Russia

Θα το πατήσει το κουμπί ο Πούτιν; "Κανένας εχθρός δεν έχει πιθανότητα να επιβιώσει εάν η Ρωσία εξαπολύσει πυρηνική επίθεση"

Επαναφέρει την πυρηνική απειλή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιώντας σήμερα πως κανένας εχθρός δεν θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει εάν η Ρωσία εξαπολύσει ως αντίποινα ένα πυρηνικό χτύπημα καθώς οι δυνατότητές της είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες.

CONTINUE READING

«Αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση δεν υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης για κανέναν» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

CONTINUE READING

Μιλώντας σε μια συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Valdai στην πόλη του Σότσι, ο Πούτιν είπε ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα παρέχει δύο λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων: Είτε ως απάντηση σε πύραυλο που εκτοξεύτηκε σε ρωσικό έδαφος και εάν απειλείται η ύπαρξη του κράτους.

«Μέχρι σήμερα, δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα για τον επιτιθέμενο να επιβιώσει σε περίπτωση απάντησής μας… Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξει αυτό. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας», είπε.

Δεν αποκλείεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά μικρότερης εμβέλειας που θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. 

Ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο θα κατέστρεφε, από την άλλη, μια ολόκληρη πόλη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ Άντριου Φούτερ, που ειδικεύεται στα πυρηνικά οπλοστάσια, θεωρεί πως υπάρχουν τρία σενάρια κατά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

Πρώτον, η Ρωσία να πυροδοτήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο για σκοπούς επίδειξης δύναμης, πιθανότατα πάνω από θάλασσα ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία για να καταστρέψει έναν μεγάλο στρατιωτικό ή πολιτικό στόχο. Εδώ ο καθηγητής Φούτερ σημειώνει ότι αυτό δε μοιάζει να είναι απαραίτητο δεδομένης της σημαντικής δύναμης πυρός που διαθέτει η Ρωσία.

Τέλος, η Ρωσία ίσως να αποτολμούσε ένα χτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο κατά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. «Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο να γίνεται μόνο αν η Ρωσία θεωρούσε πως το ΝΑΤΟ ετοιμαζόταν για πόλεμο και ότι επίκειτο μια πιθανή ρωσική ήττα. Είτε το χτύπημα ήταν κατά στρατιωτικού είτε κατά πολιτικού στόχου, αυτό δυνητικά θα ήταν το σενάριο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου», εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR