Η επόμενη ημέρα μετά την τουρκική επέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπαχ, είναι δυσοίωνη αφού η Τουρκία έφερε τους Πακιστανούς στην περιοχή ενώ αναγνώρισε τα ουκρανικά σύνορα συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας του και της Κριμαίας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχτηκε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην πρωτεύουσα Κίεβο. Σε μια δημοσίευση στο Twitter, ο Ζελένσκι έγραψε:
Ετοιμαζόμαστε για μια άλλη σύνοδο του στρατηγικού συμβουλίου υψηλού επιπέδου στις αρχές του 2021." "[Είμαι] ευγνώμων για την Τουρκία που υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας", έγραψε ο ίδιος προσθέτοντας ότι θα χαρεί να συναντηθεί σύντομα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμύλχ την Παρασκευή.
Μιλώντας στη συνάντηση, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ουκρανία έχουν σχέσεις στρατηγικής εταιρικής σχέσης από το 2011 και τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι "εξαιρετικές".
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Τσαβούσογλου και Ακάρ συναντήθηκαν επίσης με τους Τουρκόφωνους που ζουν στην Ουκρανία.
Η Τουρκία αλωνίζει στην κυριολεξία στην Ουκρανία αφού βρήκε πεδίο λαμπρό μπροστά της, ενώ εισέρχεται στην περιοχή για να ελέγξει τις μειονότητες των Τουρκόφωνων Ουκρανών, με σκοπό να ελέγξει την χώρα πολιτικά στο μέλλον.
Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν ενισχύουν τις σχέσεις τους
Την ίδια περίοδο, Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν την Παρασκευή να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της ενέργειας, της άμυνας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Όλοι οι υπόλοιποι τομείς πλην αυτού της άμυνας ήταν πρόσχημα, αφού οι Πακιστανοί έρχονται στην χώρα ως σύμμαχοι των Τούρκων για συγκεκριμένη αποστολή στον Καύκασο εξυπηρετώντας τα σχέδια της Άγκυρας.
Η συμφωνία κατέληξε μετά τον δεύτερο γύρο διμερών πολιτικών διαβουλεύσεων Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Την ομάδα του Πακιστάν ηγούνταν ο υπουργός εξωτερικών Sohail Mahmood, ενώ στην αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν επικεφαλής ήταν ο υφυπουργός εξωτερικών της χώρας, Ramiz Hasanov.
Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις υπάρχουσες διμερείς πολιτικές σχέσεις ως υποδειγματικές και επιβεβαίωσαν το πολύ καλό επίπεδο τους.
Επαναλαμβάνοντας την αρχική υποστήριξη του Πακιστάν στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έδωσε συγχαρητήρια στο Αζερμπαϊτζάν για την ιστορική επιτυχία του που αφορούσε την εισβολή των δυνάμεων του στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Χασάνοφ ευχαρίστησε το Ισλαμαμπάντ για την υποστήριξή του και είπε ότι το Πακιστάν κέρδισε βαθύ θαυμασμό από την κυβέρνηση και τον λαό του Αζερμπαϊτζάν.
Δεν μας είπε βέβαια ο Αζέρος αξιωματούχος, για ποιον λόγο τόσος θαυμασμός προς στο Πακιστάν, μήπως επειδή οι Πακιστανοί βοήθησαν και αυτοί ουσιαστικά στην επέμβαση της χώρας του στο Ναγκόρνο;
Oι Πακιστανοί αξιωματούχοι ευχαρίστησαν επίσης το Αζερμπαϊτζάν για την πολύτιμη υποστήριξή του στο ζήτημα της διαμάχης του Κασμίρ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στα παγκόσμια και περιφερειακά φόρουμ.
Η Τουρκία έφτιαξε το δικό της άξονα με Πακιστάν, Αζέρους και αναμένει πλέον νέους “πελάτες” για να υλοποιήσει τα σχέδια της παντού όπου έχει συμφέροντα, συμπεριλαμβανόμενης και της Α.Μεσογείου.