Greek-Turkish Relations

Τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Συγκρίναμε τις δηλώσεις των δύο αρχηγών και ...ιδού το αποτέλεσμα

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται στην Άγκυρα. Θα είναι η συνάντηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη λύση στην ατελείωτη ένταση και το κουβάρι των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;" γράφει η Hurriyet.

Και οι δύο ηγέτες, την ίδια μέρα έκαναν δηλώσεις διατυπώνοντας αμοιβαίες διακηρύξεις καλής θέλησης στο πλαίσιο της καλής γειτνίασης. Αυτό δείχνει ότι οι ηγέτες των δύο χωρών είναι αποφασισμένοι για ειρήνη, ηρεμία και συνεργασία.

Κοινή συνισταμένη λοιπόν αμφότερων των συνεντεύξεων να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα.

Λοιπόν, τι είδους εικόνα προκύπτει όταν βάζετε αυτές τις δηλώσεις δίπλα-δίπλα και τις συγκρίνετε;

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει συνοπτικά τα συμπεράσματα των δύο συνεντεύξεων

- Και οι δύο ηγέτες θέλουν να κοιτάξουν το ποτήρι μισογεμάτο.

- Και οι δύο ηγέτες αποδέχονται τα προβλήματα  και συμφωνούν: «πρώτα ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα»

Για παράδειγμα;

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης λέει: «Αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον, να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας

Η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν : «Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα μαζί με ανοιχτή καρδιά και να κάνουμε βήματα προς τη λύση ”

Η ιστορία των δύο λαών

Ερντογάν: «Η Τουρκία και η Ελλάδα, μοιραζόμαστε όχι μόνο την ίδια γεωγραφία αλλά και κοινά στοιχεία, πολλά από τα οποία έχουν ιστορική διάσταση. Φυσικά, υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο αριθμός των θεμάτων στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε δεν είναι μικρός ”

Μητσοτάκης: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύπλοκες. Είναι γεμάτο ιστορία και συναισθήματα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η προοπτική. Αντί να βλέπουμε ένα αδύνατο παζλ, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους”

Διεθνές Δίκαιο και καλή πίστη

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιλύει πάντα τις διαφορές με διάλογο με καλή πίστη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να το τονίσω για άλλη μια φορά. Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες”

Ερντογάν: «Η προτεραιότητά μας είναι ξεκάθαρη. Η προσέγγισή μας στην εξεύρεση λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι το κλειδί για την εξάλειψη των προβλημάτων”

Το θέμα των Θαλάσσιων Πάρκων

Μητσοτάκης: «Πρόκειται για μια καθαρά περιβαλλοντική πρωτοβουλία. Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, και αυτό θα πρέπει να είναι θέμα συνεργασίας. Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Και τους τελευταίους μήνες υπήρξε απτή πρόοδος στις σχέσεις μας. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο και να πάω ακόμα παραπέρα”

Ερντογάν: «Μπορούμε να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα με μια προοπτική που απέχει πολύ από το τετελεσμένο γεγονός. Η νοοτροπία «το έκανα και αυτό είναι» κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά σε αυτό το έδαφος. Όλοι γνωρίζουν πόσο ευαίσθητη είναι η Τουρκία σε θέματα περιβάλλοντος. Ωστόσο, δεν θα ήταν σωστό να το δούμε αυτό ως ένα χρήσιμο εξώφυλλο και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις πίσω από αυτό”

Ενέργεια και θαλάσσιες ζώνες

Μητσοτάκης: «Ελπίζω ότι θα λύσουμε τις διαφορές μας σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα αποκαλύψει μια νέα δυναμική ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Ευχή μου είναι δέκα χρόνια από τώρα να έχουμε ανοίξει μια νέα και διαρκή σελίδα στις σχέσεις μας: μια σελίδα χωρίς ένταση και κρίση, βασισμένη στην ειλικρίνεια, τον αλληλοσεβασμό και την κατανόηση. ”

Ερντογάν: «Από την άλλη πλευρά, κατά τη γνώμη μας, η ενέργεια δεν είναι ένας τομέας σύγκρουσης, αλλά ένας τομέας συνεργασίας. Για αυτό, η προσέγγιση του θέματος με θετική προοπτική είναι υπεραρκετή. Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με ένταση. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να παρασυρόμαστε σε προκλήσεις δεν ωφελεί κανέναν και θα πρέπει να αναζητηθούν λογικοί τρόποι συνάντησης. ”

Μπορούν τελικά να λυθούν τα προβλήματα;

Μπορούν λοιπόν τα προβλήματα να λυθούν με αυτή τη συνάντηση ή πολλές συναντήσεις; αναρωτιέται η εφημερίδα: Φυσικά όχι.

Οι ηγέτες το λένε ήδη αυτό. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών δεν έχουν εμπλακεί σε «αερομαχίες» πάνω από το Αιγαίο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και ότι δεν υπάρχει κανένα κλείδωμα ραντάρ στα αεροσκάφη θα πρέπει να αποτελεί μέτρο καλής θέλησης.

 
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR