Air Force

Κ. Μητσοτάκης: Θα αγοράσουμε Έξι επιπλέον Rafale F-4 ενώ αναζητούμε κονδύλια-Η 4η Φρεγάτα FDI μετατίθεται για το μέλλον

Ανοιχτό παράθυρο άφησε ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο Action 24 για την αγορά γαλλικής κατασκευής αεροσκαφών.

Σημείο αναφοράς στην κυβερνητική στρατηγική η συνεχής ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Ναι, θα θέλαμε να τα κάνουμε 30, αυτή είναι και η εισήγηση της Αεροπορίας. Πρέπει να δούμε αν και πόσο αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει για να το αντέξει ο προϋπολογισμός. Θα επισκεφθώ το ναυπηγείο της Group Naval στη Λοριάν, στο οποίο ναυπηγούνται και οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra. Εκτιμούμε ότι την πρώτη θα την παραλάβουμε μέσα στο 2025 και τις άλλες δύο μέσα στο 2026».

Τι εκτιμάται μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την Πολεμική μας Αεροπορία

Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, εκτιμάται ότι έτσι ή αλλιώς η Πολεμική μας Αεροπορία θα εντάξει στην δύναμη της Έξι επιπλέον αεροσκάφη Rafale F-4.

Τα χρήματα θα βρεθούν είτε από την πώληση των 36 Mirage 2000 EGM και 4 διθέσια Mirage 2000 BGM που διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ( την οποία δεν θέλουμε πραγματικά), είτε από άλλα κονδύλια.

Ο λόγος της πίεσης της ηγεσίας της Πολεμικής μα Αεροπορίας για την αγορά επιπλέον γαλλικών αεροσκαφών, αφορά την αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, σε περίπτωση πιθανής ελληνο-τουρκικής κρίσεις.

Τα αεροσκάφη Rafale F-4 προκαλούν πονοκέφαλο στην Άγκυρα, η οποία αναζητά τρόπους αντιμετώπισης τους, αφού με αυτά τα αεροσκάφη η χώρα μας μπορεί να χτυπήσει για παράδειγμα σε υποδομές βαθιά στην τουρκική ενδοχώρα.

Η χώρα μας σκοπεύει να αποσύρει αρκετά μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών, όπως το F-4 Phantom, το Mirage 2000-5, ακόμη και το F-16 Block 30.

Θα μείνουν ως κορμός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μερικά χρόνια, μόνο τα Rafale και τα F-16 αναβαθμισμένα στο επίπεδο Block 70 “Viper”, ενώ  θα προστεθούν τουλάχιστον 20 μαχητικά 5ης γενιάς F-35A.

Τα Mirage 2000-5 έχοντας ακόμη δυνατότητες, το ελληνικό γενικό επιτελείο σχεδιάζει πιθανόν να τα μεταπωλήσει , κάτι που κρίνεται μη ορθό αφού θέλουμε “ χέρια στον αέρα”, σε κάθε σενάριο στρατιωτικής κρίσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα και με γαλλικές πληροφορίες ( αλλά και ελληνικά ΜΜΕ) , οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς για επιπλέον γαλλικά μαχητικά με την Dassault Aviation είναι σε «προχωρημένο επίπεδο».

Τα Rafale δείχνουν το δρόμο στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Πολεμική μας Αεροπορία

Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που μας έχουν βάλει σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με φονικότατα όπλα,  δίνουν ισχυρό πλεονέκτημα στους πιλότους μας, αποτελώντας ταυτόχρονα φόβητρο για τους Τούρκους.

Σε επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της η Dassault, αναφέρει  ότι το γαλλικό μαχητικό Rafale, έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει διάφορα υπάρχοντα και μελλοντικά όπλα.

Το μεγάλο ατού του Rafale, εκτός των ηλεκτρονικών του, είναι το πλήθος των όπλων που μπορεί να εκτοξεύσει, με πρώτο φυσικά τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor.

Τα στοιχεία του πυραύλου είναι απόρρητα, ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να πλήξει στόχους ακόμα και σε βάθος ακόμα και 500 χιλιομέτρων σε ειδική έκδοση.

Το Rafale είναι επίσης ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος MICA μικρού και μεσαίου βεληνεκούς για αποστολές αναχαίτισης.

Τα αεροσκάφη αυτά, βελτιώνουν έτι περαιτέρω την ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυξάνουν τη δυνατότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, να επιχειρεί σε μεγαλύτερο εύρος ( ακόμη και εντός τουρκικών αεροπορικών βάσεων κοντά στο Αιγαίο) και να απειλεί τα τουρκικά μαχητικά εξ αποστάσεως, προτού καν γίνουν αντιληπτά.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR