Το σημείο που ίσως κατέπεσε ο κινεζικός δορυφόρος Longjiang-2, στις 31 Ιουλίου, πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει αστρονόμοι χάρη σε μια εικόνα της NASA.
Ο κινεζικός δορυφόρος Longjiang-2 κατέπεσε στις 31 Ιουλίου, στη Σελήνη, και αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πιστεύουν ότι εντόπισαν το σημείο συντριβής του χάρη σε μια εικόνα της NASA.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρόμπινσον, επικεφαλής της ομάδας που εργάζονται με το πρόγραμμα Σεληνιακής Αναγνώρισης των Διαστημόπλοιων σε Τροχιά (LORC), θεωρείται ότι ο δορυφόρος προσγειώθηκε στον κρατήρα Van Gent.
Η ομάδα του συνέκρινε δύο φωτογραφίες από το LROC πριν από τη συντριβή στις 3 Ιουλίου και, στη συνέχεια, στις 5 Οκτωβρίου. Η ανάλυση των δύο εικόνων αποκάλυψε μια αλλαγή στο έδαφος της Σελήνης, το οποίο τώρα σημαδεύτηκε από έναν νέο μίνι κρατήρα 4 έως 5 μέτρων, ο οποίος προφανώς εμφανίστηκε στο σημείο όπου είχε καταρρεύσει ο κινεζικός δορυφόρος.
Ο δορυφόρος Longjiang-2 εκτοξεύτηκε από την Κίνα, τον Μάιο του 2018, και υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε σε σύνοδο με τον Longjiang-1, αλλά η λειτουργία του πρώτου συνεχίστηκε για ακόμα δύο μήνες.
Οι δύο δορυφόροι εξέταζαν τεχνολογίες παρατηρήσεων χαμηλής συχνότητας ραδιοαστρονομίας που ανέπτυξε η Κίνα.
Η Κίνα άρχισε το σεληνιακό πρόγραμμα εξερεύνησης το 2003 αλλά, πρόσφατα, έκανε μερικές σημαντικές ανακαλύψεις.
Η χώρα έστειλε το πρώτο drone στη μακρινή πλευρά της Σελήνης, η οποία παρέμεινε σχετικά ανεξερεύνητη. Το όχημα προσγειώθηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο του 2019, διενήργησε μελέτες της επιφάνειας και πραγματοποίησε μερικά πειράματα.
Εκτός αυτού, το Πεκίνο σκέφτεται να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον φυσικό δορυφόρο της Γης μέχρι το 2030.