Παρά όλη την αιματοχυσία, τις καταστροφές πόλεων και αγροτικών περιοχών και την απώλεια αμέτρητων υλικών σε κάθε μία από τις δύο πλευρές, πολύ λίγο έδαφος έχει κατακτηθεί τόσο από το ρωσικό όσο και από το ουκρανικό στρατόπεδο φέτος. Παρά το γεγονός αυτό, το 2023 η Ρωσία έχει καταφέρει να πετύχει μεγαλύτερη επέκταση της επικράτειάς της συγκριτικά με το Κίεβο.
Όπως και να έχει όμως η διάσημη αμερικανική εφημερίδα The New York Times ανέφερε πως «η πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από μήνες άγριων μαχών και βαριών απωλειών παραμένει σχεδόν ίδια».
«Λιγότερα μέτρα εδάφους άλλαξαν χέρια τον Αύγουστο παρά κάθε άλλο μήνα του πολέμου» ανέφερε η εφημερίδα, βασίζοντας τα λεγόμενά της σε μία ανάλυση της δυτικής δεξαμενής σκέψης το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW). Όσο η Ουκρανία κατάφερε να αποκτήσει κάποια κομμάτια γης στον νότο, η Ρωσία κατέλαβε περισσότερη γη συνολικά, κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας.
Μεγάλη Διαφορά Όμως και Πάλι δεν Αρκεί για τους Δύο Εχθρούς
Συνολικά, η Μόσχα έχει αποκτήσει 875 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, ενώ η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την αρχή του έτους. Η διαφορά μεταξύ τους είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή έκταση μικρότερη της Νέας Υόρκης ή του Κιέβου.
Όσον αφορά τις ουκρανικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης το φετινό έτος, η συντριπτική πλειοψηφία των ανακατακτήσεων σημειώθηκε στην προεξοχή μεταξύ των οικισμών του Ραμπότινο και του Βέρμποβο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινήσει στο σημείο εφεδρείες τους, οι οποίες πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα απρόσμενες αντεπιθέσεις.
Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, το κύριο πρόβλημα για τον ουκρανικό στρατό είναι τα εμπόδια που συναντά στον διάβα του, δηλαδή οι εκτενείς και πυκνές ρωσικές αμυντικές γραμμές που απαρτίζονται από τεράστια ναρκοπέδια και αντιαρματικά χαρακώματα με οχυρώσεις.
Το ερώτημα που τυραννά τώρα ειδικούς από όλον τον πλανήτη είναι εάν οι Ουκρανοί καταφέραν να αυξήσουν τις εδαφικές κατακτήσεις τους πριν τελειώσει το έτος. Ο στόχος αυτό θα φέρει τους Ουκρανούς αντιμέτωπους με τεράστιες προκλήσεις, κυρίως καιρικές, μιας και ξεκινά σύντομα η βροχερή εποχή στην χώρα, η οποία θα δημιουργήσει αδιάβατες πεδιάδες λάσπης και αρκετά αργότερα χιονιού και πάγου.
Ειδικοί πάντως προτείνουν πως κατά πάσα πιθανότητα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα «παγώσουν», όπως ακριβώς και ο καιρός στην Ουκρανία από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι την επόμενη άνοιξη.