Greek-Turkish Relations

Παρακαλετά! Ο Ερντογάν γονατίζει στις ΗΠΑ- Έστειλε επιστολή με τον σύμβουλό του Καλίν στην Ουάσιγκτον

Την στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται για πολλοστή φορά με αφορμή και την αναφορά στο νέο αμυντικό νόμο των ΗΠΑ περί "ελέγχου" των drones και γενικά των εξοπλιστικών κινήσεων της Τουρκίας, η Άγκυρα επιχειρεί νέα προσέγγιση. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο τη Δευτέρα, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια από τη διάδοση του τουρκικού προγράμματος drone.

Επίσης ο Αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόνε ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ορισμένες εκφράσεις στον νέο νόμο για τον αμυντικό προϋπολογισμό που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ευθύνονται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γράφει η τουρκική Haberler.

Στο περιθώριο όλων αυτών, λοιπόν, η Άγκυρα έστειλε επιστολή στην Ουάσιγκτον με σκοπό  τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός μηχανισμού για τις διμερείς σχέσεις και τα ζητήματα που συμφωνήθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Συγκεκριμένα ο Ibrahim Kalin επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την 20η ετήσια συνέλευση MAS-ICNA (Ισλαμικός Κύκλος της Βόρειας Αμερικής-Μουσουλμανική Αμερικανική Εταιρεία) στο Σικάγο, που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Καλίν απάντησε σε ερωτήσεις, ιδιαίτερα για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, τις οποίες παραθέτουμε στη συνέχεια:

Βρίσκεστε στη Συνέλευση MAS-ICNA που πραγματοποιήθηκε από μουσουλμανικές οργανώσεις στο Σικάγο για τρεις ημέρες. Συναντηθήκατε με μουσουλμάνους ηγέτες της κοινής γνώμης. Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το συνέδριο και τις συναντήσεις σας με μουσουλμάνους ηγέτες της κοινής γνώμης;

Η συνάντηση MAS-ICNA είναι η μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση της αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητας. Πραγματοποιείται στο Σικάγο κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και υπάρχει πραγματικά μεγάλη συμμετοχή. Προσπαθούμε να συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Φυσικά, έχουμε Τούρκους πολίτες που μένουν εδώ και συμμετέχουν. Φέτος, βρισκόμαστε εδώ με τον πρεσβευτή μας (Πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Hasan Murat Mercan), τον πρόξενό μας (Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Σικάγο Engin Turesin). Έχουμε άλλους φίλους φοιτητές. Πραγματοποιήσαμε διάφορες συναντήσεις για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις της αμερικανικής κοινωνίας με τους εξέχοντες ηγέτες της κοινωνίας και της Τουρκίας. Ήταν μια πολύ παραγωγική συνάντηση.

Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη θέση για την αμερικανική μουσουλμανική κοινότητα επειδή πολλοί από αυτούς προέρχονται στην Τουρκία. Κάποιοι έρχονται και επενδύουν, κάποιοι έρχονται στην Τουρκία για διακοπές ή εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εδώ, φυσικά, η αμερικανική μουσουλμανική κοινότητα αποτελείται από εξαιρετικά διαφορετικά στοιχεία και οι εκπρόσωποί τους βρίσκονται εδώ σε ομάδες. Φυσικά, οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη χώρα, οι άνθρωποι ζουν με διαφορετικούς τρόπους σε πολλά διαφορετικά μέρη της χώρας. 

Μας ενδιαφέρουν αυτές οι σχέσεις όσον αφορά τους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ γενικά, επειδή οι εξέχοντες εκπρόσωποι και ηγέτες της αμερικανικής μουσουλμανικής κοινότητας κατέχουν διαφορετικές θέσεις σε πολλούς τομείς από την πολιτική μέχρι την οικονομία, από τα μέσα ενημέρωσης έως την τοπική πολιτική και μας ενδιαφέρει σύσφιξη των σχέσεων μαζί τους για τη χώρα μας.

CONTINUE READING

Το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στις ΗΠΑ για κοινό μηχανισμό

Μιλήσατε για σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το 2021 πρόκειται να τελειώσει και υπάρχει μια νέα διοίκηση στην Ουάσιγκτον εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Έχετε μιλήσει με τον ομόλογό σας πολλές φορές. Μπορείτε να αξιολογήσετε τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις το 2021 για να καλύψετε τις προσεγγίσεις της νέας διοίκησης;

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν μια μακρά και βαθιά ριζωμένη ιστορία. Η σχέση μας ορίζεται σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, είμαστε επίσης δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Αλλά είμαστε επίσης μάρτυρες ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ που δεν λαμβάνουν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας κατά καιρούς απομακρύνονται από αυτό το πνεύμα συμμαχίας.

Υπάρχουν δύο με τρία βασικά ζητήματα που επισκιάζουν και δηλητηριάζουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Ένα από αυτά είναι η υποστήριξη που δόθηκε στο PYD και το YPG από τις αμερικανικές διοικήσεις από την περίοδο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Είπαμε ότι αυτή η υποστήριξη ήταν μια λανθασμένη πολιτική από την αρχή και δηλώνουμε επανειλημμένα ότι πρέπει να αλλάξει. Η παροχή υποστήριξης στο PYD και το YPG για τον αγώνα κατά του Daesh (ISIS),  ήταν λάθος, αφού δεν μπορείτε να εξαλείψετε μια τρομοκρατική οργάνωση υποστηρίζοντας μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

Όλοι γνωρίζουν ότι το YPG και το PYD στη Συρία είναι τα συριακά παρακλάδια του PKK. Αυτό το ξέρουν και οι Αμερικανοί, το ξέρουν και άλλοι.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι  το θέμα έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσφορία, ειδικά στη συριακή κοινωνία. Διότι αν προσπαθήσετε να χτίσετε μια πολιτική για τη Συρία τραβώντας μια ομάδα στο πλευρό σας  με άλλα λόγια, μόνο μία εθνοτική ομάδα εντός της συριακής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας, ή μια συγκεκριμένη ομάδα εντός αυτής της ομάδας που είναι μια κουρδική ομάδα που υποστηρίζει την PKK ή είναι μέλος του PKK, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ενότητα και το μέλλον της Συρίας.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια ζητήματα της διαμάχης μας.

Δεύτερον, υπάρχουν κυρώσεις CAATSA (Combating America's Adversaries Through Sanctions Act) που εφαρμόζονται άδικα στην Τουρκία λόγω του ζητήματος των S-400. Και πάλι, σε αυτό το πλαίσιο, υποβληθήκαμε σε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές όπως η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Τρίτον, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τη δομή της FETO (Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ) στις ΗΠΑ,  είναι κάτι που δεν μας ικανοποιεί και αποτελεί τα κύρια σημεία διαφωνίας στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Η προσδοκία μας, φυσικά, είναι να εφαρμόσουμε μια διαδικασία αναθεώρησης της πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέβηκε στην εξουσία, μετά την εποχή Τραμπ, επικοινωνήσαμε μαζί της σε κάθε επίπεδο και εκφράσαμε τις ανησυχίες και τα αιτήματά μας για αυτά τα θέματα, και συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Τέλος, όπως γνωρίζετε, στη συνάντηση του προέδρου μας με τον κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Ρώμη, τα θέματα αυτά συζητήθηκαν διεξοδικά.

Επίσης συζητήθηκαν διεξοδικά όχι μόνο αυτά τα επίμαχα ζητήματα, αλλά και οι εξελίξεις στον Καύκασο, η διαδικασία στη Συρία, το Ιράκ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Ανατολική Μεσόγειος και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει στείλει έγγραφο στην αμερικανική πλευρά για το πώς θα είναι η δομή αυτού του μηχανισμού, ποια θέματα θα αντιμετωπιστούν και πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία. Η δουλειά μας σε αυτό συνεχίζεται.

Συνολικά, θέλουμε να διεξάγουμε αυτές τις σχέσεις με βάση το αμοιβαίο συμφέρον και τον σεβασμό, ως ισότιμη, δίκαιη και διαφανή σχέση, αλλά ενώ το κάνουμε αυτό, φυσικά, τα εθνικά συμφέροντα, οι προτεραιότητες και η αντίληψη της απειλής της ίδιας της Τουρκίας προηγούνται. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζουν να προωθούν αυτές τις σχέσεις στο σωστό έδαφος και να ενεργούν με θετική ατζέντα, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση από εδώ και στο εξής.

Γίνονται συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών άμυνας Τουρκίας-ΗΠΑ και δημιουργείται μηχανισμός μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, με βάση όσα αναφέρατε. Πιστεύετε ότι είναι δυνατό να ανοίξει μια νέα σελίδα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την επόμενη χρονιά από αυτή την άποψη;

Εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, εάν ληφθούν ορισμένα βήματα, ειδικά στα θέματα που σχετίζονται με την αντίληψη της απειλής της Τουρκίας και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, σίγουρα θα ανοίξει μια νέα σελίδα. Αυτές οι σχέσεις μπορεί να προχωρήσουν με μια πολύ πιο θετική ατζέντα, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αγνοώντας ή καθυστερώντας τα κύρια ζητήματα. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με θετική ατζέντα, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, από το εμπόριο έως τα περιφερειακά ζητήματα για να αναπτύξουμε μια σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και σεβασμό.

 Η στάση της Τουρκίας στη διαμάχη Ουκρανίας-Ρωσίας

Υπάρχουν ανησυχίες στις πρωτεύουσες των δυτικών χωρών ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει μια δεύτερη εισβολή στην Ουκρανία. Ποια είναι η θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα και ποια ακριβώς είναι η πορεία της Τουρκίας προς την επίλυση αυτής της κρίσης;

Καταρχάς, παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Πρόεδρός μας επίσης ασχολείται συνεχώς με αυτό το θέμα στις συναντήσεις του τόσο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  όσο και με  τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr) Zelensky, καθώς και σε συναντήσεις με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, τον πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλες περιφερειακές ηγέτες.

Η συμβουλή μας και στα δύο μέρη είναι να μειώσουν αυτήν την ένταση το συντομότερο δυνατό και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν μια στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή Donbass στην ανατολική Ουκρανία. Από αυτή την άποψη, ο Πρόεδρός μας είπε στον Ζελένσκι και τον Πούτιν ότι εάν επιθυμούν  η Τουρκία ή ο ίδιος μπορεί να παίξουν ρόλο σε αυτό το θέμα, με βάση  βέβαια ότι  η μείωση της έντασης είναι προς το συμφέρον όλων.

Μια νέα στρατιωτική σύγκρουση, τυχόν εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος,η κινητοποίηση των δυνάμεων της πολιτοφυλακής ή οι συγκρούσεις δεν θα ωφελήσουν κανέναν.

Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της έντασης.

Εμείς φυσικά έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία κατ' αρχήν, αλλά ταυτόχρονα έχουμε σαφή θέση για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Η συμβουλή μας και στα δύο μέρη είναι να μείνουν μακριά από μια τέτοια σύγκρουση, να μειώσουν τις εντάσεις και να διευθετήσουν τα ζητήματά τους μέσω διαπραγματεύσεων. Αν υπάρξει ρόλος της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση, σίγουρα θα τον παίξει. Γιατί η Τουρκία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες ταυτόχρονα. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες όπως η Τουρκία σήμερα.

Με άλλα λόγια, κάποιες χώρες έχουν σχέσεις με την Ουκρανία, αλλά οι σχέσεις τους με τη Ρωσία δεν είναι καλές, κάποιες είναι το αντίθετο, αλλά ο πρόεδρος μας έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον κ. Πούτιν και με τον κ. Ζελένσκι.

Έτσι εάν υπάρχει ένας ρόλος που μπορεί να παίξει η Τουρκία στην εφαρμογή της έξυπνης διπλωματίας και μιας αποτελεσματικής διπλωματικής διαδικασίας σε αυτή την περίοδο, φυσικά ο πρόεδρος μας θα τον εκπληρώσει ευχαρίστως.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτική.

Είναι πολύ σημαντικό να επιδεικνύουν μια προσέγγιση που στοχεύει στη μείωση των εντάσεων και στην επίλυση προβληματικών ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών, παρά στην κλιμάκωση μέσω δηλώσεων ή στάσεων. Γιατί, ξέρετε, το θέμα δεν είναι μόνο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Όταν το δούμε από μια ευρύτερη οπτική γωνία, το ζήτημα αντικατοπτρίζεται στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της δυτικής συμμαχίας, της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και της Αμερικής και της Ευρώπης.

Η συμβουλή μας προς τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους είναι να λάβουν γνήσια, συγκεκριμένα και πειστικά βήματα για τη μείωση των εντάσεων.

Αυτή είναι η κύρια συμβουλή μας προς όλους.

CONTINUE READING

Σχέσεις Τουρκίας -Αρμενίας

Η Μόσχα θα φιλοξενήσει επίσης τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Μπορώ να λάβω την εκτίμησή σας για τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία;

 Αν θυμάστε, όταν η Τουρκία τερμάτισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αρμενία και έκλεισε την πύλη των συνόρων της το 1992, το κύριο ζήτημα ήταν η αρμενική κατοχή του Καραμπάχ.

Με τη νίκη που ήρθε μετά τον πόλεμο των 44 ημερών πέρυσι, το πρόβλημα του Καραμπάχ έχει λυθεί. Το Καραμπάχ έχει ανακτήσει την αρχική του θέση ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και το ζήτημα που μας έκανε να τερματίσουμε τις σχέσεις μας με την Αρμενία το 1992 έχει επίσης εξαφανιστεί.

Άρα, δεν υπάρχει λόγος να μην το ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας. Από την αρχή, ο πρόεδρός μας είχε ήδη πει ότι η Τουρκία θα λάβει επίσης μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία παράλληλα με τη διαδικασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Ως εκ τούτου, όπως γνωρίζετε, ορίστηκαν και ειδικοί εκπρόσωποι προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύω ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα και εποικοδομητικά από εδώ και πέρα. Υπάρχει επίσης βούληση από την αρμενική πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση. Η βούλησή μας είναι ήδη σαφής και συγκεκριμένη σε αυτό το θέμα. Δεν έχουμε προκατειλημμένη προσέγγιση έναντι της Αρμενίας. Ως γείτονάς μας, φυσικά, θέλουμε να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και να ξαναρχίσουν οι διπλωματικές σχέσεις. Για αυτό πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και να διαπραγματεύονται ορισμένα θέματα. Σε αυτό ακριβώς στοχεύει και η διαδικασία που θα διεξαχθεί από ειδικούς αντιπροσώπους.

Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής: η εξομάλυνση των σχέσεων της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία θα συμβάλει σε ολόκληρη την περιοχή και θα ωφελήσει περισσότερο την Αρμενία. Γιατί η Αρμενία είναι μια μικρή, φτωχή, με μικρό πληθυσμό χώρα, με εξαιρετικά περιορισμένους εμπορικούς δρόμους. Εάν η Αρμενία υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, οι σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν θα βελτιωθούν. Εάν εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία, θα υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς, από το συνοριακό εμπόριο μέχρι την ασφάλεια των συνόρων, τις πτήσεις των Turkish Airlines, και όλα αυτά θα ωφελήσουν την Αρμενία και τον λαό της Αρμενίας. Έχουμε επίσης πολύ καλές σχέσεις με τους Αρμένιους πολίτες που ζουν στη χώρα μας. Ο Θεός φυλάξοι, πάντα κρατούσαμε πολύ ξεκάθαρη στάση σε περίπτωση διάκρισης ή επίθεσης εναντίον τους. Έχουμε σχέσεις με την τουρκική αρμενική κοινότητα σε όλα τα επίπεδα. Μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας ανά πάσα στιγμή όταν έχουν πρόβλημα.

Η εξομάλυνση με την Αρμενία σίγουρα θα επιτρέψει στους Τούρκους Αρμένιους να δημιουργήσουν πιο εύκολα σχέσεις με την Αρμενία και να ανακουφίσουν άλλους τομείς, αλλά η αρμενική διασπορά, η οποία είναι συγκεντρωμένη σε δύο χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και των ΗΠΑ, πρέπει επίσης να ενεργήσει με υπευθυνότητα.

Το να ισχυριστεί κανείς ότι τα γεγονότα του 1915 ήταν «γενοκτονία» μέσω ορισμένων εμμονών και να το φέρει στην ημερήσια διάταξη ως προϋπόθεση δεν θα ωφελήσει πλέον κανέναν, ειδικά μετά από αυτό το σημείο. Τώρα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στον Καύκασο, μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει, και οι κοινότητες της διασποράς πρέπει επίσης να δουν αυτήν την αλήθεια, και να υιοθετήσουν έναν τρόπο και μια στάση που θα είναι προς όφελος της Αρμενίας και της περιοχής. Αν συμβεί αυτό, όλοι θα ωφεληθούν από αυτό. Μια νέα περίοδος ειρήνης και σταθερότητας ξεκινά στον Καύκασο και όλες οι χώρες επωφελούνται από αυτήν.

https://www.youtube.com/watch?v=_mrk5vESKqY


Η στάση της Τουρκίας στη Λιβύη

Όπως γνωρίζετε, η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη έχει κολλήσει. Οι εκλογές αναβλήθηκαν και επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Τι προσφέρει η Τουρκία για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση και μπορείτε να μιλήσετε για τη συμβολή της Άγκυρας στην επίλυση της κρίσης;

Υποστηρίξαμε την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη από την αρχή μέχρι το τέλος και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε από εδώ και στο εξής. Οι εκλογές ήταν ένα από τα βήματα και τα στάδια αυτής της πολιτικής διαδικασίας. Κάναμε τις απαραίτητες εισηγήσεις για να διεξαχθεί, αλλά οι Λίβυοι αποφάσισαν να αναβάλουν τις εκλογές με συμφωνία μεταξύ τους αφού εκεί οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των Λιβύων σχετικά με το  για πόσο καιρό θα αναβληθούν οι εκλογές, τι θα συμβεί στη διαδικασία αναβολής, ποιος θα διαχειριστεί αυτή τη διαδικασία και πώς θα διευθετηθούν διάφορα ζητήματα από τη νομοθεσία των πολιτικών κομμάτων έως το σύνταγμα σε αυτήν την περίοδο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Σε αυτή τη διαδικασία, ξέρετε, υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία με τη Λιβύη. Πρόκειται για τη Συνθήκη για τα Θαλάσσια Σύνορα και τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας και Εκπαίδευσης. Αυτές οι συμφωνίες εξακολουθούν να ισχύουν.

Ακόμα κι αν υπάρχουν αντιρρήσεις από κάποιες ομάδες στη Λιβύη ή  από κάποιες χώρες της περιοχής, οι Λίβυοι έχουν μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη στάση σε αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει αντίρρηση σε αυτές τις συμφωνίες και έχει τη βούληση να εφαρμόσει αυτές τις συμφωνίες ως έχουν.

Αυτό είναι ευχάριστο για εμάς. Ως εκ τούτου, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του λιβυκού λαού και της νόμιμης κυβέρνησης, τόσο όσον αφορά την ασφάλεια, την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας και την ανοικοδόμηση της Λιβύης και την ενίσχυση των υποδομών της.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η νέα πολιτική διαδικασία ανακοινωθεί σε όλους με  το νέο έτος , χωρίς να προκληθεί ένταση ή σύγκρουση. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Λίβυων ως υποστηρικτικός και διευκολυντικός παράγοντας στη διαδικασία που ακολουθούν οι Λίβυοι.

Το 2021 ήταν δύσκολη χρονιά

Τονίζοντας ότι το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, είπε: «Η πανδημία είχε πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην κοινωνική κινητικότητα των ανθρώπων, στην ατομική ζωή,  στην παγκόσμια οικονομία, στις εθνικές οικονομίες και περιφερειακές εξελίξεις».

«Υπήρξαν φυσικές καταστροφές. Ελπίζω ότι το 2022 θα είναι η χρονιά όπου η ειρήνη, η ευημερία, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη θα ξαναχτιστούν και θα εξαπλωθούν για όλους μας, και μια χρονιά που όλοι μπορούν να επωφεληθούν εξίσου από  πλούτο, ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε τον ρόλο της τόσο στην περιοχή μας όσο και σε παγκόσμια ζητήματα, υπό την ηγεσία του προέδρου μας.

Ο  Ερντογάν λέει εδώ και πολύ καιρό, «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες».

Ο Πρόεδος μας  έγραψε ένα βιβλίο για αυτό. Δεν πρόκειται για τεχνική έκκληση για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή της δομής του ΟΗΕ. Λέει ότι είναι δυνατός ένας κόσμος στον οποίο κυριαρχεί η οικονομική, πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη, όπου οι διαφορές μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, του βορρά και του νότου, των ευνοϊκών και των μειονεκτούντων, της ανατολής και της δύσης δεν μετατρέπονται σε άβυσσο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR