USA

Αποκάλυψη: Ο Ερντογάν θα ''γονατίσει'' στον Μπάϊντεν

Στις Διεθνείς σχέσεις υπάρχουν ορισμένες σαφείς ενδείξεις που προϊδεάζουν για επικείμενες εξελίξεις πάνω σε σοβαρά θέματα.

Στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που δηλητηριάζει τις σχέσεις τους και αποτελεί τροχοπέδη για πραγματοποίηση οποιασδήποτε σύγκλισης σε άλλα πολλά άλλα θέματα Διεθνούς ασφάλειας, είναι το γνωστό θέμα των S-400.

Ο μέχρι πριν λίγες ημέρες λαλίστατος επί όλων των Διεθνών θεμάτων Τούρκος Πρόεδρος, ξαφνικά έχει πάθει "αφωνία", με τους κύριους υπουργούς του, τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τον ΥΠΑΜ Ακάρ, να έχουν αναλάβει το ρόλο της προσέγγισης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για το θέμα των S-400, μοιράζοντας non-paper και δηλώσεις κατευνασμού.

Ο Αμερικανικός ιστότοπος Bloomberg υποστηρίζει, ότι η Άγκυρα μπορεί να αποδεχθεί μια συμφωνία στην οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την τουρκική εθνική ασφάλεια. Η εγκατάσταση του S-400 στη βάση του Incirlik, η οποία χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ, θα επιτρέψει την εύκολη παρακολούθηση της συμμόρφωσης.

Μια διπλωματικά ελκυστική επιλογή θα ήταν να συνδεθεί η χρήση του συστήματος με τις περιστάσεις που ορίζονται στα άρθρα 4 και 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ  δηλαδή, όταν τα μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν ότι η εδαφική ακεραιότητα ή ασφάλεια της Τουρκίας απειλείται ή ότι βρίσκεται υπό ένοπλη επίθεση. Αυτή η σύνδεση θα περιόριζε σημαντικά τις πιθανές περιπτώσεις για τη χρήση του S-400 σε πραγματικές και επικείμενες απειλές.

CONTINUE READING

Για να λειτουργήσει μια τέτοια συμφωνία, ο Μπάιντεν θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο να τροποποιήσει το NDAA. Σε αντάλλαγμα, ο Ερντογάν θα πρέπει να αποδεχτεί πλήρως τους αυστηρούς όρους που ρυθμίζουν τη χρήση του συστήματος S-400 στο μέλλον.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, πλήρως ευθυγραμμισμένος με μια "γραμμή συμφιλίωσης" με τις ΗΠΑ για τους S-400, κάλεσε την Ουάσιγκτον να παράσχουν στη χώρα του πυραύλους αεροπορικής άμυνας Patriot για να τις βοηθήσουν να καλύψει τις στρατιωτικές ανάγκες της.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν εγγυηθούν τους Patriot, μπορούμε να πάρουμε συστήματα άμυνας από τους άλλους συμμάχους μας», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νατοϊκός Τούρκος ΥΠΑΜ  Ακάρ, στα εγκαίνια της Ναυτικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, στο Κέντρο Αριστείας στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Ιουνίου, όπου δήλωσε λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, ότι «η Τουρκία βάζει το ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της ασφάλειάς του, ενώ μοιράζεται όλες τις αξίες και το βάρος του».

Πέραν όμως των παραπάνω που δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα πάει στις συνομιλίες με τον Μπαίντεν, όπως λέει και ο λαός μας "με την ουρά στα σκέλια", εκλιπαρώντας γονυπετής για άφεση αμαρτιών και ικανοποίηση της βούλησης των ΗΠΑ για τους S-400, υπάρχει και μια άλλη σοβαρότατη ένδειξη που κατατείνει προς τα ανωτέρω, οι διεθνείς χρηματαγορές.

Συγκεκριμένα η τουρκική λίρα  έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσαν να επιλύσουν τη διαμάχη για τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, στην μεταξύ τους συνάντηση τη Δευτέρα.

Η ισοτιμία της λίρας άγγιξε τις 8,274 ανά δολάριο, οδηγώντας σε κέρδη για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ υπενθυμίζουμε ότι η λίρα είχε πέσει στο ρεκόρ των 8,88 ανά δολάριο στις αρχές αυτού του μήνα.

Τι συνετέλεσε στην ενίσχυση της τουρκικής λίρας;

 Οι επενδυτές στην Τουρκία ελπίζουν ότι ο Ερντογάν θα συμφωνήσει να παραδώσει τους πυραύλους αεροπορικής άμυνας που αγοράστηκαν από τη Ρωσία ή να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη όπως προαναφέραμε με μεταφορά στη βάση του Ινσιρλίκ και να τεθούν υπό νατοϊκό έλεγχο.

«Η αγορά σίγουρα αυξάνει τις προσδοκίες για μια σημαντική είδηση στη σύνοδο κορυφής Biden-Erdoğan», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών της Blue Bay Asset Management στο Λονδίνο. «Ο κίνδυνος είναι ότι αν δεν συμβεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ κακές εξελίξεις για την οικονομία», πρόσθεσε.

CONTINUE READING

Η απόκτηση των πυραύλων από την Τουρκία το 2019 έχει καταστεί κεντρικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποβάλλουν την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 και να επιβάλουν κυρώσεις στον οργανισμό προμηθειών άμυνας. Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν επίσης σοβαρές διαφορές ως προς την πολιτική έναντι της Συρίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ενεργούμε με ανοιχτό και διαφανή τρόπο κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Είναι πάντα δυνατό να βρούμε  λύσεις», δήλωσε ο Akar σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. «Η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Τουρκία είναι πολύ βαθύτερη και πιο περιεκτική από τα F-35 και τους S-400.»

Η σημασία του ΝΑΤΟ στην παγκόσμια σκηνή αυξάνεται, είπε.

Η δήλωση του Akar ακολούθησε ένα τηλεφώνημα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd James Austin την Πέμπτη, στο οποίο είπε ότι είχαν «θετική ανταλλαγή απόψεων».

Η Τουρκία προσπαθεί  να αναδείξει τις προοπτικές μιας θετικής συνάντησης μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν, έχοντας υπόψη τον θετικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι καλύτερες διμερείς σχέσεις στην εύθραυστη οικονομία της.

Οι απώλειες για τη λίρα έχουν προκληθεί από την έξοδο ξένων επενδύσεων, ένα κενό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τη ''δολαριοποίηση'' από τους ενδιαφερόμενους ντόπιους. Η αδυναμία του νομίσματος βοήθησε τον πληθωρισμό να διπλασιαστεί. Το Μάιο ανήλθε στο 16,6%.

Η Τουρκία εισήλθε σε νομισματική κρίση και ύφεση το 2018 όταν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε οικονομικές κυρώσεις για την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα για τρομοκρατικές κατηγορίες.

Η Άγκυρα πλησιάζει τις συνομιλίες «με θετική ατζέντα» και λαμβάνει τα ίδια μηνύματα από την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κρατική τηλεόραση TRT σε συνέντευξη την Τετάρτη.

CONTINUE READING

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki ήταν πιο προσεκτική λέγοντας:

«Υπάρχουν τομείς όπου πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά όπου υπάρχει ευκαιρία, καθώς και τομείς όπου έχουμε έντονη διαφωνία».

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι για τον Ερντογάν είναι μονόδρομος η υποταγή του στη βούληση των ΗΠΑ για τους S-400, αν θέλει να σωθεί η οικονομία της χώρας του αλλά και ο ίδιος, αφού η φτώχεια, η ανεργία, ο πληθωρισμός και ο κορονοϊός έχουν δημιουργήσει το υπόστρωμα για κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR