ρωσικό MT-LBM 6BM
Armed Conflicts

Αυτά είναι τα πιο σπάνια ρωσικά συστήματα που χάθηκαν στον πόλεμο (Εικόνες)

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν καταστρέψει περισσότερες από 9 χιλιάδες μονάδες ρωσικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, αναφέρει η δραστήρια ουκρανική σελίδα αμυντικής ενημέρωσης Defense Express. Την τελευταία εβδομάδα, υπήρξαν κάποια σπάνια και ενδιαφέροντα στοιχεία που έχασαν οι Ρώσοι, με την ουκρανική σελίδα να τα συγκεντρώνει και να τα παρουσιάζει όλα μαζί σε ένα πρόσφατο άρθρο της.

Αρκτικό Συστήματα Αεράμυνας

Όπως αναφέραμε σε ξεχωριστό άρθρο, οι Ρώσοι έχασαν πρόσφατα ένα σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς τύπου 9A331MDT Tor-M2DT. Αυτό το πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος σχεδιάστηκε για επιχειρήσεις σε αρκτικά περιβάλλοντα, ωστόσο χτυπήθηκε από έναν αμερικανικής παραγωγής πύραυλο ακριβείας M982 Excalibur των Ουκρανών και καταστράφηκε. 

Η ουκρανική σελίδα προσθέτει πως μέχρι το 2020, ο ρωσικός στρατός διέθετε μόνο 12 τέτοια συστήματα, με δύο από αυτά να έχουν καταστραφεί ήδη επί ουκρανικού εδάφους. Η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε το εν λόγω όπλο στον πόλεμο ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Vodnik

Ένα άλλο "τρόπαιο" των ουκρανικών δυνάμεων, η είδηση της απόκτησης του οποίου έγινε γνωστή από τον Ουκρανό στρατιωτικό και πολιτικό αναλυτή Αλεξάντερ Κοβαλένκο. Η φωτογραφία που δημοσίευσε απεικονίζει ένα GAZ-3937 Vodnik, το οποίο χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για την μεταφορά προσωπικού και φορτίου. Το όχημα διαθέτει και αμφίβιες δυνατότητες.

Το τεθωρακισμένο μπορεί να μεταφέρει 10 με 11 επιβάτες ή 1.500 με 2.500 κιλά φορτίου, ενώ έχει συνολικό βάρος μεταξύ 6.600 και 7.500 κιλών φορτωμένο. Η ταχύτητά του στον δρόμο φτάνει τα 120 χλμ/ώρα και μπορεί να ταξιδέψει σε μέγιστο βεληνεκές 700 με 1.000 μέτρων.

Το ουκρανικό άρθρο έγραψε πως σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, μόνο 54 τέτοια οχήματα παραδόθηκαν στο υπουργείο εσωτερικών του ρωσικού στρατού.

CONTINUE READING

GAZ-3937 Vodnik

Ένα Παράξενο MT-LB

Ένα MT-LB με ένα ασυνήθιστο όπλο πέρασε στα χέρα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στην πόλη του Ουγκλεντάρ. Πρόκειται για ένα τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλού σκοπού τύπου MT-LB εξοπλισμένο με μία μονάδα 2M-7 και πολυβόλα όπλα 14,5 χιλιοστών τύπου KPV. 

Η μονάδα αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για τον οπλισμό περιπολικών σκαφών.

Σπάνιο Σύστημα EW/SIGINT

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε μία ρωσική συστοιχία ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπίας RB-341V Leer-3, η οποία πέρασε στην κατοχή Ουκρανών στρατιωτών. Αυτό είναι το σύστημα είναι σπάνιο, αφού από την αρχή της παραγωγής του το 2005 μόνο περιορισμένες μονάδες κατασκευάστηκαν.

Στην πραγματικότητα, η Defense Express τονίζει πως το εν λόγω σύστημα παρατηρήθηκε στην Ουκρανία πριν ξεκινήσει η εισβολή του 2022, συγκεκριμένα το 2018 κατά την διάρκεια μαχών στο Ντονμπάς. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR