Greek-Turkish Relations
Updated at:

"Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τουρκία"! Λεονταρισμοί Άγκυρας και στην ενέργεια-Τι λένε για Αλεξανδρούπολη, EastMed & Ισραήλ

H ενεργειακή κρίση, το αμερικανικό φιάσκο του EastMed και η ξαφνική προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, που η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί, στην προσπάθειά της να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα μέσω της "διπλωματίας των αγωγών" και της στρατιωτικής ισχύος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, Μεχμέτ Ατσέτ, γράφει στην φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ πως, "όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τουρκία".

CONTINUE READING

Τα φερέφωνα του Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ, που σαφώς απηχούν τις θέσεις της πολεμοχαρούς τουρκικής κυβέρνησης, είναι εμφανώς ενοχλημένα από την αναβάθμιση του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη, την ενεργειακή εμπλοκή της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, αλλά και τη συνολική ενεργοποίηση στο πεδίο της γεωπολιτικής. Προς το παρόν, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος φαίνεται να παραμένει στο φάσμα της ενέργειας και των αγωγών...

Όπως αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο, "είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ιδιαίτερα της Γερμανίας, εξετάζοντας επιλογές μακριά από τη Ρωσία. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, φιλοξενήθηκε στον Λευκό Οίκο, καθώς συζητήθηκαν πιθανές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Ευρώπη".

Σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής επικαλείται προηγούμενο άρθρο του, στο οποίο επισημαίνει ότι, "ένας από τους στόχους πίσω από τη συσσώρευση των ΗΠΑ στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η υποστήριξη των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο φέρνοντας υγροποιημένο αέριο σε αυτό το λιμάνι".

"Εάν, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ, καμία εξέλιξη δεν αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και δεν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream-2, φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα χρειαστούν πιο μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις αντί για βραχυπρόθεσμες και προσωρινές διορθώσεις. Και εκεί είναι που παίζει ρόλο η ανεκτίμητη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση", υπογραμμίζει.

Επιπλέον, με σαφή πρόθεση η Τουρκία να μετατραπεί σε παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο, ο ίδιο εξηγεί πως, "δεν είναι ακόμη σαφές τι θα γίνει βραχυπρόθεσμα, αλλά εάν πρόκειται να δημιουργηθούν νέοι ενεργειακοί διάδρομοι από την Ανατολή και το Νότο προς το Βορρά και τη Δύση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τουρκία λόγω του γεωγραφικού της πλεονεκτήματος.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απέσυραν πρόσφατα την υποστήριξή τους για το διαβόητο έργο East-Med, προς μεγάλη απογοήτευση πολλών στην Ελλάδα, πρέπει να σχετίζεται άμεσα με αυτήν την κατάσταση. Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι η πιο οικονομική και βολική γραμμή για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μέσω ενός αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία".

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην Τουρκία, ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής εκτιμά πως στην κορυφή της ατζέντας του ισραηλινού πολιτικού θα βρίσκεται η ενέργεια, και εν προκειμένω, η αξιοποίηση της Τουρκία σε αυτόν τον κλάδο.

https://www.youtube.com/watch?v=WF9j0O72cfM

Όπως επισημαίνει, "σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην προσέγγιση που επιτεύχθηκε μέσω της ενεργειακής συνεργασίας στο παρελθόν. Φυσικά, η δημιουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος συνεργασίας δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως η εγκατάλειψη του παλαιστινιακού ζητήματος από την κυβέρνηση Ερντογάν".

CONTINUE READING

Καταλήγοντας, ο Μεχμέτ Ατσέτ παραθέτει την ακόλουθη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: "Οποιοδήποτε βήμα που πρέπει να γίνει στις σχέσεις μας με το Ισραήλ, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα γίνει εις βάρος του παλαιστινιακού ζητήματος. Η θέση μας (όσον αφορά την παλαιστινιακή υπόθεση) είναι πάντα σαφής".

Πάντως, ο ο κ. Άρεφ Αλομπέιντ , Δρ. της Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, μιλώντας αποκλειστικά στο Πενταπόσταγμα, σχετικά με το νέο "φλερτ" Τουρκίας-Ισραήλ τονίζει: "Η επανεκκίνηση των σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο σχετίζεται άμεσα με τα ενεργειακά κυρίως μετά την αρνητική στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τον East Med. Το Ισραήλ επιδιώκει πρόσβαση στην ενεργειακή τουρκική αγορά που εισάγει φυσικό αέριο αξίως 40 δισ. $ ετησίως". 

Επιπροσθέτως καθησυχάζει παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος “ρίχνει γέφυρες” και με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, ενώ ενισχύεται ανοιχτά και από τα ΗΑΕ, τονίζοντας: "Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε γιατί η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα θα τηρούν τις δεσμεύεις τους στο ακέραιο απέναντι στην Ελλάδα" και εξηγεί τους λόγους. 

Παράλληλα, για τον αγωγό East Med κρίνει πως "αλλάζει σχέδιο πορείας" και προσθέτει ότι "η αρνητική στάση των ΗΠΑ στο θέμα του αγωγού East Med δεν σημαίνει κατάργηση της ιδέας, διότι οι Ισραηλινοί αντιλαμβάνονται ότι ως εναλλακτική λύση, έχουν δύο προτάσεις για να μεταφέρουν το φυσικό τους αέριο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR