National affairs

«Σηκώνει» το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας ο Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ – Διπλωματικός μαραθώνιος στις ΗΠΑ για Πρέσπες, Μπελέρη και Κυπριακό

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον όπου θα συμμετέχει στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα έχει πυκνό πρόγραμμα επαφών στο περιθώριο της Συνόδου, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα όπου καλείται να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξωτερική πολιτική αφορούν στη Βόρεια Μακεδονία και την προκλητική ρητορική της νέας ηγεσίας της αλλά και στην Αλβανία και την υπόθεση Μπελέρη, δεδομένου ότι στο ΝΑΤΟ συμμετέχουν τόσο ο Χριστιάν Μίτσκοσκι όσο και ο Έντι Ράμα.

CONTINUE READING

Στο πλαίσιο αυτό και σε ανώτατο επίπεδο και ενώπιον των Συμμάχων ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει θέμα Βόρειας Μακεδονίας, καλώντας την νέα της ηγεσία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη.

«Η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας» επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα των όσων θα ειπωθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συμμαχίας. Πάντως, τετ α τετ Μητσοτάκη – Μίτσκοσκι δεν έχει προγραμματιστεί, χωρίς να αποκλείεται υπό συνθήκες η συνάντηση.

Άλλωστε ο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ο οποίος βρίσκεται από χθες Κυριακή στην Ουάσιγκτον εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός και ανιστόρητος και με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα απευθύνθηκε σε Αμερικανούς επενδυτές, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν στην «Μακεδονία», κάτι το οποίο φυσικά αποτελεί κατάφορη παραβίαση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κοινή παρουσία Μητσοτάκη και Ερντογάν με το βλέμμα στην Κύπρο

Γρίφος παραμένει αν η κοινή παρουσία στην Ουάσιγκτον του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας θα αποτελέσει την αφορμή για ακόμα ένα τετ α τετ των δύο ανδρών, αν και μέχρι στιγμής τέτοια συνάντηση δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά τους, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο παράλληλων επαφών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν που θα συνοδεύουν τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Αναχωρώντας από  τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λίγες ημέρες μετά από την ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ημερομηνία της συνάντησης «κρύβει» και έναν ισχυρό συμβολισμό αφού την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και η έκθεση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σε μια χρονική συγκυρία όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες του Οργανισμού για επανεκκίνηση της διαδικασίας του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Η επίμαχη έκθεση αποτελεί αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των τελευταίων έξι μηνών, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να επιθυμεί διακαώς μια συνάντηση Χριστοδουλίδη - Τατάρ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Όλα τα σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό θα τεθούν επί τάπητος στο ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη σκιά και των συνεχιζόμενων εκκλήσεων του ΟΗΕ για το σεβασμό της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού.

Επιστρέφοντας πάντως από τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Μεγαλόνησο προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. 

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κύπρο σε επέτειο για την εισβολή, την ίδια στιγμή όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα παρίσταται στις πανηγυρικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει στις 12:15 ώρα Αμερικής συζήτηση στο Council on Foreign Relations με τον Daniel Speckhard, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ στις 17:00 επίσης τοπική ώρα ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR