USA
Updated at:

Άστραψε και βρόντηξε πάλι ο Μενέντεζ για την Τουρκία: Καμία παραχώρηση

Σε αντίθεση με την γραμμή του Foreign Policy, που όπως γράφαμε χθες υποστηρίζει πως η Δύση χρειάζεται επειγόντως καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν, αλλά και με αυτή άλλων αμερικανικών κύκλων όπως του Ναυάρχου Σταυρίδη ο οποίος ωθεί τις ΗΠΑ να προσφέρουν όπλα στην Τουρκία, ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μενέντεζ ξαναχτύπησε! 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, μιλώντας στην ακρόαση για την ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι τουρκικές επιφυλάξεις εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν».

CONTINUE READING

"Δεν ξέρω τι ακριβώς προσπαθεί να αποσπάσει η Τουρκία από την Σουηδία και την Φιλανδία. Αλλά τελικά αυτό είναι το θέμα, θέλει να πάρει ανταλλάγματα. Και ίσως αν μπούμε στο παιχνίδι και εμείς, να επιχειρήσουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα και από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες” τόνισε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=inZdD2SXqOQ

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι για ακόμα φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και περιορίζεται απλώς στο να προτρέπει τις τρεις χώρες να συνεργαστούν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Απευθυνόμενος στην Κάρεν Ντόνφριντ, υφυπουργό Εξωτερικών,  αρμόδια για την Ευρώπη και την Ευρασία , είπε «δεν έχω τους ίδιους περιορισμούς που μπορεί να έχετε όλοι εσείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πιστεύω ότι απευθύνεσαι συγκεκριμένα σε όποιον κάνει λάθος σε κάτι. Και αν υπάρχουν μέρη που κάνουν λάθος, τότε απευθύνεσαι σε πολλά μέρη. Όμως, όπως είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, η πραγματικότητα είναι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ευθυγραμμίζονται τώρα με τις δικές μας πολιτικές σε ό,τι έχει να κάνει με το PKK, τις ΣΔΔ και τον αγώνα μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, είναι λίγο ανειλικρινές να παροτρύνουμε όλα τα μέρη να συνεργαστούν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας συνέχισε να βάζει στο στόχαστρο την πολιτική «ίσων αποστάσεων», λέγοντας «θα ήθελα να σημειώσω απλώς για την ιστορία ότι στα περίπου 30 χρόνια που εμπλέκομαι με την εξωτερική πολιτική ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στη κυβέρνηση, είναι ότι καλούμε όλα τα μέρη να κάνουν κάτι, όταν σε τελευταία ανάλυση δεν είναι όλα τα μέρη υπεύθυνα για τη διένεξη ή το ζήτημα ή το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σε αυτή την φάση δεν εμπλέκονται στις συζητήσεις για την επίλυση της εμπλοκής που έχει προκύψει με την ενταξιακή πορεία των δυο χωρών, σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία παρανόηση για το πόσο σοβαρό είναι το θέμα και ότι το αδιέξοδο πρέπει να αρθεί άμεσα.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν υποστήριξε ότι η πολιτική της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ και οι περισσότεροι σύμμαχοι στο θέμα της τρομοκρατίας και των κουρδικών οργανώσεων. Όπως εξήγησε, οι δύο υποψήφιες χώρες αναγνωρίζουν το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο γερουσιαστής από το Μέριλαντ, ωστόσο, δεν απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες αποτελούν μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Οι συγκεκριμένες κουρδικές μονάδες όχι μόνο δεν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά αποτέλεσαν αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αποδείχθηκαν έτσι οι πιο αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή. Με αυτό το δεδομένο, ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν υποστήριξε ότι οι τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας αποτελούν εμμέσως πλην σαφώς μομφή εναντίον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την κατάθεση της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα καρποφορήσουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το θέμα θα επιλυθεί με θετικό τρόπο. Υπάρχει βαθιά και ευρεία υποστήριξη σε όλη τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα μια θετική επίλυση», είπε.

Στην συγκεκριμένη τοποθέτηση απάντησε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος πίεσε την υφυπουργό να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ρωτώντας αν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα εξασφαλιστεί ομοφωνία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Η Κάρεν Ντόνφριντ περιορίστηκε να απαντήσει «θα σας πω ότι σίγουρα πιέζουμε για αυτό».

Τουρκική αντίδραση 

Ήδη έχουμε και την πρώτη τουρκική αντίδραση. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο  "δεν πέρασε απαρατήρητη η ομολογία που έκανε ο γερουσιαστής Μενέντεζ στη συνεδρίαση για την υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στο YPG/PKK".

Οι Τούρκοι εστίασαν στην δήλωση σύμφωνα με την οποία "Η πραγματικότητα είναι ότι οι θέσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το PKK και το SDF (YPG) συμπίπτουν με τις δικές μας. Όπως γνωρίζετε, αυτές οι οργανώσεις μας βοήθησαν στον αγώνα μας ενάντια στο DAESH. Επομένως, το να προσκαλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν είναι λίγη υποκρισία. Θα ήταν υπέροχο αν έρθουν σε λύση, αλλά δεν ξέρω τι θέλει να πάρει η Τουρκία από αυτούς". 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR