Armed Conflicts

Δεν είναι κάθε μέρα τ΄Αη Γιαννιού! Γιατί τα τουρκικά drone είναι αδύναμα για να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στην Ουκρανία;

Είναι γνωστό ότι πρόσφατα η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία έναν άγνωστο αριθμό από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της TB2 Bayraktar, συνεχίζοντας τις συμφωνίες όπλων μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησαν το 2019.

Τα τουρκικά drones στην Ουκρανία

Έκτοτε, η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία σταθμούς ελέγχου drone, πυραύλους, με την Ουκρανία να δίνει παραγγελίες για να πάρει τουλάχιστον 20 επιπλέον drones.

Τον Οκτώβριο, η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά drone Bayraktar για να επιτεθεί σε αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη της.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε μια κατευθυνόμενη βόμβα μέσα από το έδαφος που κατείχε η Ουκρανία και κατέστρεψε ένα αυτονομιστικό οβιδοβόλο στο εχθρικό έδαφος.

Σημειωτέον ότι το εν λόγω drone δεν χρειάστηκε να διασχίσει τη γραμμή επαφής μεταξύ των ουκρανικών και αυτονομιστικών δυνάμεων.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο η Ουκρανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κοινών κέντρων εκπαίδευσης και συντήρησης drone. Τον επόμενο μήνα, η Ουκρανία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή τουρκικών drones.

https://www.youtube.com/watch?v=5G0vEp-GYfo

Η δράση των τουρκικών drones σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι πολεμικές δυνατότητες της Τουρκίας με drone κέρδισαν για πρώτη φορά τη διεθνή προσοχή μετά από τις επιτυχείς επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Στη Συρία, η Τουρκία χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και Anka για να πραγματοποιήσει εκατοντάδες πλήγματα στον Συριακό Αραβικό Στρατό που απείλησε τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία συνασπισμό στην επαρχία Ιντλίμπ.

Στη Λιβύη, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμπόδισαν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), την οποία υποστηρίζει η Τουρκία.

Ωστόσο, ήταν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του περασμένου έτους όπου το πρόγραμμα drone της Τουρκίας είδε πραγματικά τα φώτα της δημοσιότητας.

Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του για να αποδεκατίσει τις αρμενικές δυνάμεις, κερδίζοντας πίσω εδάφη που είχε χάσει το 1994. Έκτοτε, πολλές χώρες εκτός από την Ουκρανία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το Κατάρ, το Μαρόκο, η Πολωνία, η Τυνησία και το Κιργιστάν.

CONTINUE READING

Η τουρκική βιομηχανία drone έχει τις ρίζες της πίσω στο 1975, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την παρέμβασή της στην Κύπρο. Αυτή η απαγόρευση θεωρήθηκε στρατηγικό τραύμα από την τουρκική ηγεσία.

Για ένα διάστημα, η Τουρκία χρησιμοποίησε ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί για δολιοφθορές του Ισραήλ για να κρατήσει την Τουρκία εξαρτημένη από το Ισραήλ για συντήρηση, καθώς και η ανησυχία ότι τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετέφεραν κρυφά πληροφορίες στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, ανάγκασαν την Τουρκία να γίνει αυτάρκης στην τεχνολογία των drone.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν χαρακτηριστεί ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν επίσης  τα δεδομένα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι τρείς λόγοι για τους οποίους τα τουρκικά drones δεν θα παίξουν κανένα ρόλο στην Ουκρανία

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτον, η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020 η οποία ήταν  μια νίκη για το Αζερμπαϊτζάν, δεν βασίστηκε στα πολυδιαφημισμένα τουρκικά drone μόνο.

Τα τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν, οι διαφορετικοί προμηθευτές όπλων, ο στρατιωτικός επαγγελματισμός και τα μεγαλύτερα αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού σε αντίθεση με την Αρμενία ήταν αναμφισβήτητα πιο σημαντικοί παράγοντες από τα drones.

Εκτός αυτού τα τουρκικά drones έδρασαν αφού τα ισραηλινά εναέρια περιφερόμενα πυρομαχικά Harpy κατέστρεψαν τα ραντάρ της Αρμενικής αεράμυνας  και των αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών.

https://www.youtube.com/watch?v=s__61ERWeEA

Ελλείψει αυτών η Αρμενική αεράμυνα ήταν "τυφλή", με αποτέλεσμα τα τουρκικά drones να καταστρέφουν ανενόχλητα, αρμενικά πυροβόλα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, άρματα και να διαλύουν εφεδρικές δυνάμεις στη φάση της συγκέντρωσής τους πριν αυτές επέμβουν στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα τεράστια ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, η βιομηχανία όπλων υψηλής τεχνολογίας, οι πολύ μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις και οι αμυντικές μεταρρυθμίσεις παρουσιάζουν μια σοβαρή αντιστοιχία. 

Τα οικονομικά αντίποινα της ΕΕ-ΗΠΑ κατά  της Ρωσίας  είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας κατά της άμεσης  στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στην Ουκρανία και σε καμία περίπτωση τα τουρκικά drones.

Δεύτερον, οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας μπορεί να αποδειχθούν η αχίλλειος πτέρνα της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας drones της.

Μετά τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του περασμένου έτους, ο Καναδάς απέσυρε τις άδειες που επέτρεπαν τις εξαγωγές τεχνολογίας drone στην Τουρκία.

Περαιτέρω, μια δικομματική ομάδα αμερικανών νομοθετών ζήτησε την αναστολή των εξαγωγών τεχνολογίας των αμερικανικών drone στην Τουρκία.

Η απαγόρευση εξαγωγών του Καναδά και οι προοπτικές ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν παρόμοια θέση απειλούν να αφήσουν την Κίνα ως τη μόνη εφικτή εναλλακτική λύση της Τουρκίας για την προμήθεια κρίσιμης τεχνολογίας drone.

Οποιαδήποτε τέτοια εξάρτηση από την Κίνα μπορεί να μην ταιριάζει με την Ουκρανία, καθώς η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι συνήψε μονόπλευρες αμυντικές συμφωνίες προς όφελός της, κλέβοντας ευαίσθητη ουκρανική στρατιωτική τεχνολογία και εμπλακεί σε ληστρικές πρακτικές για την αγορά ουκρανικών εταιρειών στρατηγικής άμυνας.

CONTINUE READING

Τρίτον, οι βελτιώσεις στη ρωσική τεχνολογία anti-drone θα εξουδετερώσουν το πλεονέκτημα που δίνουν τα τουρκικά drones στην Ουκρανία.

Οι αναβαθμίσεις του ρωσικού αντιαεροπορικού Pantsir περιλαμβάνουν βελτιώσεις στους πυραύλους του, και μεγάλη βελτίωση στο ραντάρ ελέγχου πυρός και τα συστήματα παρακολούθησης υπέρυθρων.

Επίσης, η Ρωσία έχει βελτιώσει τις δυνατότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW) με έμφαση στην αντιμετώπιση επιθέσεων σμήνους drone.

Τούτου λεχθέντος, είναι πιθανό μια τέτοια βελτιωμένη τεχνολογία να βρει τον δρόμο της στα χέρια των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ακυρώνοντας οποιοδήποτε πλεονέκτημα προσφέρουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Κιέβου.

https://www.youtube.com/watch?v=mWojuLnPYMc

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR