EKS Koupol (Dome)
Russia

Η Ρωσία κλείνει το 2023 με την 19η εκτόξευση δορυφόρου φέτος-"Βλέπει" όλη την γη από ψηλά (Βίντεο)

Όσο ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος κινείται προς τον τρίτο χρόνο διάρκειάς του, υπάρχουν νέες αναφορές πως η Ρωσία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα, κυρίως με κατασκοπευτικά μέσα.

CONTINUE READING

19η Εκτόξευση Για το 2023 από την Μόσχα

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με αναφορά του ρωσικού υπουργείου άμυνας που επικαλείται η EurAsian Times, στις 27 Δεκεμβρίου οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εκτόξευσαν ένα όχημα εκτόξευσης τύπου Soyuz-2.1v από το Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ.

«Στις 10:03 από το κρατικό κοσμοδρόμιο δοκιμών του ρωσικού υπουργείου άμυνας στην περιοχή Αρχάγγελσκ, τα πληρώματα μάχης των διαστημικών δυνάμεων των αεροδιαστημικών δυνάμεων εκτόξευσαν ένα όχημα εκτόξευσης ελαφριάς κλάσης τύπου Soyuz-2.1v με διαστημόπλοιο προς όφελος του ρωσικού υπουργείου άμυνας» έγραψε το Κρεμλίνο στο επίσημο κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα με τις λοιπές αναφορές ρωσικών κρατικών μέσων το διαστημόπλοιο μπήκε με επιτυχία στην επιθυμητή τροχιά του. Επιπλέον, οι επίγειες δυνάμεις των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων (γνωστές ως VKS) απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως ο εξοπλισμός του διαστημοπλοίου λειτουργούσε κανονικά και μπορούσαν να διατηρήσουν συνεχείς συνδέσεις με τον σταθμό ελέγχου στην Γη. 

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η πρόσφατη εκτόξευση ήταν η δεύτερη που έγινε από το Κρεμλίνο εντός Δεκεμβρίου 2023 και η 19η που έγινε φέτος. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις χρησιμοποιήσαν ένα όχημα Soyuz-2.1b για να εκτοξεύσουν έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο Bars-M 5L (γνωστό και ως Kosmos 2573) από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ στην Ρωσία. Το φορτίο τέθηκε σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO). 

Σύμφωνα με έναν ειδικό της EurAsian Times, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσεις την σειρά δορυφόρων Bars-M για να συνδυάσει φωτογράφιση υψηλής ανάλυσης της Γης με τοπογραφικά δεδομένα για την χαρτογράφηση περιοχών. Οι δορυφόροι αυτοί είναι ουσιαστικά ηλεκτροπτικές συσκευές που βρίσκονται σε σύγχρονη με τον ήλιο τροχιά (SSO). 

«Συνολικά 6 δορυφόροι τύπου Bars-M σκοπεύεται να εκτοξευθούν ως μέρος αυτού του αστερισμού δορυφόρων. Η Ρωσία έχει ήδη θέσει 5 σε τροχιά» τόνισε ο ειδικός.

CONTINUE READING

Αυτοί οι δορυφόροι πρέπει να τονίσουμε πως διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην στρατιωτική χαρτογράφηση περιοχών, παρέχοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης για την στρατηγική τοπογραφική αξιολόγηση επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι αμυντικές είτε επιθετικές.

Εκτός από αυτές τις διαστημικές συσκευές υπάρχουν εικασίες πως η Ρωσία έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν και δορυφόρους με διαφορετικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα δορυφόρους που στόχο έχουν την παρακολούθηση αμερικανικών δορυφόρων. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR