εργαστήριο στη Κίνα
World
Updated at:

"Βόμβα" από ΠΟΥ: "Ίσως και να μην ξεκίνησε από την Κίνα ο κορονοϊός"

"Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε ο ιός αυτός, αν ήταν στην Κίνα ή εκτός Κίνας", δήλωσε ο διευθυντής που είναι αρμόδιος για θέματα έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στους κόλπους του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

"Υπάρχουν διαφορετικές (...) επιστημονικές παρατηρήσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου", συνέχισε, "είναι ένα μεγάλο αίνιγμα και δεν μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα κοιτάζοντας ένα από τα 10.000 κομμάτια ενός παζλ".

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στην Ουχάν για να ερευνήσει για την πηγή προέλευσης του νέου κορονοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 σε αυτήν την πόλη στην κεντρική Κίνα.

Τα μέλη της αποστολής αυτής του ΠΟΥ πήγαν αμέσως μετά την άφιξή τους σε ένα ξενοδοχείο για να τηρήσουν καραντίνα δύο εβδομάδων. Έκτοτε εργάζονται εξ αποστάσεως και μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της καραντίνας τους αναμένεται ότι θα μπορούν να επισκεφθούν μέρη και να συναντήσουν τις κινεζικές επαφές τους.

Η Κίνα έχει πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε εκτός των συνόρων της.

Ο ιός αυτός έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο και έχει προσβάλλει δεκάδες εκατομμύρια, ενώ έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

"Η ομάδα μας βρίσκεται εκεί, η συνεργασία με τους Κινέζους συναδέλφους μας είναι καλή. Εξετάζουμε τα δεδομένα", πρόσθεσε ο Ράιαν. "Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, όμως έχουμε την αίσθηση ότι προοδεύουμε λίγο και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας και του μέλλοντος".

 

ΠΟΥ: Οι υφασμάτινες μάσκες αποτελεσματικές και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των υφασμάτινων μασκών απέναντι στη μετάλλαξη του κορονοϊού, που έχει σημάνει νέο συναγερμό στους ειδικούς. Όπως σημείωσε σήμερα, Σάββατο, δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των οδηγιών της ως προς τη χρήση της εν λόγω μάσκας καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται κατά τον ίδιο τρόπο. 

Η Γερμανία και η Αυστρία έκαναν υποχρεωτική τη χρήση της ιατρικής μάσκας σε μέσα μετακίνησης και καταστήματα, επιτρέποντας τη χρήση μασκών τύπου FFP2, αντί υφασμάτινων, ύστερα από τις πληροφορίες περί μεγαλύτερης απειλής και ταχύτερης μετάδοσης της νέας μετάλλαξης.

Η Μαρία Φαν Κερκχόβε του ΠΟΥ, επεσήμανε πως τα νέα στελέχη του ιού «μπορεί να αυξάνουν τη μεταδοτικότητα», αλλά οι μελέτες στη Βρετανία και την Νότια Αφρική, όπου έχουν παρουσιαστεί μεταλλάξεις, δεν δείχνουν πως «οι τρόποι μετάδοσης έχουν αλλάξει. Μεταδίδεται κατά τον ίδιο τρόπο».

Ο Οργανισμός αναφέρει πως «οι μη χειρουργικές, υφασμάτινες μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες κάτω των 60, που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Παράλληλα, συμβουλεύει τη χρήση ιατρικών μασκών για εργαζομένους Υγείας, σε όποιον δεν αισθάνεται καλά, όσους περιμένουν τα αποτελέσματα τεστ για τον κορονοϊό και άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν μολυνθεί.

Επίσης, συστήνεται η χρήση της ιατρικής μάσκας για άτομα άνω των 60, όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, λόγω του αυξημένου ρίσκου να παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα της Covid-19. 

H ίδια σημείωσε πως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει όποιες αποφάσεις κρίνει, ενώ δεσμεύτηκε πως ο ΠΟΥ θα «συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία, αλλά από τα όσα έχουμε δει όπου υπάρχει η μετάλλαξη του κορονοϊού, δεν υπάρχει αλλαγή στα μοντέλα μετάδοσης».

«Εάν αλλάξει οτιδήποτε, θα αλλάξουμε και θα ανανεώσουμε (σ.σ. τις οδηγίες) αναλόγως» συμπλήρωσε και συνέστησε οι υφασμάτινες μάσκες να κατασκευάζονται από περισσότερα στρώματα υφάσματος, για περισσότερη προστασία.

Το έσω στρώμα πρέπει να είναι πιο απορροφητικό, όπως βαμβάκι, το μεσαίο να είναι από ύφασμα όπως το μη υφασμένο πολυπροπυλένιο που λειτουργεί ως φίλτρο, ενώ το έξω τμήμα πρέπει να είναι αδιάβροχο, όπως ο πολυεστέρας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR