Αυτό ανέφερε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ, στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, οι εργασίες για την προετοιμασία δεδομένων για το νέο πρόγραμμα οπλισμού έχουν ήδη ξεκινήσει. Ανάμεσα στους μη παραδοσιακούς τύπους όπλων που συζητήθηκαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπεριλάμβανε ενεργειακά όπλα, όπλα κινητικής ενέργειας (kinetic weapons), όπως και συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτικά συστήματα.
Ο Γιούρι Μπορίσοφ είπε στον Πούτιν πως η ρωσική κυβέρνηση έκανε πολλά για να διασφαλίσει την σταθερότητα των συγκροτημάτων στρατιωτικής βιομηχανίας της χώρας. Για παράδειγμα, όταν αγοράζεται μία βάση ηλεκτρονικού εξαρτήματος, οι προκαταβολές αυξήθηκαν στο 100%.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το τόνισε αυτό, παρά τις πρωτοφανής κυρώσεις που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους υλικών και στην μείωση προμηθειών.
Ο Μπορίσοφ τέλος πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση εκτελεί συστηματικές εργασίες για να επιταχύνει τον ρυθμό και τον βαθμό εισαγωγής υποκατάστατων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για βασικές βιομηχανίες.
Τι Είναι Τα Ενεργειακά Όπλα;
Τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (directed-energy weapons) είναι όπλα εμβέλειας που προκαλούν ζημιές στον στόχο μέσω υψηλής εστιασμένης ενέργειας. Στα όπλα αυτά συμπεριλαμβάνονται laser, μικροκύματα, ακτίνες σωματιδίων και ακτίνες ήχου. Πιθανοί στόχοι αυτών των όπλων είναι στρατιωτικό προσωπικό, πύραυλοι, οχήματα και οπτικές συσκευές.
Στις ΗΠΑ, το Πεντάγωνο σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και με ερευνητικά κέντρα, ερευνά όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας και railgun ως μία πιθανή απάντηση σε βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς κατευθυνόμενους πυραύλους cruise και υπερηχητικά οχήματα επανεισόδου. Τα συστήματα αυτά πυραυλικής άμυνας αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα μετά τα μέσα αυτής της δεκαετίας. Το ηλεκτρομαγνητικό railgun των ΗΠΑ πάντως δοκιμάζεται από το 2012.
Η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Πακιστάν και φυσικά η Ρωσία αναπτύσσουν και αυτές στρατιωτικά όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας. Το Ιράν και η γειτονική Τουρκία έχουν δηλώσει πως έχουν ήδη ενεργά όπλα τέτοιου είδους. Σύμφωνα με πηγές, η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων φαίνεται να έγινε τον Αύγουστο του 2019 στην Λιβύη από τουρκικές δυνάμεις. Το όπλο αναφέρεται πως ήταν το ALKA.
Μετά από δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης, τα περισσότερα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και παραμένει άγνωστο εάν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ως πρακτικά στρατιωτικά όπλα υψηλής απόδοσης.