Anadolu
World
Updated at:

Κίνδυνος; Όσα γνωρίζουμε για το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων των Τούρκων!

Το Anadolu είναι ένα τουρκικό πλοίο αμφίβιο επιχειρήσεων, αρκετά παρόμοιο με το ισπανικό Juan Carlos I. Η ιδέα ενός τέτοιου πλοίο προέκυψε το 2013 όταν η γειτονική χώρα έλαβε άδεια από την Navantia για την κατασκευή του πλοίου. Το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2015 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2016, εντός των συνόρων του κράτους.

Το αρχικό σχέδιο προβλεπόταν να μπει σε υπηρεσία το 2021 αλλά τελικά η ημερομηνία αναβλήθηκε για το φετινός έτος. Όταν μπει σε υπηρεσία θα επιχειρεί ως ναυαρχίδα του στόλου τους. Σκοπεύεται να κατασκευαστεί και ένα δεύτερο πλοίο της ίδιας κλάσης με την ονομασία Trakya. Το Anadolu είναι παρόμοιο με τα αμερικανικά πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων, αλλά μικρότερο. 

Η κατασκευή του πολεμικού σκάφους δείχνει πόσες πηγές επενδύει η Τουρκία στην επέκταση των αμφίβιων δυνατοτήτων της. Είναι αυτονόητο πως το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα ενισχυθεί αρκετά με την προσθήκη του Anadolu.

Το πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων μπορεί να κουβαλάει αεροσκάφη, ελικόπτερα, πεζοναύτες, οχήματα και διάφορες προμήθειες. 

CONTINUE READING

Το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων σχεδιάστηκε ειδικά για να επιχειρεί αεροσκάφη σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης. Το κατάστρωμα πτήσης είναι σχεδόν 200 μέτρα σε μήκος και έχει θέσεις για αρκετά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Το Anadolu μπορεί να επιχειρήσει ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Σε αυτόν τον ρόλο μπορεί να κουβαλήσει έως 30 αεροσκάφη. 

Μέρος του σχεδίου των Τούρκων ήταν το πλοίο να επιχειρεί με F-35B μαχητικά στο κατάστρωμά του. Ωστόσο, το 2020 οι ΗΠΑ ακύρωσαν το συμβόλαιο και απαγόρευσαν τις παραδόσεις των αεροσκαφών στην χώρα. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους πίσω από αυτήν την απόφαση της Αμερικής είναι πως η Τουρκία αγόρασε το 2019 ένα ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400. Οπότε, τώρα είναι άγνωστο αν το πλοίο θα επιχειρεί αεροσκάφη σταθερών πτερυγίων ή μόνο ελικόπτερα. 

Το Anadolu φυσικά και μπορεί να κουβαλάει στρατιωτικά ελικόπτερα. Θα επιχειρεί έναν συνδυασμό ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, των επιθετικών T-129 και ελικοπτέρων γενικού σκοπού όπως των μεταγωγικών CH-47 Chinook. Λόγω της ακύρωσης των παραλαβών των F-35Β, το Anadolu πιθανότατα θα κουβαλάει μόνο ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. 

Υπάρχει υπόστεγο αεροσκαφών που χωράει 12 ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους ή 8 CH-47 Chinook ελικόπτερα. Βέβαια, το υπόστεγο μπορεί να επεκταθεί με αποτέλεσμα να χωράει έως 25 ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους. Στο κατάστρωμα πτήσεων, άλλα 6 ελικόπτερα μπορούν να μεταφερθούν.

CONTINUE READING

Το πολεμικό σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει έως χίλιους πεζοναύτες και 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 29 αρμάτων μάχης όπως και τεθωρακισμένων οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς. Υπάρχει ένα υπόστεγο γενικής χρήσης και χώρος γκαράζ δύο επίπεδα κάτω από το κατάστρωμα πτήσης. Το σκάφος θα επιχειρεί με πλήρωμα 261 μελών, συμπεριλαμβανομένων 30 αξιωματικών. 

Υπάρχει και ειδικός χώρος για αποβατικά σκάφη τα οποία θα μεταφέρουν τα στρατεύματα από το πλοίο στην ακτή. 

Το Anadolu είναι εξοπλισμένο με τουρκικά οπλικά συστήματα. Το πλοίο διαθέτει τέσσερεις ή πέντε 25 χιλιοστών Aselsan STOP οπλικά συστήματα κοντινής απόστασης και δύο 20 χιλιοστών Phalanx Block 1B συστήματα. Υπάρχουν επίσης τρία 12,7 χιλιοστών Aselsan STAMP οπλικά συστήματα και ένας αμερικάνικος εκτοξευτής RIM-116 RAM για αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας. Το ραντάρ του πλοίου έχει εμβέλεια 250 χιλιομέτρων. Τα όπλα του έχουν ως κύριο σκοπό να το προστατεύσουν από εισερχόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους. 

Η μέγιστη ταχύτητά του είναι οι 21 κόμβοι (39 χλμ/ώρα) όταν επιχειρεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο και οι 29 κόμβοι (54 χλμ/ώρα) όταν λειτουργεί ως πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων. 

Υπολογίζεται πως το κόστος του είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

GALLERY

Anadolu
Anadolu
Anadolu
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR