Politics
Updated at:

Ταράζει τα ''πολιτικά νερά''- Καρφί Παπαχελά για… πρόωρες εκλογές

Νέα πνοή σε σενεάρια πρόωρων εκλογών και κυβερνητικών ανακατατάξεων δίνει με άρθρο του στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς, καθώς στο πλαίσιο επεξεργασίας του υπό αναδιάταξη γεωπολιτικού status quo στην ανατολική Μεσόγειο, θέτει εμμέσως θέμα αλλαγής πολιτικών προσώπων ή κυβερνήσεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα crisismonitor.gr. 

CONTINUE READING

Δυναμική αναδιάταξης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα, διαπιστώνει ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς, αναγνωρίζοντας όμως ότι σε αυτή τη φάση το γεωπολιτικό χαρτί της Τουρκίας είναι… ισχυρότερο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά, η Τουρκία έκλεισε αστραπιαία όσα μέτωπα είχε ανοίξει και άνοιξε ξανά διαύλους με το Ισραήλ και χώρες της Μέσης Ανατολής που είχε κλείσει. Έτσι, ο Ταγίπ Ερντογάν, αναθέρμανε ερείσματα στις ΗΠΑ. Αν και ο ίδιος δεν το ξεκαθαρίζει, αφήνει να φανεί ότι η Ελλάδα είναι χαμένη σε αυτή τη φάση, συστήνει ωστόσο… υπονομή.

Η περίεργη διατύπωση

Στην ανάλυσή του, ο διευθυντής της Καθημερινής χαρακτηρίζει “κλειδί” την Αίγυπτο, εκτιμώντας ότι εφόσον το αρχικό σχέδιο του East Med “καεί” τότε το plan B που συμφέρει την Ελλάδα είναι Ισραήλ – Αίγυπτος – Ελλάδα.

Επίσης, ο Αλέξης Παπαχελάς θέτει μια ακόμη παράμετρο στην εξίσωση, καθώς αναφέρει ότι : Η σχέση Αθηνών – Καΐρου είναι πια πολύ στενή και δείχνει αντοχές, δεν είναι έρμαιο αλλαγής προσώπων ή κυβερνήσεων…

Η διατύπωση αυτή προκαλεί ερωτηματικά, καθώς φαίνεται να αναφέρεται στο ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες. Μάλιστα, η αινιγματική τοποθέτηση αυτή έρχεται ταυτόχρονα με τη δύο άλλες δηλώσεις, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και τοποθέτησε τον χρόνο των εκλογών… ασαφώς στο τέλος της τετραετίας.

Η πρόταση αυτή επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ως προς το νόημα και θα ήταν δύσκολο να υπάρξει καταλυτική απόδοση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία και δεν είναι άσχετη με το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό,

Σχετικά

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR