Στο απώτερο μέλλον φαίνεται ότι παραπέμπεται το ζήτημα με την πόντιση του καλωδίου μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η συνέχιση του έργου παραπέμπεται «στον κατάλληλο χρόνο, ο οποίος θα καθοριστεί βάσει του προγραμματισμού του ερευνητικού πλοίου», γνωστοποίησαν κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με άλλες ενέργειες τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επίλυση χρονίζοντων προβλημάτων του παρελθόντος, σημειώνουν.
Οι σημερινές εξελίξεις στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την οριοθέτηση σε χάρτη των απώτατων δυνητικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δίνει χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της για την πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου έπειτα από ένα διάστημα που παρά τους διπλωματικούς χειρισμούς, το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης είχε περιέλθει σε αδιέξοδο.
Ωστόσο, η διατύπωση αυτή ερμηνεύεται από ειδικούς επί των διπλωματικών και των ενεργειακών θεμάτων ως έμμεση επιβεβαίωση της αναστολής του σχεδίου, το οποίο είχε παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια ως ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά έργα στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποσύνδεσή του από τον ευρύτερο σχεδιασμό εξωτερικής πολιτικής δημιουργεί την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποσυρθεί διακριτικά από ένα έργο υψηλής γεωπολιτικής έντασης προκειμένου να μην προκληθεί κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ηλεκτρική διασύνδεση είχε χαρακτηριστεί κομβικής σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου και για την ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι πληροφορίες περί της αναβολής έγινε θετικά από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχή είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Άγκυρα, που θεωρούσε πως το έργο παρακάμπτει τον τουρκικό γεωπολιτικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, η συγκυρία της απόφασης –και η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση του Εθνικού Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού από την ελληνική κυβέρνηση– έχει προκαλέσει προβληματισμό σε αναλυτές, που επισημαίνουν ότι η χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν είναι.
Σχολιάστηκε στον Τύπο ότι η ανακοίνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού σχετίζεται με την καθυστέρηση πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου.
Τα ζητήματα δεν είναι αλληλένδητα, απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται και επανέλαβε ότι υπάρχει ο κατάλληλος χρονισμός για την πραγματοποιήση του έργου.
Σε ό,τι αφορά τον ελληνικοτουρκικό διάλογο, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχιστεί.
Οι έρευνες της Chevron στην Κρήτη
Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον φαίνεται να μετατοπίζεται προς τις εξελίξεις στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για υδρογονάνθρακες από την αμερικανική εταιρεία Chevron. Οι σχεδιασμοί γύρω από την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων φαίνεται ότι αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα στον ενεργειακό σχεδιασμό της Αθήνας, έναντι της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ.
Το αν η αναστολή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος- Κύπρου και Ισραήλ είναι προσωρινή ή προοιωνίζεται την οριστική εγκατάλειψή του, παραμένει ερώτημα. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τις δυναμικές ισορροπίες στην περιοχή και επαναφέρει στο προσκήνιο το γεωπολιτικό παιχνίδι με την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο.