Greek-Turkish Relations
Updated at:

Πάμε για μετωπική ρήξη -Η ωμή απαίτηση για αίτηση έγκρισης από την Άγκυρα για το καλώδιο και το σχέδιο Μητσοτάκη-Νετανιάχου που τρέμουν οι Τούρκοι

Ο τουρκικός τύπος διαφημίζοντας το φανταστικό αφήγημα της Άγκυρας περί δήθεν τουρκικής υφαλοκρυπίδας σε Κάσο και αλλού, προκαλεί με ωμό τρόπο, ενώ προσπαθεί να μπλοκάρει τις έρευνες για το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος.

Τα ίδια ΜΜΕ, ανέφεραν περί κοινού σχεδίου δράσης Μητσοτάκη και Νετανιάχου κατά των τουρκικών προκλήσεων, σε συνδυασμό με την παρέμβαση των ΗΠΑ, ενώ η δημοτικότητα του Ερντογάν πέφτει ραγδαία.

Μεγάλη τουρκική εφημερίδα ξεδιπλώνει το επικίνδυνο αφήγημα αναφέροντας ότι “ ο κύριος λόγος για τον οποίο το έργο προκάλεσε κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι ότι το εν λόγω καλώδιο διέρχεται από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου, η Αθήνα πρέπει να ζητήσει από την Άγκυρα άδεια για να περάσει το καλώδιο από περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρη, υποστηρίζει ότι η εν λόγω περιοχή είναι η δική της θαλάσσια περιοχή.

Ο δρόμος που ακολούθησαν για να γίνουν αποδεκτοί οι λεγόμενοι ισχυρισμοί κυριαρχίας τους ήταν, η συμμετοχή χωρών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και του Ισραήλ στο έργο.

Πράγματι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που πήγε στη Δυτική Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, κατάφερε επίσης να λάβει μια σειρά από διαβεβαιώσεις.

Σύμφωνα με πηγές, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να «ενεργοποιήσει την Ουάσιγκτον» σε περίπτωση κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο πλαίσιο του έργου.

Η Τουρκία που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να επιμείνουμε σε έργα που σχεδιάζονται από την Ελλάδα, την ελληνοκυπριακή διοίκηση και τρίτα μέρη στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να ληφθεί υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην περιοχή, τα οποία σχεδιάζονται να περάσουν από τις θαλάσσιες περιοχές της δικαιοδοσίας μας χωρίς προκλητικούς πόρους. 

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Δεν έχει νόημα να επιμείνουμε σε αυτό το θέμα.

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την δύναμη της που της παρέχεται  από την εγγύηση κατά των δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής διοίκησης που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και την ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας στο νησί», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η Ευρώπη προς το παρόν είναι δυσαρεστημένη από την στάση των Τούρκων

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έντονα δυσαρεστημένη» με τις προειδοποιήσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα παρεμπόδιζε την τοποθέτηση καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου”, δήλωσε την Παρασκευή ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι η οργή της ΕΕ έγινε σαφής στις συνομιλίες του με κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και της Επιτρόπου για τηΝ Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίσα.

Η ΕΕ έχει αντλήσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ (908 εκατομμύρια δολάρια) στο 1,94 δισεκατομμύρια για το Great Seas Interconnector, ή GSI, που θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ σε μεταγενέστερη φάση.
Το συνολικό μήκος του καλωδίου από την Ελλάδα στο Ισραήλ θα ήταν 1.208 χιλιόμετρα (750 μίλια).

 Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του GSI θα συνεχιστούν. 

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει κατανοητό ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος της βάσει συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψε με την Αίγυπτο, ενώ θεωρεί μια παρόμοια συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη ως νομικά άκυρη.

Η Τουρκία έχει επίσης αποστείλει στο παρελθόν πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της νότιας ακτογραμμής της Κύπρου για να εμποδίσει την εξερεύνηση και τη γεώτρηση για φυσικό αέριο σε ύδατα, που επίσης ισχυρίζονται ως δικά της.

Ο Χριστοδουλίδης υποβάθμισε τις όποιες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, λέγοντας ότι η Κύπρος δεν θα λάβει μέτρα που θα οδηγούσαν σε οποιαδήποτε σύγκρουση.

Αλλά είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου με τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Το GSI θεωρείται στρατηγικό έργο ιδιαίτερα για την Κύπρο και το Ισραήλ καθώς θα τερματίσει την ενεργειακή τους απομόνωση και θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας, ο οποίος ηγείται του έργου, δήλωσε στο Associated Press ότι παρόλο που έχουν κατασκευαστεί μέχρι στιγμής 160 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων, οι εργασίες τοποθέτησης καλωδίων δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει επειδή οι θαλάσσιες έρευνες για τον προσδιορισμό της τελικής διαδρομής του καλωδίου μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το τμήμα Κύπρου-Ισραήλ της καλωδιακής σύνδεσης «προχωρά τόσο σε τεχνικό όσο και σε ρυθμιστικό μέτωπο» με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο που θα είναι διαθέσιμες μετά το καλοκαίρι.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα “ καυτό” Καλοκαίρι φέτος με μια Τουρκία σε πολιτική αστάθεια, ενώ χιλιάδες πολίτες θα διαδηλώνουν στους δρόμους, να απειλεί με τα όπλα την Ελλάδα για το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Αιγαίο. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR