Την Τρίτη 14 Μαΐου ο Αντρέι Μπελοούσοφ απηύθυνε λόγο στο ρωσικό κοινοβούλιο, λίγο αφότου έγινε και επίσημα ο νέος υπουργός άμυνας της χώρας αντικαθιστώντας τον Σεργκέι Σοϊγκού. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο νέος επικεφαλής του Κρεμλίνου μίλησε για τους κύριους στόχους του και πώς αναμένεται να τους προσεγγίσει.
Το Πλάνο του Νέου Ρώσου ΥΠΑΜ
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, ο Μπελοούσοφ κατά την διάρκεια της ομιλίας μίλησε με πολύ καλά λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και τον τοποθέτησε στην σημερινή θέση του.
Ο Μπελοούσοφ μεταξύ άλλων πρότεινε να γίνει το ρωσικό υπουργείο άμυνας πιο αυστηρό σχετικά με τις τιμές των όπλων που αγοράζει, όπως και με τα υπόλοιπα έξοδά του, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων που αναλαμβάνει το Κρεμλίνο για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.
Το ουκρανικό μέσο τονίζει πως έχουμε να κάνουμε με την πρώτη φορά που Ρώσος πολιτικός πρότεινε σε ομιλία του την αυστηροποίηση των ελέγχων αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες του ρωσικού υπουργείου άμυνας για αγορές όπλων κλπ.
Ο Μπελοούσοφ αναμένεται πως θα διατάξει την υιοθέτηση νέων κανονισμών και ελέγχων, οι οποίοι θα βοηθήσουν το ρωσικό υπουργείο να ελαχιστοποιήσει τα έξοδά του και να μπορεί να αποκτά περισσότερα οπλικά συστήματα με λιγότερα χρήματα. Η πρόταση αυτή έγινε μία περίοδο που τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ρωσία αποκαλύπτονται πολλές περιπτώσεις δολιοφθοράς εντός των υπουργείων άμυνας των δύο κρατών.
Οι ειδικοί θεωρούν πως οι νέοι κανονισμοί του Μπελοούσοφ θα συναντήσουν σθεναρή αντίσταση από τις ρωσικές εταιρείες όπλων γιατί θα σημάνουν και την μείωση των εσόδων αυτών των εταιρειών. Το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγάλο, ειδικά στα προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ρωσία.
Παράλληλα, ο νέος Ρώσος υπουργός άμυνας αναμένεται να εντάξει και άλλα αυστηρά μέτρα στην «φαρέτρα» του Κρεμλίνου. Σκοπεύει να επιβάλει τιμωρίες σε όλους κατασκευαστές όπλων δεν ακολουθούν ρητά τα χρονοδιαγράμματα των συμβολαίων που υπέγραψαν με το ρωσικό υπουργείο άμυνας ή γενικά αγνοήσουν τους όρους των συμφωνιών.
Σύμφωνα με τον Μπελοούσοφ ο λόγος που το ρωσικό υπουργείο άμυνας πρέπει να ελέγξει τις τιμές αγοράς των οπλικών συστημάτων που αποκτά είναι πολύ απλός: «ήδη οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας έχουν ξεπεράσει το 6,7% το ΑΕΠ μας» είπε ο Ρώσος.
Σύμφωνα με επίσημα ρωσικά δεδομένα, το ΑΕΠ της Ρωσίας φτάνει τα 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ρωσία φέτος θα δαπανήσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια για τον στρατό της.