ρωσικά συστήματα αεράμυνας
Russia

Που στο καλό βρίσκονται τα πανίσχυρα αντιαεροπορικά συστήματα S-500 της Ρωσίας;

Στα τέλη του φετινού Αυγούστου, ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ταξίδεψε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής συστημάτων αεράμυνας της επιχείρησης Almaz-Antey για να επιθεωρήσει την παραγωγή πυροβολικού, τονίζοντας στην εταιρεία την σημασία της συνεχούς εργασίας. Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Sputnik.

Αυτή ήταν η δεύτερη επιθεώρηση του Σοϊγκού σε εργοστάσιο της εν λόγω εταιρείας φέτος, αφού είχε επισκεφθεί και μία άλλη υποδομή τον Ιούνιο, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων. Αυτό είχε αποκαλύψει τότε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων TASS της Ρωσίας.

CONTINUE READING

Κατά την διάρκεια της πιο πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου, ο Σοϊγκού και ο επικεφαλής της Almaz-Antey μίλησαν για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας S-300, S-350 και S-400 κατά την επίθεση πλήρους κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, κανείς δεν ανέφερε το ακόμη πιο προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-500 Prometheus.

Η Ρωσία έχει περιγράψει το S-500 ως ένα μέσο ικανό να αντιμετωπίζει υπερ-υπερηχητικά όπλα, με την δυνατότητα να πλήττει στόχους βαθιά εντός της εχθρικής επικράτειας. Το όπλο αναμένεται να μπορεί να αναχαιτίζει απειλές σε εμβέλεια 600 χιλιομέτρων, τουλάχιστον σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης Κέντρο για Διεθνείς και Στρατηγικές Μελέτες (Center for International and Strategic Studies). Από την άλλη, τα συστήματα S-300 και S-400 μπορούν να φτάσουν στόχους σε απόσταση 150 και 400 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Το 2018 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει την μαζική παραγωγή του συστήματος S-500. Ωστόσο, ο κατασκευαστής εικάζεται πως δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτό το αίτημα.

Τι Είπαν Υπάλληλοι της Εταιρείας

Σύμφωνα με τον Michael Jerdev, έναν Ρώσο στρατιωτικό ειδικό, οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν έναντι της Ρωσίας μπορεί να επηρέασαν αρνητικά την εργασία παραγωγής του εν λόγω συστήματος αεράμυνας.

CONTINUE READING

«Η Ρωσία μπορεί να πολλαπλασιάσει την παραγωγή πυραύλων αεράμυνας, κυρίως πυραύλων της οικογένειας 48N6, μιας και είναι τεχνολογικά προϊόντα με μηδαμινή εξάρτηση από ξένα εξαρτήματα» δήλωσε ο Jerved, αναφερόμενος κυρίως σε πυραύλους του συστήματος S-400. «Όσο για την παραγωγή αντιαεροπορικών συστοιχιών και ραντάρ όμως, η παραγωγής τους διασχίζει έναν μεγάλο κύκλο και εξαρτάται από την προμήθεια ξένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, πράγμα που προφανώς και δεν επιτρέπει την συνεχή παραγωγή των συστημάτων.»

Επίσης, ο υπάλληλος της Almaz-Antey δήλωσε πως η εταιρεία αντιμετωπίζει «προβλήματα με μηχανικά εργαλεία και μία έλλειψη σε εξαρτήματα».

«Ο ρυθμός παραγωγής της εταιρείας έχει αυξηθεί» δήλωσε μία άλλη ανώνυμη πηγή στην δυτική σελίδα Defense News, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν όμως αρκετοί εργάτες».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR