Η Τουρκία “χώνει την μύτη της” στην Α.Ουκρανία, παίρνοντας την πλευρά των Ουκρανών κατά την προετοιμασία πιθανών επιχειρήσεων κατά των Ρωσόφωνων σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, έχοντας όμως σε ισχύ ένα τρομερό σχέδιο που "ακροβατεί" ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία.
“Η Άγκυρα θα βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην κατάληψη των ρωσόφωνων περιοχών. Η τουρκική επέμβαση στην ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την πορεία των εχθροπραξιών.
Αυτό πιθανότατα δεν αφορά μόνο την προμήθεια τουρκικών οπλικών συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αλλά και στην παροχή γενικότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, οδηγώντας τελικά στην ήττα του Ρωσόφωνους”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.
Όπως σημειώθηκε από Ρώσους δημοσιογράφους, η εμφάνιση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορεί έχει ήδη αλλάξει την κατάσταση στο Ντονιέτσκ.
Μέχρι σήμερα είναι πάμπολλες περιπτώσεις εμφάνισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 πάνω από το έδαφος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και τα περίχωρα του.
Αυτό καταδεικνύει την αδυναμία της ρωσικής πολιτοφυλακής να αντισταθεί σε τέτοια drones.
«Είναι δυνατόν να μιλήσουμε πολύ και για μακρύ διάστημα για τον αγώνα εναντίον των τουρκικών συστημάτων, αλλά θα προσπαθήσω να θίξω το κύριο ζήτημα το οποίο διακυβεύεται εδώ.
Κατά τη γνώμη μου, τα συστήματα αεράμυνας που ήταν σε υπηρεσία στους Αρμένιους υπερασπιστές του Αρτσάχ, αποδείχθηκαν σχεδόν άχρηστα.
Μιλάμε για τα "OSA", 9K35 "Strela-10" ή MANPADS τύπου "Igla". Δέχθηκαν πυρά πριν προλάβουν να κάνουν οτιδήποτε αποτελεσματικό σε οποιανδήποτε εναέριο στόχο.
Η συριακή εμπειρία από την καταπολέμηση τέτοιων εναέριων απειλών υποδηλώνει ότι η ρωσική αεράμυνα ανταποκρίνεται πολύ καλά στην προσέγγιση των τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2, εάν λειτουργούν αντιαεροπορικά συγκροτήματα όπως το Buk, το Pantsir και το Tor-M2.
Υπάρχει κάτι παρόμοιο με τις δημοκρατίες του Donbass; Δεν είμαι σίγουρος», αναφέρει Ρώσος ειδικός στο πρακτορείο ειδήσεων «Regnum».
Ρωσικές πηγές εκτιμούν ότι με τη σειρά της, “η Τουρκία μπορεί να παράσχει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και άλλα είδη βοήθειας, όπως για παράδειγμα, μεταφέροντας άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη της στο έδαφος της Ουκρανίας, επιπλέον, το τελευταίο αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απειλή από τα τουρκικά drones, αφού με τα διαθέσιμα όπλα στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, μπορούν να πραγματοποιηθούν τρομακτικά χτυπήματα στο Donbass”.
Πρόκειται σαφώς για σενάριο τύπου “Ναγκόρνο”, στο οποίο η Τουρκία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων κατά των Αρμενίων.
Θα ήταν όμως διατεθειμένος όμως ο Ερντογάν να δράσει στην “αυλή” του Πούτιν, ο οποίος την ίδια στιγμή συζητά μαζί του για την αγορά κρίσιμης τεχνολογίας ρωσικών όπλων;
Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, στα αιτήματα της Άγκυρας για αγορά μαχητικών, ΑΟΖ σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, την κατάσταση σε Λιβύη-Συρία κά.
Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση επέλθει κάποιου είδους μυστική συμφωνία, από αυτές που συνάπτει ο Τούρκος πρόεδρος, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αφού οι ΗΠΑ έχουν σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας από νότο, και αυτό το πλάνο τηρείται με στρατιωτική πειθαρχία εδώ και μεγάλο διάστημα.