H Βουλγαρία πρέπει να βρει άμεσα μια λύση σε ότι αφορά την αναβάθμιση - «Νατοποίηση» του στόλου της - διότι από το 2014 το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει, (απαιτήσει) από τη Σόφια να αναβαθμίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της εστιάζοντας αρχικά στο αεροπορικό κομμάτι, καθώς η Σόφια διαθέτει Ρωσικά μαχητικά μη συμβατά με τις Νατοϊκές προδιαγραφές και απαρχαιωμένα σε ότι αφορά τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό.
Υπενθυμίζεται ότι, η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, αλλά το στρατιωτικό της υλικό είναι σοβιετικής προέλευσης και πλέον απαρχαιωμένο για το σύγχρονο πεδίο ένοπλων αντιπαραθέσεων.
Ποιοι οι λόγοι
Η Βουλγαρία αναζητά μαχητικά αεροσκάφη προς ενοικίαση για να αναλάβει καθήκοντα μάχης τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος: Τα MiG-29 δεν μπορούν πλέον να επισκευαστούν, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και λόγω του μακροχρόνιου κύκλου ζωής των μαχητικών. Τα μαχητικά F-16 είναι η προτιμώμενη επιλογή.
Παρόμοια θέση εξέφρασε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Βουλγαρικού Στρατού, Ναύαρχος Emil Eftimov, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία. Σύμφωνα με τον ναύαρχο Eftimov, είναι καλύτερο για τη Βουλγαρία να αναζητήσει μαχητικά αεροσκάφη για ενοικίαση για τα επόμενα τρία χρόνια, και αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να είναι Lockheed Martin F-16.
Υπάρχουν δύο λόγοι για ένα τέτοιο αίτημα: Η Βουλγαρία αναμένει την πρώτη παράδοση οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, τα οποία θα πρέπει να φτάσουν την περίοδο 2024-2026. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχουν ήδη εκπαιδευμένοι Βούλγαροι πιλότοι για να πετάξουν τα F-16.
Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από λίγες ημέρες η Βουλγαρία έστειλε έρευνα στις ΗΠΑ για την παραγγελία του δεύτερου σετ μαχητικών αεροσκαφών F-16.
«Η Βουλγαρία έλαβε προσφορά για την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και πρέπει να αποφασίσει έως την 1η Νοεμβρίου εάν θα την αποδεχτεί», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζάκοφ.
Ο ναύαρχος Eftimov, ανακοίνωσε ότι η Σόφια έχει ήδη στείλει επιστολές αιτήματος στις χώρες εταίρους για την ενοικίαση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Ο Βούλγαρος ανώτερος αξιωματικός ανακοίνωσε ότι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση από καμία χώρα εταίρο, αλλά δεν θέλησε να πει ποιες χώρες έχουν λάβει τέτοια επιστολή.
F-16 Block 30 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας
Να υπενθυμίσουμε ότι, παλαιότερα η Βουλγαρική κυβέρνηση είχε υποβάλλει πρόταση που αφορούσε την αγορά ενός αριθμού F-16 Block 30 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει αναφορά σε ακριβή αριθμό μαχητικών.
Η προσφορά φυσικά αφορούσε όχι μόνο τα αεροσκάφη, αλλά ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει την υποστήριξη των μαχητικών στην Ελλάδα μέσω της ΕΑΒ, αλλά και την εκπαίδευση τόσο των χειριστών όσο και του τεχνικού προσωπικού.
Μάλιστα πηγές τότε ανέφεραν ότι, η Σόφια θα επανέρθει με μεγαλύτερη «αυτοπεποίθηση» διότι φέρετε να έχει λάβει το πράσινο φως από την ελληνική πλευρά ότι, τα αεροσκάφη είναι διαθέσιμα, καθώς επίσης “διαθέτει” και τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία αναφορά σχετικά με το εάν η πλευρά των ΗΠΑ έχει συζητήσει με την Ελληνική, κάποιο πλαίσιο που θα αφορά την αντικατάσταση του αριθμού των αεροσκαφών που θα πωληθούν στη Βουλγαρία – εάν και εφόσον υπάρξει τελικά συμφωνία – είτε μέσω της διαδικασίας Leasing είτε με άλλο τρόπο, που πιθανόν να συμπεριληφθεί στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος, που αφορά την αναβάθμιση του στόλου των F-16 την ΠΑ.
Αν και η Βουλγαρία έχει ήδη μια προσφορά που αφορά τα διαθέσιμα F-16 της Πορτογαλίας, για μια σειρά από λόγους που κυρίως έχουν να κάνουν με ζητήματα υποστήριξης και εκπαίδευσης, τόσο σε διμερές επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, προτιμά την αγορά των ελληνικών F-16.
Η άποψη της βουλγαρικής πλευράς είναι ότι, η γειτνίαση των χωρών και μια σειρά μειζόνων θεμάτων που αφορούν και τις δύο – με κύρια σημεία σύγκλισης το τριεθνές του Έβρου και τις μεταναστευτικές ροές – αποτελούν σημαντικό υπόβαθρο για την περαιτέρω συνεργασία που θα προκύψει σε πολλά επίπεδα μέσω την αγοράς των ελληνικών μαχητικών.
Φυσικά η πώληση κάποιου αριθμού αεροσκαφών σε ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει συντήρηση και αναβαθμίσεις των αεροσκαφών που θα τις πραγματοποιήσει η ΕΑΒ, θα επιφέρει σημαντικό όφελος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των ελληνικών F-16. Μια επίσης σημαντική παράμετρος είναι ότι η ΕΑΒ σε αυτή την περίπτωση, θα αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για το γενικότερο στόλο των αεροσκαφών τύπου F-16 της Βαλκανικής χερσονήσου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η εξίσωση έχει δύο βασικές παραμέτρους εκ των οποίων η μία είναι ότι η ραχοκοκαλιά της Τουρκικής Αεροπορίας αυτή την στιγμή μετρά περίπου 250 μαχητικά F-16 στο επίπεδο των ελληνικών F-16 Block 52+ Adv. Η δεύτερη είναι πόσα μαχητικά χρειάζεται η ελληνική πλευρά για να είναι μια ικανή δύναμη αποτροπής.
Η Βουλγαρία χρησιμοποιεί επί του παρόντος κυρίως δύο τύπους πολεμικών αεροσκαφών – μαχητικά MiG-29 (12 μονάδες) και επιθετικά αεροσκάφη Su-25 (13 μονάδες).
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η Βουλγαρία έχει προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών μαχητικών Su-25, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει Su-25 που παρέχονται «από μια ξένη χώρα» . Αυτή η δήλωση έγινε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, με έναν εκπρόσωπο του Πενταγώνου να αρνείται να κατονομάσει τη χώρα δωρητή. Αλλά ήταν σαφές από την ομιλία του John Kirby ότι η χώρα δωρητής είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.