Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τι μας ετοιμάζουν; Ελληνοαμερικανικό ΜΜΕ: Η Ελλάδα προσφέρει στην Τουρκία κοινή ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με ελληνοαμερικανική εφημερίδα “η Ελλάδα πρόσφερε στην Τουρκία κοινή ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο”, εννοώντας το Forum της Ανατολικής Μεσογείου.

CONTINUE READING

Δεν γνωρίζουμε κάτι επίσημα από την πλευρά της κυβέρνησης για κάτι τέτοιο, αλλά εδώ και μεγάλο διάστημα πολλοί ειδικοί αλλά και αξιωματούχοι της χώρας μας, μιλούν για εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο οι Τούρκοι έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους εδώ και πολλά χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=5KnY0Rg12Rg&ab_channel=PentapostagmaTV

Το ελληνινο-μερικανικό ΜΜΕ, προσπαθεί να μας πει κάτι, σχετικά με αυτά που έρχονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πιθανότατα, με ισχυρότατη προτροπή των ΗΠΑ, που έχουν ως γνωστόν τα δικά τους τεράστια γεωπολιτικά, ενεργειακά και στρατιωτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Το σχέδιο αυτό εμπλέκει μάλιστα τόσο την Αίγυπτο, όσο και το Ισραήλ σε αυτά τα σχέδια, εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας για “ κοινή δράση” στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν γνωρίζουμε τι ισχύει ακριβώς, και να πρόκειται για μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αλλά αν είναι αλήθεια τότε αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι μια καλή είδηση, αφού η δύση και ειδικά η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να δελεάσει τον Ερντογάν  ( που θα  κερδίσει πιθανόν τις επερχόμενες εκλογές) να διακόψει την συμμαχία ου με τον Πούτιν, βάζοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα να “συνεργαστεί” με το στανιό με την Τουρκία σε ενεργειακά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η οποιαδήποτε συνεργασία της Ελλάδος με τους Τούρκους, θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της χώρας μας, μετά την απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας από το Κύπρο το 1967, εν μέσω δικτατορίας.

Μια τέτοια αποτρόπαια κίνηση, θα άνοιγε διάπλατα τις θύρες σε Αιγαίο και Μεσόγειο στα τουρκικά επεκτατικά σχέδια, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει ακόμη τραπεζική κρίση ( σύμφωνα και με τον Αμερικανό πρόεδρο), αφήνοντας χώρο για ύποπτες δράσεις της Άγκυρας μελλοντικά.

Η χώρα μας οφείλει να επεκτείνει σε 12 μίλια την ΑΟΖ της, με αρχή νότια της Κρήτης, θωρακίζοντας παράλληλα τις Ένοπλες Δυνάμεις της, αφού η τουρκική πολιτική έχει στόχο τον έλεγχο τόσο της Ανατολικής Μεσογείου και του μισού Αιγαίου, όσο και των Βαλκανίων.

Δεν αλλάζουν πολιτική οι “Γείτονες” σε καμία περίπτωση, και να τους δώσουμε το δικαίωμα θα διεκδικήσουν την Δυτική Θράκη, ακόμα και την Θεσσαλονίκη, στο νεο-οθωμανικό αφήγημα που έχουν εμποτίσει τους πολίτες τους μετά το 1923.

Το ΜΜΕ μιλά για το το φόρουμ για την Μεσόγειο με συμμετοχή και των Τούρκων :

“Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τα πιθανά κέρδη από το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο περιλαμβάνει περιφερειακά κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση των άλλων εταίρων και η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την πολεμική της στάση και να κάνει επιθετικές επιθετικές ενέργειες για να πείσει άλλες χώρες ότι θέλει ειρήνη και κέρδη.

Μια μελλοντική συνεργασία περιλαμβάνει μια σύνδεση δικτύου σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διασχίζει τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θέλουν να κατασκευάσουν αυτόν τον σύνδεσμο τα επόμενα χρόνια για να αξιοποιήσουν προσοδοφόρα αποθέματα που διερευνώνται επί του παρόντος.

Η Τουρκία αμφισβήτησε την αποκλειστική αξίωση της Ελλάδας σε ορισμένες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγώντας σε ένταση και ναυτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια. Οι επερχόμενες εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της σχέσης τους.

Παρά την τρέχουσα ηρεμία, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε τις εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, όπως και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας πιστεύει ότι ο Ερντογάν κάνει απλώς αυτούς τους ισχυρισμούς για να προσφύγει στην εθνικιστική σκληροπυρηνική βάση του, καθώς αντιμετωπίζει μια πρόκληση για την 20ετή σκληροπυρηνική διακυβέρνησή του”, τονίζει το ίδιο.

Με διαδικασίες fast track δεν λύνονται διεκδικήσεις των Τούρκων που διαρκούν την επομένη κιόλας της συνθήκης της Λωζάννης.

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το περιβόητο σύμφωνο του ¨Εθνικού όρκου”, δεν πρέπει να αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και κοινή εκμετάλλευση ελληνικών χωρικών υδάτων, διότι περί αυτού πρόκειται.

Καθίσταται σαφές πως η Τουρκία θα επιχειρήσει σταδιακά να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, διεθνοποιώντας το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και προσδίδοντας «επιστημονική» χροιά στις παράνομες αξιώσεις της έναντι της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά μετά το 1974 και την εισβολή στην Κύπρο, ετοιμάζονται να “ υφαρπάξουν” ελληνικό έδαφος και θάλασσα, και τίποτε άλλο, τα υπόλοιπα είναι απλά λόγια του αέρα.       

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR