Iron Dome
Armed Conflicts

Ο Θόλος έχει "τρύπες"! Γιατί το Iron Dome δεν προστάτευσε το Ισραήλ όταν το χρειάστηκε περισσότερο;

Ένα από τα αρκετά ελαττώματα της ισραηλινής ασφάλειας που αποκάλυψε η επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς είναι η αναφερόμενη ανικανότητα να αναξιοπιστία του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome, το οποίο θεωρείται ευρέως ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας όλου του πλανήτη. 

Φαίνεται όμως πως δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τους εισερχόμενους πυραύλους της Χαμάς το Σάββατο, πράγμα που απογοήτευσε πολλούς υποστηρικτές του. Τι ακριβώς συνέβη όμως και γιατί δεν απέδωσε όπως αναμενόταν το σύστημα;

CONTINUE READING

3 Λόγοι που Δεν Στάθηκε Αντάξιοι των Προσδοκιών

Δεδομένης της προηγμένης τεχνολογίας που περιέχει το Iron Dome και του μέχρι πρότινος εντυπωσιακού επιχειρησιακού ιστορικού του, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς γιατί το Iron Dome αποδείχθηκε αναποτελεσματικό έναντι των επιθέσεων της Χαμάς. 

Κάποιες από τις απαντήσεις που έχουν δώσει ειδικοί σε αυτό το ερώτημα είναι οι εξής.

Πολλές Μικρές Απειλές

Αρχικά, το Iron Dome είναι σχεδιασμένο να καταρρίπτει στόχους κατά προτεραιότητα, εστιάζοντας σε αρκετά απειλητικά όπλα, όπως πυραύλους κρουζ και όχι τόσο σε μικρότερες ρουκέτες ή άλλα λιγότερα ισχυρά όπλα που χρησιμοποίησε η Χαμάς. 

«Αυτή η πολύ καλά συντονισμένη επίθεση της Χαμάς περιέλαβε την εκτόξευση σχεδόν 5 χιλιάδων ρουκετών, κάτι που σημαίνει πως περίπου 10 με 20 ρουκέτες εκτοξεύονταν από κάθε σημείο έναντι του ισραηλινού εναέριου χώρου και από διαφορετικές γωνιές, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αεράμυνα» είπε ο Sam Cranny-Evans της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute.

Νέα Όπλα

Δεύτερον, είναι αρκετά πιθανό πως η Χαμάς είχε μελετήσει τις ευαλωτότητες του συστήματος και βάσει αυτές χρησιμοποίησε νέα όπλα της για να διεισδύσει τον «αδιαπέραστο» θόλο που δημιουργεί το Iron Dome πάνω από το Ισραήλ. 

Αναφορές προτείνουν πως η Χαμάς χρησιμοποίησε ένα νέο πυραυλικό σύστημα κατά την διάρκεια των επιθέσεων, γνωστό ως Rajum. Επίσης, μέρος των επιθέσεων ήταν και μικρά drones της Χαμάς τα οποία έριχναν πυρομαχικά έναντι στρατιωτικών θέσεων του Ισραήλ.

Η Χαμάς και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της, το Ιράν, φαίνεται πως έμαθαν το μάθημά τους από τις προηγούμενες φορές που προσπάθησαν αποτυχημένα να διεισδύσουν το σύστημα Iron Dome με μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών.

Αριθμητικό Πλεονέκτημα

CONTINUE READING

Τέλος, είναι σίγουρο πως ο τεράστιος αριθμός ρουκετών που εκτοξεύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από τα οπλικά συστήματα της Χαμάς ήταν υπερβολικά μεγάλος για να τον διαχειριστεί το ισραηλινό σύστημα Iron Dome.

Να αναφέρουμε πως οι ρουκέτες κοστίζουν μεταξύ 300 και 800 δολαρίων, ενώ ένας αναχαιτιστικός πύραυλος του συστήματος Iron Dome κοστίζει από 40 μέχρι 50 χιλιάδες δολάρια. Κατ' επέκταση, οι στρατιώτες της Χαμάς εκτόξευαν ρουκέτες δίχως αύριο, μιας και ήθελαν να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη καταστροφή μπορούσαν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR