βυθισμένο υποβρύχιο
China
Updated at:

Τραγικό Ατύχημα: Βυθίστηκε κινεζικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο-Πέθανε από ασφυξία όλο το πλήρωμα

Ένας Ταϊβανέζος αξιωματούχους επιβεβαίωσε περσινές φήμες που ήθελαν ένα κινεζικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου Type 093 να βυθίζεται στο Στενό της Ταϊβάν, μετά από ένα τρομερό ατύχημα. 

CONTINUE READING

Πολύνεκρο Ατύχημα στον Βυθό της Κίνας

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο φήμες που ανέφεραν ότι ένα κινεζικό υποβρύχιο βυθίστηκε κατά την διάρκεια περάσματός του από το Στενό της Ταϊβάν. Βρετανικά μέσα επικαλούμενα την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας ανέφεραν τον Οκτώβριο του 2023 πως επρόκειτο για ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου Type 093, το οποίο συγκρούστηκε με μία παγίδα που είχαν τοποθετήσει οι κινεζικές αρχές έναντι δυτικών σκαφών.

Οι περσινές φήμες ανέφεραν πως το υποβρύχιο είχε βυθιστεί και το πλήρωμα σκοτώθηκε από ασφυξία εξαιτίας μίας «καταστροφικής δυσλειτουργίας» του συστήματος παροχής οξυγόνου του σκάφους. 

Αν και αρχικά ο ταϊβανέζικος στρατός είχε δηλώσει πως δεν είχε βρει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις φήμες αυτές, πρόσφατα ο υποστράτηγος Huang Wenqi δήλωσε πως «δεν μπορώ να σχολιάσω το γεγονός επειδή πρόκειται για ένα απόρρητο και πολύ ευαίσθητο ζήτημα».

Ωστόσο στις 29 Μαΐου φέτος, ένα ταϊβανέζικο άρθρο μετέδωσε πως ο αρχηγός του γραφείου εθνικής ασφάλειας της Ταϊβάν Tsai Ming-Yen εν τέλει παραδέχτηκε πως ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο γενικού σκοπού της κινεζικής κλάσης Type-09III Shang ενεπλάκη σε ένα ατύχημα πέρυσι.

Ο Ταϊβανέζος είπε πως οι αρχές της χώρας εντόπισαν τα συντρίμμια του βυθισμένου υποβρυχίου λίγο έξω από την ζώνη ασκήσεων που πραγματοποιούσε τότε ο κινεζικός στρατός. Πρόσθεσε πως παραμένουν άγνωστα τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. 

Ο Tsai τόνισε πως το ατύχημα με το υποβρύχιο Type 093 δεν είναι το μόνο που συνέβη το τελευταίο διάστημα. Δήλωσε πως πριν την έναρξη των πρόσφατων κινεζικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν ένα μικρό κινεζικό done έρευνας συνετρίβη στην νοτιοδυτική Ταϊβάν.

CONTINUE READING

Δεδομένου του γεγονότος πως η κλάση Type 093 Shang ήταν μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες στην Κίνα, είναι λογικό που το Πεκίνο δεν σχολίασε ούτε επιβεβαίωσε ποτές τις φήμες για το ατύχημα. Κάποιες αναφορές από τον περσινό Αύγουστο περιγράφουν πως χάθηκε όλο το πλήρωμα του σκάφους, δηλαδή σκοτώθηκαν συνολικά 55 άτομα. Σήμερα η Κίνα επιχειρεί 6 τέτοια πυρηνοκίνητα υποβρύχια. 

Από ότι φαίνεται η Κίνα όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε το ατύχημα, αλλά έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να καταστρέψει κάθε αποδεικτικό στοιχείο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR