World
Updated at:

Η Αίγυπτος ''γείωσε'' τον Ερντογάν: ''Να σεβαστείς τα δικαιώματα της Ελλάδας!''

Ανανέωση 

Άμεση ήταν η αντίδραση των Αιγύπτιων, καθώς ούτε η εντολή του Ερντογάν στην ''Μουσουλμανική Αδελφότητα'' πείθουν το Κάιρο, με την απάντηση στον Ερντογάν να είναι ξεκάθαρη: 

''Καμία συμφωνία με την Τουρκία, αν δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου!''

 

Aρχικό κείμενο 

 

Τα δίνει όλα για να τα βρει με το Κάιρο ο Ερντογάν. Βλέποντας πως δεν πετυχαίνει η προσέγγιση με την Αίγυπτο, πήρε μία σημαντική απόφαση, η οποία ίσως επηρεάσει στο μέγιστο και τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου. 

Με εντολή του Τούρκου προέδρου, τα δορυφορικά κανάλια της αιγυπτιακής ''Μουσουλμανικής Αδελφότητας'' στην Κωνσταντινούπολη, σταματάνε τις πολιτικές εκπομπές και τις επικρίσεις κατά του Αλ Σίσι.

Πρόκειται για τα κανάλια Al-Sharq, Watan TV και Mekameleen. 

Mετά από μια σειρά από ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Αιγύπτου, ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει το Κάιρο, με χαμηλού επιπέδου, αλλά ουσιαστικές κινήσεις.  

CONTINUE READING

Η κυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο γνωρίζει τις σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τους αδελφούς μουσουλμάνους και είναι επιφυλακτική απέναντι στην όποια προσέγγιση, ενώ όπως απέδειξε και στο μερικό καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις (πήρε περισσότερα από τη μέση γραμμή) και δεν βιάζεται να βελτιώσει τις σχέσεις της. Διότι η Τουρκία είναι αυτή που έχει το πρόβλημα και όχι η Αίγυπτος. Επίσης ο Ερντογάν επικρίνεται έντονα στο εσωτερικό για τις άσχημες σχέσεις με την μεγαλύτερη αραβική χώρα, ενώ αποτελεί ερωτηματικό πόσο υπάρχει σύγκλιση στα συμφέροντα των δύο χωρών στη Λιβύη.

Επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν γίνει σε επίπεδο αρχηγών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, αλλά και σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο, ενώ η Αίγυπτος πηγαίνει με αργά και προσεκτικά βήματα σε οποιαδήποτε προσέγγιση, καθώς γνωρίζει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την παρουσία της Λιβύη και στην Αφρική ευρύτερα.

Η Αίγυπτος, στην πλειοψηφία έχει μουσουλμάνους, ενώ διαθέτει και 20 εκατ. Κόπτες χριστιανούς, για αυτό και ο Αιγύπτιος πρόεδρος προσπαθεί να βρει τη "χρυσή τομή" για σχετική θρησκευτική ειρήνη στη χώρα, με κινήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο είναι ένα σουνιτικό ισλαμιστικό θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Θεωρείται η μεγαλύτερη και η καλύτερα οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο.

CONTINUE READING

Υπολογίζεται από διαφορετικές πηγές πως έχει 2 ή 2,5 εκατομμύρια οπαδούς/υποστηρικτές. Η οργάνωση ιδρύθηκε στην Αίγυπτο από τον Χασάν Αλ Μπάνα, τον Μάρτιο του 1928, ενώ εξαπλώθηκε και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Το πιο μεγάλο παρακλάδι της βρίσκεται στην Αίγυπτο, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης το 1948, το 1954, το 1965, και το 2013.
 
Στην προσπάθεια ανόδου της Τουρκίας, «όχημα» ήταν η  Μουσουλμανική Αδελφότητα, η επιρροή της οποίας σε όλο τον πολιτικό βίο της Μέσης Ανατολής και του ισλαμικού κόσμου είναι ιδιαιτέρως σημαντική και μακροχρόνια.
 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR