Africa

Λίβυοι: Μας απειλεί η Άγκυρα-Η Ελλάδα ετοιμάζει οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη με την στήριξη της Αιγύπτου

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια το Σάββατο, ότι η χώρα μας προσβλέπει στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη μόλις γίνουν εκλογές, έχει προκαλέσει συναγερμό στην Άγκυρα.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Αυτό θα δημιουργούσε ένα άλλο τρίγωνο σταθερότητας: Ελλάδα, Αίγυπτος, Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα θέλαμε επίσης αυτό το παράδειγμα να επεκταθεί και στη γειτονική μας Τουρκία», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

CONTINUE READING

Ο ίδιος σημείωσε ότι, «ελπίζουμε να είμαστε σε θέση, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να διαπραγματευτούμε με την χώρα αυτή την μοναδική διμερή διαφορά [μεταξύ των δύο χωρών], σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Οι Τούρκοι παρακολουθούν τα πάντα και είναι σε εγρήγορση αφού γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται τίποτα νόμιμο στις συμφωνίες τους με την  Τρίπολη της Λιβύης μόνο , και όχι φυσικά με το ανατολική τμήμα της χώρας, στο οποίο ηγείται ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι η χώρα είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έργα που προωθούν την ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές.

Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα και θα έρθουν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) στην Τρίπολη.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δήλωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη, «ιδιαίτερα την υπογραφή της Δευτέρας «μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Στην ανακοίνωση Αιγύπτου-Ελλάδας προστίθεται ότι η Ελλάδα «κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, ​​με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Τουρκικός εκφοβισμός στην Τρίπολη της Λιβύης

Ο Λίβυος βουλευτής , Mesbah Doma, κατήγγειλε τις τουρκικές προσπάθειες «εκφοβισμού» κατά του λιβυκού κράτους

Αυτό συνέβη αφού η Άγκυρα υπέγραψε μια παράνομη ενεργειακή συμφωνία με την απερχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη.

Ο Ντόμα υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι άκυρη και αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού κατά του λιβυκού κράτους.
Υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα σιωπά για το θέμα. Κατηγόρησε επίσης τους λιβυκούς θεσμούς για αμέλεια να καταθέσουν μήνυση κατά της συμφωνίας, λόγω «απληστίας και φόβων μεταξύ των λιβυκών μερών».

Τον περασμένο μήνα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές.

“Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα και θα έρθουν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα”, είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης στην Τρίπολη.

Η Λιβύη, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής και μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ), έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το χάος που προκάλεσε η επίθεση και η εκδίωξη του Μοαμάρ Καντάφι το 2011.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR