"Σήμερα κλείνουμε 100 μέρες πολέμου, ας συνοψίσουμε και ας δώσουμε επίσης μια πρόβλεψη για το μέλλον", αναφέρει Ουκρανικό ΜΜΕ σε άρθρο του , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
1. Η πρόβλεψη και η πραγματικότητα
Στις αρχές Μαρτίου, το «Strana», με βάση πληροφορίες από τον ουκρανικό στρατό, κυβερνητικούς εκπροσώπους και ειδικούς, έδωσε δύο σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου, ανάλογα με το αν ο Πούτιν μπορεί να στείλει επιπλέον εφεδρείες στο μέτωπο ή όχι.
Εάν όχι, τότε προβλέψαμε ότι η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων θα σταματήσει κατά μήκος της γραμμής που είχαν φτάσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, η Μαριούπολη και η Volnovakha, που ήδη περικυκλώθηκαν εκείνη την εποχή, θα καταληφθούν.
Εάν ο ρωσικός στρατός είναι σε θέση να συγκεντρώσει εφεδρεία, τότε η Ρωσία θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ένα από τα τρία έργα, να καταλάβει ολόκληρο το Donbass, να καταλάβει ολόκληρο το νότο της Ουκρανίας και να αποκόψει τη χώρα από τη Μαύρη Θάλασσα, να περικυκλώσει και να καταλάβει το Kharkov.
Επιπλέον, οι εργασίες μπορούν να υλοποιηθούν διαδοχικά δηλαδή, εάν το πρώτο (στο Donbass) είναι επιτυχές, η Ρωσία μπορεί στη συνέχεια να προσπαθήσει να εφαρμόσει το δεύτερο ή το τρίτο (Kharkov ή Odessa).
Ταυτόχρονα, υποθέσαμε ότι το έργο της κατάληψης του Κιέβου, πιθανότατα, θα αφαιρούνταν σε αυτό το στάδιο.
Ο Πούτιν «βρήκε εφεδρεία» μειώνοντας την πρώτη γραμμή, αποσύροντας στρατεύματα από το Κίεβο, το Τσέρνιγκοφ και το Σούμι, πραγματοποιώντας μεταφορά των "απελευθερωμένων μονάδων" από τα παραπάνω μέτωπα, στο Donbass.
Επιπλέον, η αναπλήρωση εξασφαλίστηκε με την ενεργό πρόσληψη συμβασιούχων εφέδρων στη Ρωσία, καθώς και τη συνέχιση της κινητοποίησης στο «LDNR».
Όλα αυτά κατέστησαν δυνατή την επίτευξη στους βασικούς τομείς της ρωσικής επίθεσης στο Donbass, αν και μικρή, λόγω της ανωτερότητας σε ανθρώπινο δυναμικό (ή τουλάχιστον ισοτιμία), καθώς και λόγω μιας πολύ σοβαρής υπεροχής σε δύναμη πυρός, η οποία διευκολύνθηκε μεταξύ άλλων , λόγω της σταδιακής εξάντλησης των αποθεμάτων οβίδων για σοβιετικών οπλικών συστημάτων της Ουκρανίας.
Σε τέτοιες συνθήκες, η Ρωσία διεξάγει μια αργή επίθεση στο Ντονμπάς, «αλέθοντας» σταδιακά με δύναμη πυρός την ουκρανική αντίσταση. Εξάλλου, όπως παραδέχεται και η ουκρανική πλευρά, η ρωσική διοίκηση έχει ήδη λάβει υπόψη της πολλά λάθη της πρώτης περιόδου του πολέμου και ενεργεί σε τακτικό επίπεδο καλύτερα
2. Τι ακολουθεί;
Στο εγγύς μέλλον η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παλιά σοβιετικά αποθέματα όπλων και πυρομαχικών (κυρίως πυροβολικού) εξαντλούνται και οι προμήθειες βοήθειας της Δύσης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο που να επιλύσουν πλήρως αυτό το πρόβλημα.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση (εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορούν και θέλουν οι δυτικές χώρες να αυξήσουν την προσφορά όπλων και πυρομαχικών).
Αλλά αυτή είναι ακριβώς η χρονική καθυστέρηση , είναι που υπολογίζει η Ρωσία, για να πετύχει τον άμεσο και επίσημα δηλωμένο στόχο της , την κατάληψη του Ντονμπάς.
Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε, με μεγάλη πιθανότητα, η Ρωσία θα καλέσει την Ουκρανία να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
Επιπλέον, πιθανότατα, οι συνθήκες θα είναι πιο σκληρές από τον Μάρτιο, όταν διεξήχθησαν οι αρχικές διαπραγματεύσεις.
Πρώτα απ 'όλα, σχετικά με την τύχη των ήδη καταληφθέντων τμημάτων των περιοχών Kherson και Zaporozhye.
Αν την εποχή της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν φήμες ότι η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να αποσύρει τα στρατεύματα από εκεί με αντάλλαγμα την εκπλήρωση της Ουκρανίας στις απαιτήσεις της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς του Ντονμπάς και της Κριμαίας, καθώς και την ουδετερότητα, τώρα η Ρωσική Ομοσπονδία είναι απίθανο να φύγει από εκεί με δική της απόφαση.
Το αν αυτά τα εδάφη θα προσαρτηθούν από τη Ρωσία ή εάν το Κρεμλίνο θα επιλέξει κάποια άλλη μορφή ελέγχου παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα ,και είναι απίθανο να επιλυθεί πριν από το τέλος των ενεργών εχθροπραξιών.
Αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, σε περίπτωση κατάληψης του Ντονμπάς, η Ρωσία προφανώς, θα αρνηθεί να συζητήσει την επιστροφή αυτών των εδαφών.
Εάν η Ουκρανία αρνηθεί να συμφωνήσει με αυτούς τους όρους, ο πόλεμος θα συνεχιστεί περίπου με την ίδια μορφή.
Η Ρωσία θα επιλέξει ένα ξεχωριστό τμήμα του μετώπου, όπου θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις της και θα προσπαθήσει να προχωρήσει στην επίθεση. Για παράδειγμα επιχειρώντας στην Υπερδνειστερία και την Οδησσό. Εάν αυτό πετύχει, τότε θα προσφερθούν ξανά για να διεξάγουν διαπραγματεύσεις, αλλά με ακόμη χειρότερους όρους.
Εάν αποτύχει, τότε η Ρωσική Ομοσπονδία θα στραφεί στη στρατηγική άμυνα των ήδη καταληφθέντων εδαφών, χτυπώντας στα μετόπισθεν και τις υποδομές, προσπαθώντας να εξαντλήσει τους πόρους της αντίστασης της Ουκρανίας και είτε να αναγκάσει το Κίεβο να συμφωνήσει με τους όρους της Μόσχας για ειρήνη, είτε ακόμη και να επιτύχει εσωτερική αποσταθεροποίηση και καταστροφή του ουκρανικού κράτους κάτω από τον ζυγό των κακουχιών του πολέμου.
3.Ο Στόχος της Ρωσίας
Στόχος του Πούτιν είναι να δείξει στο Κίεβο ότι η καλύτερη έκβαση του πολέμου για την Ουκρανία θα είναι ο καθορισμός των νέων συνόρων της με ορισμένες εγγυήσεις ότι δεν θα παραβιαστούν ξανά.
Διαφορετικά, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει έναν μακρύ πόλεμο, φτώχεια, καταστροφή και τελικά τη διάλυση της.
Η στρατηγική της Ουκρανίας είναι επίσης κατανοητή και συνίσταται στο να εξαντλήσει τις εχθρικές δυνάμεις στο Ντονμπάς όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να επιτρέψει την πλήρη αιχμαλωσία των εκεί μαχόμενων δυνάμεών της , και ταυτόχρονα να συσσωρεύσει δυνάμεις και δυτικά όπλα, να αυξήσει το μέγεθος του στρατού μέσω της κινητοποίησης προκειμένου να ξεκινήσει μια αντεπίθεση και να νικήσει τον ρωσικό στρατό, ρίχνοντάς τον πίσω στην οριοθέτηση της γραμμής στις 24 Φεβρουαρίου, ή τουλάχιστον, να αποτρέψει νέες απώλειες ουκρανικού εδάφους.
Στο μέλλον η Ουκρανία επιθυμεί, να αναγκάσει τη Ρωσία ,μαζί με την αυξημένη πίεση των δυτικών κυρώσεων, να συμφωνήσει με τους όρους ειρήνης της , με την απόσυρση των στρατευμάτων στη γραμμή στις 24 Φεβρουαρίου με ελάχιστες παραχωρήσεις από την Ουκρανία ,για παράδειγμα, μόνο ουδέτερο καθεστώς με αντάλλαγμα εγγυήσεις από δυτικές χώρες.
4. Τι θα επηρεάσει την περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων;
Η υλοποίησης της στρατηγικής της Ρωσίας εξαρτάται, αφενός, από την ικανότητα της να εξασφαλίσει την αναπλήρωση του στρατού της με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό ,τουλάχιστον σε αριθμούς ,καθώς επίσης ρίχνοντας στη μάχη νέους τύπους όπλων ,πρωτίστως οπλισμένων drones.
Από την άλλη, εξαρτάται από την ικανότητα της Ουκρανίας να αυξήσει το μέγεθος του στρατού μέσω κινητοποίησης, καθώς και από την ικανότητα και την επιθυμία της Δύσης, να αυξήσει την προσφορά όπλων τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Η θέση της Δύσης συνολικά για την περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων παίζει καθοριστικό ρόλο.
Η Ουκρανία στην πραγματικότητα εξαρτάται πλήρως από τη βοήθειά της για τη συνέχιση του πολέμου. Αυτά είναι η προμήθεια όπλων και η χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Χωρίς και τα δύο, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο για πολύ καιρό.
Γι' αυτό η Ρωσία συνεργάζεται τώρα ενεργά με τη Δύση για να την πείσει να αναγκάσει την Ουκρανία σε μια συμβιβαστική ειρήνη.
Υπάρχουν διάφορα επιχειρήματα.
Πρώτα απ 'όλα, οικονομικά, όπως η απειλή παγκόσμιων ενεργειακών και επισιτιστικών κρίσεων, που έπληξαν τις θέσεις των κυρίαρχων ελίτ στις δυτικές χώρες, δημιουργώντας απειλή για να χάσουν την εξουσία στις επόμενες εκλογές.
Αλλά όλο και περισσότερες απειλές ,μέχρι στιγμής μέσω υπονοούμενων, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εάν δεν τελειώσει τώρα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμια σύγκρουση απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, μέχρι πυρηνικού πολέμου, μπαίνουν όλο και περισσότερο στο παιχνίδι.
Και στο εγγύς μέλλον, αυτό το θέμα μπορεί να λάβει νέα ώθηση μετά την προμήθεια Δυτικών MLRS στην Ουκρανία.
Είναι πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι βομβάρδισε το έδαφός της με αυτούς ανεξάρτητα από το αν αυτό συνέβη πράγματι, μετά το οποίο η Μόσχα θα προβεί σε απευθείας έναντι της Ουάσιγκτον, γεγονός που θα φέρει την κατάσταση σε νέο επίπεδο κλιμάκωσης.
Αυξάνοντας τα διακυβεύματα, το Κρεμλίνο προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να «αναγκάσουν την Ουκρανία σε ειρήνη» με ρωσικούς όρους ή κοντά σε αυτούς
Και το γεγονός ότι το θέμα της απειλής κλιμάκωσης και της ανάγκης για συμβιβασμούς συζητείται ήδη τόσο στα δυτικά μέσα ενημέρωσης όσο και στους πολιτικούς κύκλους, δείχνει ότι η συζήτηση για το θέμα του αν θα ανταποκριθεί ή όχι στη Ρωσία στις απαιτήσεις της για την Ουκρανία στην πραγματικότητα είναι αρκετά οξύ.
Διακυβεύονται πολλά, όπως η απειλή μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ακόμη και ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, η ικανοποίηση των απαιτήσεων της Ρωσίας θα σημαίνει στην πραγματικότητα την κατάρρευση της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης που ελέγχεται από τη Δύση και την απώλεια του ρόλου των ΗΠΑ ως μοναδικής υπερδύναμης.
Γι' αυτό θα είναι δύσκολο για τη Δύση να πάρει αποφάσεις.
Από πολλές απόψεις, οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στο μέτωπο, καθώς και από την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Θα μπορέσει η Ουκρανία να αποτρέψει εσωτερικές αναταραχές και να μην προχωρήσει σε αναρχία, παρά τις κακουχίες του πολέμου;
Θα μπορέσει η Ρωσία να αντέξει το χτύπημα των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και το βάρος των στρατιωτικών δαπανών και να διατηρήσει την εσωτερική σταθερότητα;
Και πόσο θα τη βοηθήσουν σε αυτό οι κορυφαίες μη δυτικές χώρες, πρώτα απ 'όλα, η Κίνα και η Ινδία.
Η έκβαση του πολέμου θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα."
Νέοι "αποκεφαλισμοί" Στρατηγών
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέλυσε ένα πλήθος στρατηγών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να έχει απώλειες μεταξύ των κορυφαίων αξιωματικών και στρατηγών της κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Πέντε κορυφαίοι στρατηγοί - οι υποστράτηγοι Τζ. Βασίλι Κουκούσκιν, Αλεξάντερ Λάας, Αντρέι Λίπιλιν, Αλεξάντερ Ουντοβένκο και Γιούρι Ινστράνκιν - εκτός από τον συνταγματάρχη της αστυνομίας Εμίλ Μούσιν απομακρύνθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο τη Δευτέρα, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Pravda, επικαλούμενη απόσπασμα διατάγματος, την αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας.
Η Pravda, επικαλούμενη τον ρωσικό οργανισμό μέσων ενημέρωσης RBC, σημείωσε ότι μια τυπική διαδικασία ανασχηματισμού των υπαλλήλων εξηγεί γιατί απολύθηκαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η Ρωσία έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου απώλεια ανώτατων αξιωματικών και στρατηγών.
"Στη σύγχρονη ιστορία, δεν υπάρχει καμία κατάσταση συγκρίσιμη όσον αφορά τους 'αποκεφαλισμούς' στρατηγών. ... Εδώ, στη ρωσική πλευρά, μέσα σε ένα δίμηνο, έχουμε δει τουλάχιστον δώδεκα, αν όχι περισσότερους, ", δήλωσε ο πρώην ανώτατος διοικητής των συμμάχων του ΝΑΤΟ, απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, στο WABC 770 AM σε συνέντευξή του στις αρχές του προηγούμενου μήνα.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει πιθανότατα υποστεί σοβαρές απώλειες "μεσαίων και κατώτερων αξιωματικών" εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.