World

Το Bloomberg έβαλε τον Ερντογάν στη...θέση του: Το «εγώ» του υπονομεύει το ΝΑΤΟ-Στοπ στις απειλές πολέμου κατά Ελλάδας

Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο το πρωί της Δευτέρας, ο δημοσιογράφος -πρώην αρχισυντάκτης της Handelsblatt Global και συντάκτης του Economist- που πλέον καλύπτει θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στο Bloomberg, τονίζει ότι για να συνεχίσει η Δύση να εμποδίζει τις πρακτικές του Πούτιν, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και να απειλεί με πόλεμο κατά της Ελλάδας.

«Μέρος του να είσαι ή να γίνεσαι σύμμαχος είναι να συμφωνείς ποιοι είναι είναι οι κοινοί εχθροί σου και ποιοι όχι. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε εξαρχής η ανάγκη για τη συμμαχία. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, ειδικά όταν ένας σύμμαχος βρίσκεται σε ένα ταξίδι εγωισμού αντάξιο ενός Οθωμανού σουλτάνου», αναφέρει ο Kluth, «φωτογραφίζοντας» τον Ερντογάν.

CONTINUE READING

Στη συνέχεια του άρθρου του, μάλιστα, δεν διστάζει να ονοματίσει αυτόν τον σύμμαχο, λέγοντας ότι για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, αυτός είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κινείται μόνο για τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να κάνει τα πράγματα άσκοπα πολύπλοκα. Για να φανεί δυνατός στη χώρα του πριν από τις εκλογές τον προσεχή Ιούνιο, συνεχίζει να τα βάζει με φίλους και εχθρούς, χωρίς να τον ενδιαφέρει καθόλου το αν οι αηδίες του υπονομεύουν τη δυτική συνοχή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια γενικότερα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του Bloomberg.

«Ο Ερντογάν εκβιάζει τους Σουηδούς να υιοθετήσουν την άποψή του για την πολιτική στη Μέση Ανατολή»

Ακολούθως, ο Kluth αναφέρεται τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην κοινή γραμμή των συμμάχων του ΝΑΤΟ κατά του προέδρου Πούτιν, εξαιρώντας, ωστόσο, από αυτήν, τους προέδρους τόσο της Ουγγαρίας όσο και της Τουρκίας. Θέτει στο επίκεντρο της ανάλυσής του τις «ίσες αποστάσεις» του Ερντογάν, που κάποιες φορές αποδεικνύονται αποτελεσματικές -όπως στην περίπτωση της συμφωνίας για τα σιτηρά- ενώ άλλες προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ακόμη πιο ανεύθυνα στην περίπτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα ωφελήσει τόσο τις ίδιες όσο και τη συμμαχία.

«Αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία κωλυσιεργούν για την επικύρωση των δύο προσχωρήσεων. Ο Ερντογάν είναι το κύριο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, εκβιάζει τους Σουηδούς να υιοθετήσουν την άποψή του για την πολιτική στη Μέση Ανατολή. Για τον Ερντογάν, όλες οι κουρδικές οργανώσεις, είτε εδρεύουν στην Τουρκία, τη Συρία ή αλλού, είναι τρομοκράτες που πρέπει να απαγορευτούν και να καταπολεμηθούν. Και θέλει και άλλες χώρες, κυρίως η Σουηδία, να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή», τονίζει ο Kluth.

Όπως εξηγεί, οι Σουηδοί φαίνονται πλέον έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ερντογάν όσο καλύτερα μπορούν. Και έχουν δίκιο να το κάνουν. Για τη Σουηδία, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η ασφάλεια κατά της Ρωσίας είναι πολύ πιο σημαντικές από την πολιτική απέναντι στους Κούρδους.

«Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο εναντίον μιας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ»

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg, εκεί που ο Ερντογάν βρίσκεται εντελώς εκτός γραμμής είναι το Αιγαίο. Όπως υπογραμμίζει, η έχθρα μεταξύ των δύο «κατ' επίφαση συμμάχων», της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι η χειρότερη εσωτερική ένταση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Ο Kluth αναφέρεται εκτενώς στα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές, από τα νησιά του Αιγαίου και τα δικαιώματα για έρευνες για φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό, οι φιλονικίες δεν μένουν πλέο στα λόγια.

Παραθέτει τις καταγγελίες της Ελλάδας για τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, καθώς και τις τουρκικές αιτιάσεις για παρενόχληση αεροσκαφών κατά τη διάρκεια κοινής αποστολής του ΝΑΤΟ.

«Με τέτοιους συμμάχους, ποιος χρειάζεται εχθρούς;», διερωτάται ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος, μάλιστα, τις απειλές Ερντογάν ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ. «Καλά διαβάσατε», λέει ο Kluth. «Ο Ερντογάν στην πραγματικότητα απειλεί με πόλεμο εναντίον μιας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

«Οι Τούρκοι να υπενθυμίσουν στον πρόεδρό τους ότι πρέπει να αποτρέψουμε τον Πούτιν από την κλιμάκωση του πολέμου»

Κατόπιν, ο δημοσιογράφος αναδεικνύει την απογοήτευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ όταν ο Ερντογάν αγόρασε τους S-400 από τον Πούτιν, σημειώνει, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με την Ουγγαρία, η Τουρκία είναι στρατηγικά απαραίτητη για το ΝΑΤΟ, τόσο λόγω της έκτασης του στρατού της (ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ) όσο και λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Σύμφωνα με τον Kluth, η προσπάθεια των συμμάχων να καταλάβουν τι πραγματικά θέλει ο Ερντογάν έχει γίνει η δεύτερη εμμονή, μετά την ανάλυση των προθέσεων του Πούτιν. Τα διακυβεύματα είναι πολλά: Μπορεί ο Ερντογάν απλώς να κομπάζει ενόψει των εκλογών ή μπορεί να αναζητά στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Μπορεί, όμως, και να επιδιώκει την ανοικοδόμηση της Τουρκίας κατ' εικόνα και ομοίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ο Πούτιν φαντασιώνεται την αποκατάσταση της αυτοκρατορίας των Τσάρων. Πάνω από όλα, τονίζει ο Kluth, τα μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αποσαφηνίσουν εάν ο Ερντογάν θα είναι αξιόπιστος σύμμαχος σε περίπτωση πολέμου.

«Οι καιροί που ζούμε είναι πολύ σοβαροί για τέτοιου είδους περισπασμούς. Η Δύση πρέπει να παραμείνει ενωμένη και δυνατή. Για αυτό, πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τους Σκανδιναβούς και να αφήσουμε στην άκρη αρχαίες αλλά κενές διαμάχες όπως αυτή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ένας στόχος πρέπει να υπερισχύει όλων των άλλων: να αποτρέψουμε τον Πούτιν από την κλιμάκωση και τη διεύρυνση του πολέμου του. Όπως θα πρέπει να υπενθυμίζουν οι Τούρκοι στον πρόεδρό τους, αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και του ΝΑΤΟ», καταλήγει ο δημοσιογράφος του πρακτορείο Bloomberg.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR