World
Updated at:

Σε μια κλωστή! Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα με το Ιράν

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία θα πραγματοποιήσουν στρατιωτική άσκηση στο Αζερμπαϊτζάν κοντά στα σύνορα με το Ιράν από Τρίτη έως Παρασκευή, εν μέσω της έντασης μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Η άσκηση, με τίτλο "Unshakable (Steadfast) Brotherhood", πραγματοποιείται με σκοπό την "ανάπτυξη φιλίας, συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των τουρκικών και αζερικώνν χερσαίων δυνάμεων".

Όπως έγραψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ το πρωί η Τουρκία μετατρέπει το Αζερμπαϊτζάν σε επαρχία της

Η Τουρκία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Αζερμπαϊτζάν σε μια περιοχή που συνορεύει με το Ιράν, αφού η κυβέρνηση στο Μπακού επέκρινε την Τεχεράνη για τη διεξαγωγή ασκήσεων κοντά στα σύνορά της.

"Η άσκηση Steadfast Brotherhood-2021 θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 5-8 Οκτωβρίου", δήλωσε σε τηλεοπτική ανακοίνωση η Ταγματάρχης Πινάρ Καρά, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση ήρθε αφού ο στρατός του Ιράν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποιεί ασκήσεις στα βορειοδυτικά της χώρας. Νωρίτερα την Κυριακή, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υπερασπίστηκε τις ασκήσεις κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, τις οποίες άλλοι αξιωματούχοι έχουν συνδέσει με τους στενούς δεσμούς του Μπακού με τον εχθρό της Τεχεράνης, το Ισραήλ.

Το Ιράν είναι επιφυλακτικό για τους δεσμούς του Ισραήλ με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου στο εβραϊκό κράτος. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, προμηθεύει το Αζερμπαϊτζάν με drones και άλλα όπλα υψηλής τεχνολογίας που βοήθησαν το Μπακού να ανατρέψει τη στρατιωτική ισορροπία υπέρ του στον περυσινό πόλεμο με την Αρμενία.

Χωρίς να κατονομάσει κανέναν, ο Χαμενεΐ είπε ότι οι χώρες της βορειοδυτικής πλευράς του Ιράν δεν θα πρέπει να επιτρέψουν σε «ξένους στρατούς που υπηρετούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα» να παρέμβουν στις υποθέσεις τους ή να εμπλακούν στους στρατούς τους. Είπε επίσης ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ήταν «πηγή καταστροφής» και προέτρεψε τις γειτονικές χώρες να «παραμείνουν ανεξάρτητες» και να «ενώσουν τις δυνάμεις τους».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR