National affairs
Updated at:

Τι άλλο να έφερνε ο Άγιος Βασίλης για το 2022 στις Ένοπλες Δυνάμεις; 3 Στρατηγοί και ένας Ναύαρχος απαντούν για τις ανάγκες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Στις 19 Ιανουαρίου κατά πως φαίνεται έρχονται τα πρώτα Rafale και... “οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η κτίσις όλη” για την πατρίδα μας.

Μέσα στον Ιανουάριο θα τακτοποιηθεί και το θέμα της σύμβασης των Belharra όπως διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος ανέφερε ακόμη πως 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και περίπου μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Ο “Αγιος Βασίλης” ήταν γενναιόδωρος για την Πολεμική μας Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Για τον Στρατό Ξηράς όμως;

https://www.youtube.com/watch?v=ZA-ck3RTfnY

Τρεις Στρατηγοί και ένα Ναύαρχος (ε.α) έχοντας γνώση και κρίση μέσα από τις συνεντεύξεις τους στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έδωσαν τις εκτιμήσεις τους για τις περαιτέρω ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

  1. Ο Αντιστράτηγος ε.α. Αναστάσιος Μανώλας, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού πιστεύει πως “θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω στοχευμένες προμήθειες προς ενίσχυση και του Στρατού ξηράς. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε μέσα ηλεκρονικού πολέμου, παρακολουθήσεως, καθώς και σε μέσα νυκτερινού αγώνος”

    CONTINUE READING

  2. Ο Αντιστράτηγος (εα) Ιπποκράτης Δασκαλάκης, και Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θεωρεί “απολύτως ορθά τα πρόσφατα βήματα ενίσχυσης του ΠΝ και ΠΑ και αναγνωρίζω τη σχετική υστέρηση του ΣΞ. Η δεκαπενταετής εξοπλιστική μας αδράνεια οδηγεί σε πιεστικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν μέσα στις διαθέσιμες οικονομικές δυνατότητες. Δύσκολα κάποιος ευρισκόμενος εκτός θέσεων ευθύνης και έχοντας μια συνολική εικόνα μπορεί να μιλήσει αξιόπιστα για βέλτιστες προμήθειες και εξοπλισμούς. Θεωρώ όμως σημαντική την απόκτηση υψηλών διαθεσιμοτήτων των οπλικών συστημάτων που αγοράσαμε με κόπο τα τελευταία 20 χρόνια και την προμήθεια- επέκταση ορίου ζωής ακριβών πυρομαχικών”.

  3. Ο Αντιστράτηγος (εα) Λάμπρος Τζούμης, και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας εκτιμάει “ότι πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα το θέμα αντιμετώπισης των τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων που μας δημιουργούν προβλήματα με τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρυ αλλά και με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες που διεξάγουν. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απόκτηση τεχνολογίας αντιμέτρων που μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης τους, από χώρες του εξωτερικού που διαθέτουν την υπόψη τεχνολογία και η Ελλάδα έχει αναπτύξει με αυτές στρατιωτική συνεργασία (π.χ. Ισραήλ, ΗΠΑ)”

  4. Τέλος ο Ναύαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαϊλάς επισημαίνει αναλυτικά:

Με τη νέα αρχιτεκτονική του Στόλου, εφαρμόζουμε αποτροπή εστιάζοντας στην επανάσταση της τεχνολογίας των πληροφοριών, με σκοπό, να δημιουργηθεί μια ικανότητα να συγκεντρώνουμε αστραπιαία και να αξιολογούμε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών σχετικά με κάθε δεδομένο στο θέατρο επιχειρήσεων, από μεγάλες αποστάσεις και προστατευμένοι. Για τους οραματιστές της τεχνολογίας, τα συστήματα αισθητήρων, τα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων και η ψηφιακή επικοινωνία είναι το πλεονέκτημα ταχύτητας και απόφασης που είναι απαραίτητα για τη νίκη. Πέραν της ταχύτητας και του πλεονεκτήματος της απόφασης, η επιμονή και η ανθεκτικότητα, είναι αλλά δύο κύρια στοιχεία. Έχοντας αυτό κατά νου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατασκευή αποκεντρωμένων δικτύων, να επενδύσουν σε τακτικές που μειώνουν το οικονομικό κόστος του πολέμου και να αναπτύξουν οπλικά συστήματα και τακτικές που υποβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα των απειλών.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_mrk5vESKqY

Αυτό που χρειάζονται πλέον οι ΕΕΔ είναι μια νέα θεωρία νίκης για ένα περιβάλλον στο οποίο απειλούνται οι πληροφορίες και τα δίκτυα μέσα από τα οποία διαρρέουν. Εκτίμηση μου είναι, ότι η νίκη δημιουργείται μέσω της τεχνολογίας της πληροφορίας αυξάνοντας την επίγνωση της κατάστασης, έτσι ώστε να μπορούνε οι μαχητές να χτυπήσουν από μεγαλύτερη απόσταση, να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στις απειλές και να έχουν πιο ακριβείς στοχεύσεις. Κατά συνέπεια, οι επενδύσεις στην τεχνολογία ευνοούν κατά κύριο λόγο την αποδοτικότητα και την ταχύτητα δίδοντας και πλεονέκτημα ασφάλειας και ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα δίκτυα που είναι αποκεντρωμένα και βελτιστοποιημένα σε αποδοτικότητα, μαζί με οπλικά συστήματα που δεν είναι απλώς ενεργοποιημένα από τα δεδομένα αλλά εξαρτώνται από τα δεδομένα, μπορούν να δημιουργήσουν κτυπήματα σύντομα και αποφασιστικά.

Η απόκτηση των νέων πλοίων Belhara σε συνεργασία με τα αεροσκάφη Rafale ξεκινά με μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα δίκτυα επιβιώνουν υπό απειλή. Αυτά τα δίκτυα βασίζονται στη ταχύτητα για τη συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση πληροφοριών από διαφορετικές πηγές, ενοποιώντας τις με πύλες μεταξύ των χρηστών. Αυτό το είδος “δικτυοκεντρικού πολέμου”, επιτρέπει τη συγχώνευση δεδομένων με τη τεχνητή νοημοσύνη, μειώνοντας ταυτόχρονα τους πλεονασμούς και ελαχιστοποιώντας τα σημεία πρόσβασης που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευπάθειες στο κυβερνοχώρο.

CONTINUE READING

Με αυτές τις σκέψεις επιτρέπετε να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζαμε το κόστος του πολέμου. Το οικονομικό κόστος απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από τις στρατιωτικές συζητήσεις, το οποίο επικεντρώθηκε στην ανάγκη αποφυγής θυμάτων που θα αποτρέψουν την ελληνική υποστήριξη για πολέμους. Οι δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις λύνουν το πρόβλημα της πολιτικής βούλησης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως μέσο προστασίας των δυνάμεων”.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR