3SM Tyrfing
World

Ξεχάστε τον BrahMos! Η Νορβηγία αναπτύσσει τον φονικότερο υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο του κόσμου

Για πολύ καιρό ο ινδο-ρωσικός πύραυλος BrahMos θεωρούνταν από πολλούς ειδικούς ως ο φονικότερος υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος του κόσμου. Σήμερα όμως άλλα κράτη φαίνεται πως έβαλαν στόχο να εκθρονίσουν τον BrahMos και αναπτύσσουν τους δικούς τους υπερσύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους.

CONTINUE READING

Όπως και να έχει ο BrahMos παραμένει ένας υπερ-πύραυλος με εμβέλεια 450 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα 3 μαχ. Να σας υπενθυμίσουμε πως υπήρχαν φήμες ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα προμηθεύονταν τέτοιους πυραύλους από το Νέο Δελχί, φήμες τις οποίες μετέδιδαν και ινδικά μέσα.

Ο «Φονιάς» του BrahMos

Ο νούμερο ένα υποψήφιος πύραυλος για τον τίτλο του φονικότερου υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου στον κόσμο είναι σήμερα ο πολλά υποσχόμενος 3SM Tyrfing, ο οποίος αναπτύσσεται από την νορβηγική Kongsberg και τις γερμανικές Diehl Defence και MBDA.

Ο πύραυλος αναμένεται να αγοραστεί από την Νορβηγία, την Γερμανία και από άλλες ξένες χώρες στο μέλλον. Οι εταιρείες έχουν εμπειρία πολλών δεκαετία στην ανάπτυξη και την παραγωγή φονικών πυραύλων, οπότε εκτιμάται πως ο Tyrfing θα είναι εντυπωσιακά ισχυρός.

Δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής πολλές λεπτομέρειες για τις δυνατότητές του, ωστόσο οι Νορβηγοί τον χαρακτήρισαν «ναυτικό πύραυλο κρούσης» και όχι αντιπλοϊκό πύραυλο, πράγμα που υποδεικνύει ότι ο 3SM θα μπορεί να αναλαμβάνει περισσότερους ρόλους από τον BrahMos.

Το Νοτιοκορεάτικο Κερασάκι στην Τούρτα

Εκτός όμως από τον 3SM Tyrfing και ένας άλλος πύραυλος φλερτάρει με την πρώτη θέση στην κατηγορία των αντιπλοϊκών όπλων: ο Air-to-Ship Guided Missile-II, ένα όπλο με δυνατότητες πολλαπλών ρόλων που αναπτύσσει σήμερα η Νότια Κορέα. 

Πρόκειται για έναν υπερηχητικό πύραυλο εναέριας εκτόξευσης που θα μπορεί να εξοπλίζεται με δύο διαφορετικές εκρηκτικές κεφαλές, ανάλογα τις ανάγκες της κάθε αποστολής. Στον αέρα θα επιδεικνύει υψηλή ταχύτητα αλλά και την δυνατότητα να πραγματοποιεί ελιγμούς εξαιτίας του συμπαγούς του σχεδιασμού. Η διάμετρος του πυραύλου θα είναι μόλις 350 χιλιοστά.

CONTINUE READING

Ο Air-to-Ship Guided Missile-II θα έχει βάρος 940 κιλών και μήκος 6 μέτρων και υπόσχεται να κάνει την Νότια Κορέα έναν από τους μεγαλύτερους φόβους του κινεζικού και του βορειοκορεάτικου πολεμικού ναυτικού. Είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει την δοκιμαστική εκτόξευσή του το 2025 από ένα μαχητικό FA-50.

Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι και οι Ιάπωνες έχουν αναπτύξει ένα παρόμοιο όπλο, τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο ASM-3, ο οποίος όμως δεν έχει τεθεί επίσημα σε λειτουργία εξαιτίας του μικρού βεληνεκούς 200 χιλιομέτρων του. Λέγεται όμως πως το Τόκυο αναπτύσσει σήμερα μία νέα έκδοση με μεγαλύτερη εμβέλεια.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR