Greek-Turkish Relations
Updated at:

Απόφαση σταθμός! Η Ρωσία δεν θα παρέχει τεχνογνωσία και τεχνολογία των S-400 στην Τουρκία

Η Τουρκία απέτυχε να πείσει τη Ρωσία να μοιραστεί την πυραυλική τεχνολογία, να συμφωνήσει στη συμπαραγωγή των S-400, σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας.

Το μεγαλοπρεπές όχι της Ρωσίας

Συγκεκριμένα η προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει ένα δεύτερο πυραυλικό σύστημα S-400 από τη ρωσική υπηρεσία εξαγωγών όπλων Rosoboronexport δεν έχει οδηγήσει πουθενά λόγω διαφορών σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας και τους πηγαίους κώδικες λογισμικού, που ζητούν οι Τούρκοι.

Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει κωδικούς λογισμικού στα συστήματα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) στην τουρκική πλευρά και ανέφερε μια σειρά επιφυλάξεων για τη μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία απέτυχε να εξασφαλίσει τα παραπάνω δύο βασικά αιτήματα στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ικανοποιώντας το εγχώριο κοινό  της και πετυχαίνοντας να ξεπεραστούν οι  ρωσικές επιφυλάξεις.

Οι αδιέξοδες συνομιλίες για τη δεύτερη συμφωνία δείχνουν τα όρια της Άγκυρας στο να ασκεί πίεση στη Μόσχα για την απόκτηση πυραυλικής τεχνολογίας και την αποτυχία της κακώς μελετημένης πολιτικής που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκβιάσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν σύμβαση στις 11 Απριλίου 2017 για δύο συστήματα S-400. Η πρώτη παράδοση συστοιχιών πυραύλων S-400 που ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 2019 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν παρείχε στην Τουρκία καμία απολύτως μεταφορά τεχνολογίας.

Η Ρωσία απλώς έστειλε δύο συστοιχίες S-400 και περισσότερους από 120 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως μέρος της συμφωνίας μαζί με ειδικούς για να εκπαιδεύσει Τούρκους στρατιώτες για το πώς να τους χειριστούν.

Αυτό σημαίνει ότι τα σημεία συζήτησης που έθεσαν συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι που κατηγόρησαν την απροθυμία της Raytheon να μοιραστεί την τεχνολογία για την αποτυχία απόκτησης πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο η Τουρκία επέλεξε τους ρωσικούς πυραύλους.

Όταν η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και η συμπαραγωγή  δεν συνέβησαν με το πρώτο συμβόλαιο, Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να διατυπώνουν ισχυρισμούς για δημόσια κατανάλωση ότι η συμφωνία για το δεύτερο σύστημα S-400 που θα παραδοθεί στην Τουρκία εξαρτάται από τη συμπαραγωγή και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Ωστόσο, αυτός παραμένει ένας άπιαστος στόχος, τουλάχιστον προς το παρόν, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Φαίνεται επίσης εκ των υστέρων ότι ήταν λάθος τακτικής εκ μέρους της Άγκυρας να εγκαταλείψει αυτούς τους όρους πριν συμφωνήσει να προχωρήσει στην αγορά του πρώτου συστήματος.

CONTINUE READING

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου με τις ΗΠΑ, το οποίο δεν του βγήκε

«Ένα από τα σημαντικά στοιχεία μεταξύ των όρων μας είναι η ορισμένη συνεργασία παραγωγής και τεχνολογίας. … Υπάρχουν επιφυλάξεις από τη Ρωσία σχετικά με ορισμένες παραχωρήσεις, αλλά εμείς πιέζουμε», δήλωσε στις 17 Νοεμβρίου ο İsmail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB)

Τόνισε ότι τα θέματα του IFF και της συμπαραγωγής παρέμειναν "κολλημένα" σημεία στις συνομιλίες και εξήγησε ότι αυτός ήταν ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις αργούσαν τόσο πολύ, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στη δεύτερη αγορά S-400  από τη Ρωσία.

Ο λόγος που η Τουρκία δεν πίεσε τη Ρωσία για την εκπλήρωση της συμπαραγωγής και της μεταφοράς τεχνολογίας πριν συμφωνήσει να αγοράσει το πρώτο σετ S-400 και άφησε τις συνομιλίες για τέτοια θέματα για το δεύτερο σετ αποδίδεται συχνά στην επείγουσα ανάγκη της Τουρκίας να ενισχύσει την αεράμυνα της 

https://www.youtube.com/watch?v=2ajEjBPoaGM

Σε αυτό το πλαίσιο, η παράδοση των πρώτων S-400 δεν βοήθησε καθόλου, καθώς η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει αναπτύξει τις συστοιχίες των S-400, εκτός από μια δοκιμαστική άσκηση τον Οκτώβριο του 2020. Η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο και δεν αποκάλυψε τι έκανε στην πραγματικότητα με τους S-400.

Ακόμα κι αν οι συστοιχίες S-400 τεθούν σε λειτουργία, προσφέρουν μόνο περιορισμένη κάλυψη για την αεράμυνα της Τουρκίας. Η επιμονή της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει στην απόκτηση ρωσικών όπλων είχε υψηλό κόστος για την Τουρκία. Η Άγκυρα όχι μόνο αποβλήθηκε από το  πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter αλλά υπέστη επίσης μια σειρά κυρώσεων, εμπάργκο και περιορισμούς στις προμήθειες αμυντικών ειδών από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Για να αμβλύνει τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν είπε επανειλημμένα ότι ήταν έτοιμη να αγοράσει πυραύλους Patriot εάν η Ουάσιγκτον ήταν διατεθειμένη να παραδώσει. Η ίδια προσφορά έγινε και στους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ για πυραύλους Samp/T.

https://www.youtube.com/watch?v=4yOcYZous7g

Η Τουρκία έχει παγιδευθεί

Η Τουρκία δεν έχει πολλές διεξόδους με ΗΠΑ και ΕΕ, δεδομένης της αυξανόμενης αποδέσμευσης της Τουρκίας από τους κοινούς διατλαντικούς στόχους και αξίες.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία φαίνεται πλέον να έχει παγιδευθεί

Αντιμετωπίζει ένα εχθρικό Κογκρέσο των ΗΠΑ που τείνει να εμποδίσει τη μεταφορά σημαντικών όπλων στην Τουρκία και μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που δεν είναι πρόθυμη να κατευνάσει την κυβέρνηση Ερντογάν, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.

Οι συνομιλίες της Τουρκίας για την απόκτηση πυραύλων Samp/T από τη γαλλο-ιταλική εταιρική σχέση Eurosam δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Μπορεί κάλλιστα να μπλοκαριστεί από τη Γαλλία, η οποία έχει αντιμετωπίσει μια εχθρική Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν επίσης σημαντικές διαφορές σε μια σειρά θεμάτων από τον Καύκασο έως την Ουκρανία και από τη Λιβύη έως τη Συρία, γεγονός που κάνει τη Μόσχα ανήσυχη όταν πρόκειται να βοηθήσει στην ενίσχυση των φιλόδοξων προγραμμάτων αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

CONTINUE READING

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Τα παραπάνω αποτελούν χαρμόσυνα νέα για την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν θα αποκτήσει τεχνογνωσία και πρόσβαση στην τεχνολογία των S-400 και  τη συμπαραγωγή τους, αφού η Ρωσία δεν πείθεται για τις τουρκικές προθέσεις.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το οποίο εδώ και 1 χρόνο, σε σχετικό άρθρο του με τίτλο, ¨Ρεζιλίκι Τούρκων: "Προσπάθησαν να ανοίξουν τους “εγκεφάλους” των S-400" - Παγίδα από τους Ρώσους'', είχε αναφερθεί αναλυτικά  στην αναξιοπιστία των Τούρκων, οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να "διαβάσουν" τους S-400, όπου αναφέραμε χαρακτηριστικά:

"Πυρ και μανία είναι στην Μόσχα με την στάση και κυρίως τη δράση των Τούρκων σε όλα πλέον τα επίπεδα. 

Αν και δεν υπάρχουν εικόνες, ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι Τούρκοι μηχανικοί προσπάθησαν να ανοίξουν τους εγκεφάλους των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, με σκοπό να διεξάγουν την αντιγραφή τους, ενώ ήθελαν να "πειράξουν" και το σύστημα αναγνώρισης "φίλου/εχθρού".

Τελικά ο Πούτιν κατάλαβε το τι εστί Ερντογάν και του ψαλιδίζει τα όνειρα και τις επιδιώξεις για τους S-400.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5D0VQZTW8s

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR