National affairs
Updated at:

Παναγιωτόπουλος για όπλα στην Ουκρανία: Στείλαμε από τα αποθέματα-Αδιανόητο να αποδυναμώναμε την αμυντική μας διάταξη

 απέναντι πλευρά έχει λάβει το μήνυμα από πέρυσι το καλοκαίρι" ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΟ MANIFESTO» ο ΥΕΘΑ κ. Νικ.Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με το πολύκροτο ζήτημα που αφορά  στην αποστολή υλικού της Ελλάδας στην Ουκρανία και τι είδους υλικό ήταν αυτό, ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζει αρχικά πως ισχύει μια διττής ανάγνωσης ηθική υποχρέωση.

«Πρώτον, η Ελλάδα δεν πρέπει να διασπάσει την ενότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία άρνησή μας να συμβάλλουμε όπως και τα άλλα κράτη-μέλη στην ενίσχυση της άμυνας μιας χώρας που ζητεί βοήθεια για να αποτρέψει έναν παράνομο εισβολέα» αναφέρει και συμπληρώνει πως η Ελλάδα «έπραξε το καθήκον της έναντι της Ιστορίας που υπαγορεύει την αποτροπή κάθε εν εξελίξει αναθεωρητισμού από αυταρχικά καθεστώτα». «Δεύτερον, η άλλη ηθική υποχρέωση είναι η αυτονόητη στήριξη ενός αδύναμου έναντι ενός ισχυρού, όταν ο τελευταίος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία του πρώτου» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή «αποστείλαμε αμυντικό υλικό, από τα πλεονάζοντα αποθέματά μας και μόνον, έτσι ώστε να μην αποδυναμώσουμε κατ’ ελάχιστον την αμυντική μας ισχύ, κάτι βεβαίως που ουδέποτε θα επιχειρούσαμε. Θα ήταν αδιανόητο να αποδυναμώναμε οποιοδήποτε σημείο στην αμυντική μας διάταξη προκειμένου να ενισχύσουμε κάποιον τρίτον που θα είχε ανάγκη την ενίσχυση αυτή. Προέχει πάντα η πατριωτική αντίληψη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και της ακεραιότητας της χώρας’».

Αποκάλυψε πως η Ελλάδα ενίσχυσε την Ουκρανία στον αγώνα της έναντι των Ρώσων με αμυντικό υλικό συνολικού βάρους 40 τόνων που αποτελείται από πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και τυφέκια. «Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε την αποστολή αριθμού Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης με συμφωνημένη την αντικατάσταση αυτών από αντίστοιχο γερμανικό αμυντικό υλικό (οχήματα)» αναφέρει.

Για την Τουρκία είπε πως  «δεν θα είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τους διαύλους συνεννόησης. Ο διάλογος όμως δεν συμβαδίζει με επιθετική ρητορική και προκλητικές συμπεριφορές».

Σύμφωνα με τον υπουργό ο Τούρκος Πρόεδρος κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα να προκαλεί εντάσεις.

 

Αναφορικά με το σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας για τα F-35 τόνισε: "Η έγκριση του Προέδρου Μπάιντεν για την απόκτηση F-35 στην Ελλάδα ήταν ένα ακόμα απτό κέρδος από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Το F-35 είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που θα αποτελέσει το βασικό μαχητικό σε επίπεδο χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη Lockheed Martin, η οποία θέλει να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35. Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήδη ετοιμάζεται από τους επιτελείς το σχετικό επίσημο αίτημα (LOR). Η διαδικασία μέχρι την πρόσκτηση αναμένεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια".

 

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «πλην των έξι πρώτων Rafale, σε ανάπτυξη βρίσκεται στην Τανάγρα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν παραληφθεί και ενταχθεί στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας άλλα έξι καινούργια “Rafale” κι απομένουν άλλα δώδεκα. Η προσπάθεια θωράκισης της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης. Υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο, κοστολογημένο και σε απόλυτη προτεραιότητα που έχει υποβληθεί απευθείας στον Πρωθυπουργό κι έχει τύχει της εγκρίσεώς του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προμήθεια των “Rafale”, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδιασμού».

 

Για  την αναβάθμιση των Τουρκικών F-16 και τι περιθώρια αντίδρασης έχει η Ελληνική πλευρά επισήμανε πως η προεδρία Μπάιντεν τους προσέφερε την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων και την αναβάθμιση και αγορά 120 συνολικά F-16 στην εκδοχή viper. Εντούτοις εξέφρασε την αμφιβολία του αν τελικά εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, Βουλή των αντιπροσώπων και Γερουσία.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για επανάληψη του φορτισμένου καλοκαιριού του 2020 με τις παραβιάσεις και τις οριακές καταστάσεις απαντάει: «Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Όμως, νομίζω ότι η απέναντι πλευρά έχει λάβει το μήνυμα από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων μας Δυνάμεών μας και η άμεση αντίδρασή μας της κατέδειξε τις δυνατότητές μας για αποτελεσματική αποτροπή. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR