Οι σύμμαχοι του Κιέβου ανακοίνωσαν την εξάντληση των αποθεμάτων όπλων και την αδυναμία συνέχισης των στρατιωτικών προμηθειών. Ο Ζελένσκι υπολογίζει στην ανάπτυξη της παραγωγής απευθείας στην Ουκρανία. Αυτό μπορεί να μην είναι επωφελές για τη Δύση. Ποιες συνέπειες περιμένουν το καθεστώς του Κιέβου - στο υλικό του RIA Novosti.
Οι αποθήκες είναι άδειες
Η Telegraph, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στρατιωτικό, γράφει ότι η Βρετανία δεν έχει πλέον κάποια είδη όπλων. «Στέλνουμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, αλλά τώρα χρειάζονται συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά πυροβολικού και μας έχουν ξεμείνει», ισχυρίζεται ο αξιωματικός. Κατά τη γνώμη του, άλλοι εταίροι του Κιέβου θα πρέπει να παρέμβουν και να αναλάβουν μέρος των προμηθειών.
Όμως οι δυτικές χώρες έδωσαν στο Κίεβο ό,τι μπορούσαν. Τα υπόλοιπα δεν αγγίζονται, αναφέρει το Politico. «Αυτό θα έθετε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο», αναφέρει η δημοσίευση τα λόγια ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται.
Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Kaisa Ollongren αναγνώρισε τα ευρωπαϊκά προβλήματα με την αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας. "Είναι το ίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να εργαστούν", σημείωσε.
Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ, πιστεύει ότι η Δύση στέλνει πολύ περίπλοκα συστήματα, τα πυρομαχικά των οποίων είναι πολύ πιο ακριβά από τα drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία.
Νέα συμμαχία
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είχε συμφωνήσει με την Ουάσιγκτον για κοινές ενέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια μακροπρόθεσμη συμφωνία θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής-βιομηχανικής βάσης. Αυτό επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για την απόκτηση και την εφοδιαστική, Bill LaPlante.
Ο Ζελένσκι κάλεσε τους άλλους συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αμερικανών. «Έχουμε αναπτύξει μια κατάλληλη βασική δήλωση ως βάση της συμμαχίας, στην οποία μπορούν να ενταχθούν κατασκευαστές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο», είπε στο φόρουμ για τις αμυντικές βιομηχανίες στο Κίεβο. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι περίπου σαράντα εταιρείες από 19 χώρες συμμετέχουν ήδη στη συμφωνία.
Στη Γερμανία, η εταιρεία Rheinmetall, η οποία παράγει επίσης άρματα μάχης Leopard 2, επετράπη να αρχίσει τις εργασίες της στην Ουκρανία. Οι Γερμανοί, μαζί με την Ουκρανική Αμυντική Βιομηχανία, θα ασχοληθούν με τη συντήρηση, τη συναρμολόγηση, την ανάπτυξη και την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο πρωθυπουργός Denis Shmyhal πιστεύει ότι το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα βιώνει μια «αναγέννηση».
Οι αρχές του Κιέβου βασίζονται στη Δύση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τέτοιων επιχειρήσεων. Αλλά οι εταίροι φοβούνται να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στη σύγκρουση.
"Οι δυτικές αποθήκες είναι λίγο άδειες, αλλά θα αναπληρωθούν σε έξι μήνες", σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Andrei Suzdaltsev σε συνέντευξή του στο RIA Novosti. "Εργάζονται ενεργά και πολύ γρήγορα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένες τεχνολογίες Ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγεται από την Ουκρανία. Το στοίχημα είναι "Το γεγονός ότι όλα θα τελειώσουν σύντομα για αυτούς δεν μπορεί να γίνει. Προς το παρόν, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επίσης αρκετά όπλα."
Εάν χτίσουμε στρατιωτικά εργοστάσια στην Ουκρανία, το Κίεβο θα χρειαστεί να μεταφέρει τεχνολογία και ηλεκτρονικά, και αυτό μπορεί να καταλήξει στα χέρια της Ρωσίας. Επίσης, τέτοια αντικείμενα θα γίνουν νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος δεν θα επιτρέψει ούτε σε μοτοσυκλέτα να φύγει από το συνεργείο, πιστεύει ο ειδικός.
"Από την άλλη πλευρά, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς μια τέτοια παραγωγή υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία. Υπάρχει, για παράδειγμα, το εργοστάσιο τεθωρακισμένων στο Kharkov, αλλά για ξένο εξοπλισμό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια εντελώς νέα αλυσίδα. Ρυθμίζοντας τα πάντα από την αρχή σημαίνει ανοικοδόμηση της οικονομίας.
Ο Ζελένσκι βασίζεται στους συμμάχους του για να βοηθήσουν να γίνει αυτό. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι απλώς μια δημιουργική και λαμπερή εκστρατεία για να ζητιανεύσουμε χρήματα", λέει ο Σούζνταλτσεφ.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Γιούρι Κνούτοφ συσχετίζει τις δηλώσεις για έλλειψη όπλων με το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στραφούν πολεμικά σύντομα στην Κίνα. "Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους και φέρνουν κοντά τους συμμάχους τους. Τα οπλοστάσια τους είναι γεμάτα. Αλλά αυτό το απόθεμα χρειάζεται για τη σύγκρουση με το Πεκίνο. Γι' αυτό άρχισαν να μιλάνε για παραγωγή στην Ουκρανία", πιστεύει.
"Οι επιχειρήσεις θα δημιουργηθούν μικρές - σε υπόγεια καταφύγια στη Δυτική Ουκρανία", συνεχίζει ο αναλυτής. "Και μόνο για συναρμολόγηση. Σε αποσυναρμολογημένη κατάσταση, η μεταφορά του εξοπλισμού είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Όπως και να έχει, η Ρωσία έχει κάτι να χτυπήσει τα υπόγεια στρατιωτικά εργοστάσια. Έτσι, στο Ivano-Frankivsk, ένας πύραυλος Kinzhal διείσδυσε σε αντιπυρηνικό καταφύγιο όπου υπήρχε αποθήκη πυρομαχικών.