έχει αναπτύξει μεταλλαγμένα "ανθρωποειδή γουρούνια" που είναι ευαίσθητα στο ανθρώπινο στέλεχος του κορονοϊού χρησιμοποιώντας την κορυφαία τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων στον κόσμο.

Μόλις αναπτυχθούν, οι χοίροι θα χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα, καθώς οι επιστήμονες δοκιμάζουν νέα φάρμακα που αναπτύσσονται για την καταπολέμηση του COVID. Αν και σε αυτό οι Global Times, μια από τις πολλές κρατικά ελεγχόμενες εφημερίδες του Πεκίνου, δεν μπήκαν σε πολλές λεπτομέρειες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο έδειξε ότι οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εξήγησαν πώς οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το CRISPR, ένα εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων, για να αφαιρέσουν τη γενετική προστασία που επιτρέπει στους χοίρους να μειώσουν τον ανθρώπινο ιό. Το έργο έχει σαφώς την πλήρη υποστήριξη του ΚΚΚ: το ερευνητικό ίδρυμα CAS είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο στο είδος του και επίσημος βραχίονας της κινεζικής κυβέρνησης.

Γιατί όμως επέλεξαν γουρούνια; Η Global Times, ένα φερέφωνο της κινεζικής κυβέρνησης, έχει στην πραγματικότητα μια αρκετά πειστική εξήγηση.

Οι υπάρχουσες κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα σε ινδικά χοιρίδια και ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά που χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση της μόλυνσης από COVID-19 δεν μπορούν να συλλάβουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φυσιολογίας και επομένως περιορίζουν την ακρίβεια της δοκιμής για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ