Greek-Turkish Relations
Updated at:

Έρχεται θύελλα στην Α. Μεσόγειο! Σε 6-8 εβδομάδες η Exxon Mobil θα κάνει γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου- Τι θα κάνει ο Ερντογάν

Η γεώτρηση από την ExxonMobil  θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα θα επιβεβαιώσει πόσο φυσικό αέριο περιέχεται σε ένα μεγάλο κοίτασμα στα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου και  θα δείξει πώς τα καύσιμα θα φτάσουν σε πιθανές αγορές στην Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου. 

Η υπουργός Νατάσα Πηλίδη λέει ότι η «σημαντική» γεώτρηση στο πηγάδι «Glaucus-1» μέσα στο τετράγωνο 10 της αποκλειστικής  οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)  της Κύπρου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σε 6-8 εβδομάδες θα καθορίσει εάν τα αποθέματα φυσικού αερίου  βρίσκονται στο υψηλότερο ή χαμηλότερο άκρο του εκτιμώμενου μεγέθους της 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (142-227 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).

https://www.youtube.com/watch?v=kLo4Q9B1FWMhttps://www.youtube.com/watch?v=gTxLqERBZBc

Μια υψηλότερη επιβεβαιωμένη ποσότητα θα σήμαινε φυσικά μεγαλύτερα κέρδη και, με τη σειρά της, θα ωθήσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στη λίστα προτεραιότητας για την ExxonMobil και τον εταίρο της Qatar Petroleum μεταξύ των διαφόρων έργων στα οποία διενεργούνται  αυτήν τη στιγμή.

Η Πηλίδη είπε στο Associated Press σε συνέντευξή της ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς σε αιγυπτιακές μονάδες επεξεργασίας όπου θα υγροποιούνταν για εξαγωγή σε πλοία είναι αυτή τη στιγμή η «πιο πιθανή επιλογή».

Εντούτοις η πιθανή κατασκευή ενός εργοστασίου επεξεργασίας στην Κύπρο δεν είναι εντελώς εκτός εικόνας, ανάλογα με τη συνολική ποσότητα αερίου που θα βρεθεί  και θα έκανε το έργο οικονομικά εφικτό.

CONTINUE READING

Μια κοινοπραξία που αποτελείται από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni πρόκειται να ξεκινήσει γεωτρήσεις το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους για να καθορίσει το μέγεθος αυτού που χαρακτηρίστηκε ως «πολλά υποσχόμενο» κοίτασμα στο φρεάτιο «Calypso 1» στο μπλοκ 6 που βρίσκεται σε περιοχή όπου η ExxonMobil-Qatar Petroleum έχει άδεια.

Η κοινοπραξία Total/Eni έχει άδεια να αναζητά υδρογονάνθρακες σε επτά από τα 13  θαλάσσια τετράγωνα ανοιχτά της Κύπρου. Το "Calypso" θα μπορούσε να επεκταθεί στο γειτονικό μπλοκ 7 που ανήκει στην κοινοπραξία.

Η Πηλίδη είπε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα πιο συμβατικό καύσιμο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες της Ευρώπης και αλλού για τη μετάβαση σε πιο ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ενέργειας. Είπε ότι τα μοντέλα δείχνουν ότι ακόμη και χώρες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να έχουν «αρκετά υψηλό ποσοστό» είτε φυσικού αερίου είτε πυρηνικής ενέργειας ως εφεδρική πηγή ενέργειας.

Η τεχνολογία δεν έχει φτάσει στο σημείο όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες μιας χώρας, οπότε «υπάρχει ακόμα χώρος για φυσικό αέριο». "Επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, περνάμε μια φάση όπου σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα ότι εάν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες στην Κύπρο, θα μπορούσε  αυτό να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την περιοχή μας", δήλωσε η Πηλιλίδη.

Η Κύπρια Υπουργός  είπε ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία για έναν αγωγό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κυπριακά και ακόμη και τα ισραηλινά ύδατα στα εργοστάσια επεξεργασίας της.

Παρόλο που δεν έχουν συζητηθεί αριθμοί, η Πηλίδη είπε ότι εξετάζεται η πιθανότητα για έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» της Κύπρου και το τεράστιο, παρακείμενο πεδίο «Leviathan» του Ισραήλ , και τα δύο λειτουργούν από τη Chevron.

https://www.youtube.com/watch?v=8lqeIOOJ86I

Ποια αναμένεται να είναι η αντίδραση της Τουρκίας;

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην  ευρύτερη περιοχή, όπως  στη ΝΑ Μεσόγειο, στη Συρία  και στη Λιβύη, τα οποία επηρεάζουν το ένα το άλλο και συνεπώς θα πρέπει να βλέπουμε "όλο το τοπίο" συνολικά και όχι αποσπασματικά, προκειμένου να κάνουμε σωστή και ουσιαστική ανάλυση

Στη Συρία η Τουρκία σχεδιάζει τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος των δυνάμεων του Άσσαντ και των Κούρδων του YPG. Ρωσία και ΗΠΑ έχουν "διαφορετική άποψη επί του θέματος", οπότε και δεν αναμένουμε την επίτευξη θεαματικών αποτελεσμάτων από πλευράς Τουρκίας, εάν τελικά πραγματοποιήσει την επίθεσή της , πράγμα που φαίνεται το πιθανότερο στην παρούσα φάση.

Ο Ερντογάν έχει απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση στον Μπάϊντεν τέλη Οκτωβρίου στο περιθώριο των G-20  στη Ρώμη, χωρίς να λάβει απάντηση, ενώ η Τουρκία επισήμως έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 F-16 Block 70 και να εκσυγχρονίσει 80 F-16 της.

Εκτίμηση είναι ότι το πιθανότερο είναι να μην βρεθούν τελικά Μπάϊντεν και Ερντογάν, ή και αν ακόμη βρεθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης τους να μην είναι αυτά που προσδοκούν οι Τούρκοι.

CONTINUE READING

Στη Λιβύη τέλος η Τουρκία μέσω του φιλότουρκου υπηρεσιακού Πρωθυπουργού προσπαθεί να γαντζωθεί ενεργειακά και κατασκευαστικά στη χώρα, ενώ δεν αναμένουμε απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από εκεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2021 τουλάχιστον.

Για την Α. Μεσόγειο εκτίμηση μας είναι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ παράλληλα με την γεώτρηση της Exxon-Mobil που προαναφέραμε. 

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να υποδηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι το ψευδοκράτος έχει ΑΟΖ δική του και έτσι θα επιχειρήσει να δώσει νομιμοφάνεια στην ενέργεια του.

Την όλη ενέργεια ο Ερντογάν θα την "ντύσει" με πολεμικά πλοία και drone, στρατικοποιώντας την τουρκική γεώτρηση, ενώ θα έχουμε λεκτικούς λεονταρισμούς από Τούρκους αξιωματούχους, ΥΠΑΜ, ΥΠΕΞ και παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η αντίδραση Κύπρου-Ελλάδας

Η Κύπρος αναμένουμε να αντιδράσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με διαβήματα διαμαρτυρίας και καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Ελλάδα θα πράξει το ίδιο ενώ μένει να δούμε αν αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για δημιουργία μιας κοινής Γαλλοελληνικής αεροναυτικής δύναμης με έδρα την Κρήτη (ΤASK FORCE), με Κοινή Διοίκηση και Επιτελείο, αφού ο Ερντογάν θα προχωρήσει στη συνέχεια είτε σε γεώτρηση μεταξύ Καστελορίζου-Ρόδου-Κρήτης-Καστελορίζου, είτε νοτίως της Κρήτης, υπερασπιζόμενη έτσι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην πράξη.

https://www.youtube.com/watch?v=9vzp0m9TPJc

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR