lockdown
Society
Updated at:

Κορονοϊός: Φόβοι για νέο ισχυρό τριτο κύμα πανδημίας - Από Μάρτιο και εάν η εστίαση

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι το θέμα που έχει εγείρει ανησυχία στην κοινότητα των επιστημόνων της χώρας, ύστερα και από τη χαλάρωση των μέτρων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων.

CONTINUE READING

Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων, εάν αυτό είναι σε ελεχόμενο πλαίσιο.

Η απόφαση για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου είναι γεγονός, ύστερα και από τη δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και την επισήμανσή του ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Συνιστά, όμως, σε κάθε περίπτωση το δεύτερο πολύ σημαντικό βήμα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις αρχές Νοεμβρίου, με πρώτο αυτό που του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων από την περασμένη Δευτέρα.

Η κατάσταση στην αγορά εξακολουθεί να δείχνει θετική, καθώς τα μέτρα τηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα στοιχεία που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες σε μία πρώτη αποτίμηση, όμως, θα έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τότε θα υπάρξει η ασφαλής κρίση για την αποτύπωση του ανοίγματος των καταστημάτων στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Ανησυχία επιστημόνων για μεταλλάξεις και τρίτο κύμα

Για το θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος σημείωσε πως αν και οι μεταλλάξεις του ιού είναι αναμενόμενες, αυτό που πρέπει να μελετηθεί είναι η επιθετικότητα του κάθε νέου στελέχους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σουρβίνος: «φτιάξαμε πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για να ανιχνεύσουμε  εγκαίρως και να ταυτοποιήσουμε  περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη και θα πάρουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία».

Για το θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού, μίλησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

CONTINUE READING

Όπως υπογράμμισε, αυτό που ανησυχεί είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αφού όπως δήλωσε: «Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».
 

Σύμφωνα με τον κύριο Σαρηγιάννη, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας των νέων στελεχών του κορονοϊού, θα παρατηρηθεί σύντομα αύξηση και των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ.

«Αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων.  Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο» δήλωσε.

Δύσκολο να ανοίξει η εστίαση πριν τον Μάρτιο

Όπως φαίνεται η εστίαση είναι πολύ μακριά από το να ανοίξει, με τον κλάδο να ζητά επειγόντως την ενίσχυσή του, για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ζωτικής σημασίας.

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις στον κλάδο της εστίασης και όπως αποκάλυψε πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, στο CNN Greece, γύρω στις 10 Φεβρουαρίου θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Ανεπίσημα, γίνεται λόγος για άνοιγμα μετά τις 15 Μαρτίου κάτι που σημαίνει σχεδόν δύο μήνες ακόμη με κλειστά μαγαζιά.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής κ. Γιάννης Δαβερώνης, μίλησε στο CNN Greece και ανέφερε πως η εστίαση για να ανοίξει θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο από την κυβέρνηση.
«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής, ο κλάδος είναι αντίθετος να ανοίξει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και αυτό που ζητάμε είναι χρηματοδοτικά εργαλεία» λέει ο κ. Δαβερώνης.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην εστίαση, προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς όπως έχει αναφέρει o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, «υπάρχει κίνδυνος το 50% των επιχειρήσεων να μην επαναλειτουργήσουν, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ.

CONTINUE READING

 

Αυτό σημαίνει ότι από τους 330.000 εργαζόμενους, χιλιάδες θα μείνουν χωρίς δουλειά. Και σε αυτό τον κίνδυνο η κυβέρνηση απαντά με επίδομα 534 ευρώ. Και αυτό ισχύει μόνο για όσους βγήκαν σε αναστολή όταν η επιχείρηση που δούλευαν ήταν εν λειτουργία όταν έγινε το lockdown. «Οι εποχικά εργαζόμενοι δε παίρνουν τίποτα. Δεν έχουν πάρει τίποτα είτε από πέρυσι τον Μάρτη, είτε από τον Αύγουστο» τονίζει ο κ. Χότζογλου.

«Το επόμενο διάστημα περιμένουνε να μας δεχθεί ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος περιμένει απ ότι μας είπαν να ενημερωθεί. Έχουν περάσει τόσες μέρες και ακόμη δεν μας έχει δεχθεί. Και εμείς δεν θα περιμένουμε να πεθάνουμε μέχρι να ενημερωθεί ο υπουργός. Αντιλαμβάνεστε ότι θα δράσουμε» λέει ο κ. Χότζογλου.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR