Nebo-M
Armed Conflicts

Τεράστιο πλήγμα! Ουκρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στόχευσαν το πιο προηγμένο ρωσικό ραντάρ σε όλο το Λουγκάνσκ (Εικόνες)

Δορυφορικές εικόνες που αναρτήθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο δείχνουν πως το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαΐου ένα ουκρανικό πλήγμα έλαβε χώρα σε έναν διάδρομο προσαπογειώσεων κοντά στην ουκρανική πόλη Λουγκάνσκ της ομώνυμης ανατολικής περιφέρειας.

CONTINUE READING

 

Στόχος της ουκρανικής επίθεσης φαίνεται πως ήταν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς του ρωσικού στρατού στην περιοχή, δηλαδή ένα σύστημα ραντάρ Nebo-M. Λέγεται πως πιθανόν να υπήρξαν κάποιες απώλειες μεταξύ των στοιχείων του συστήματος, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί σίγουρα θα προκαλέσει πονοκέφαλο στη Μόσχα. Αυτό το σύστημα συνέδραμε καθοριστικά στην ικανότητα της Ρωσίας να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να αναχαιτίζει διάφορες ουκρανικές εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων.

Μεταδόθηκαν επίσης μη επιβεβαιωμένες αναφορές που περιγράφουν πως αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς τύπου ATACMS των Ουκρανών χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν το ρωσικό ραντάρ.

Σοβαρό Πλήγμα για την Μόσχα Αν Επιβεβαιωθεί

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με δορυφορική εικόνα που παρείχε η εταιρεία Planet Labs και ανέλυσαν Αμερικανοί ειδικοί, βόρεια του διαδρόμου που έλεγχαν οι Ρώσοι παρατηρούνται πολλά καμένα χόρτα, πράγμα που υποδεικνύει ότι σε αυτό το σημείο προσγειώθηκε ο ουκρανικός πύραυλος.

Nebo-M

Πριν το πλήγμα, άλλες δορυφορικές εικόνες της Planet Labs δείχνουν την παρουσία στοιχείων του ρωσικού συστήματος ραντάρ Nebo-M σε αυτό ακριβώς το σημείου που χτύπησαν οι Ουκρανοί. Η εν λόγω δορυφορική εικόνα είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου φέτος. Από τις 10 Μαΐου μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκονταν το ρωσικό ραντάρ, για αυτό και παραμένει άγνωστο τι του συνέβη μετά την ουκρανική επίθεση. Μπορεί οι Ρώσοι να το μετακίνησαν σε διαφορετικό σημείο και να το αντικατέστησαν με άλλο ραντάρ, το οποίο έπληξαν οι Ουκρανοί. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά, ωστόσο φιλο-ουκρανικοί λογαριασμοί στο διαδίκτυο είναι αρκετά αισιόδοξοι πως πύραυλοι ATACMS κατέστρεψαν το Nebo-M.

Nebo-M

CONTINUE READING

Όσον αφορά το ίδιο το ραντάρ να σας ενημερώσουμε πως το πρώτο Nebo-M τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία στην Ρωσία το έτος 2017 ως ένα πολλαπλού σκοπού σύστημα ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς. Η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει πως μπορεί να εντοπίσει στόχους σε μέγιστη απόσταση 600 χιλιομέτρων, ενώ υποστηρίζει πως μπορεί να ανιχνεύσει και να παρακολουθεί τόσο βαλλιστικές απειλές όσο και αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας (δηλαδή stealth).

Δεδομένων όλων αυτών, καταλαβαίνετε πως πρόκειται για ένα στρατηγικό σύστημα του ρωσικού στρατού, η απώλεια του οποίου θα στοίχιζε πολύ στο Κρεμλίνο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR