Russia
Updated at:

Ρωσική εταιρεία-''κολοσσός'' τρυπάει για έρευνες στη Λιβύη

Ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να ξεκινήσει την μοιρασιά των λιβυκών κοιτασμάτων όπως όλα δείχνουν, έναντι του συμμάχου του Τούρκου προέδρου, και ετοιμάζει έρευνες μέσω ρωσικού ενεργειακού κολοσσού εκτός όλων των άλλων και στην περιοχή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία θα συνεχίσει την παραγωγή και την εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε αρκετές τοποθεσίες στη Συρία και τη Λιβύη, αφού οι δραστηριότητές της σταμάτησαν μετά τα γεγονότα της επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου 2011, αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές.

CONTINUE READING

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας TATNEFT, Rustam Minnikhanov, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS ότι η εταιρεία μελετά την επανάληψη των θαλάσσιων και χερσαίων εργασιών σε τέσσερα σημεία εξερεύνησης στη Λιβύη, ενώ σχεδιάζει επίσης την επέκταση των ερευνών και στην στη Συρία.

Η εταιρεία αναμένει ότι η συνολική παραγωγή από τα κοιτάσματα της θα ανέλθει τα 50 εκατομμύρια τόνους, ενώ μελετά επίσης άλλα ερευνητικά έργα στην Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, στην ρωσική εταιρεία TATNEFT παραχωρήθηκε για έρευνες και ανάπτυξη το πεδίο στο Ghadames, και ένα ακόμη στην Σύρτη το 2006, ως μέρος συμφωνίας κατανομής της παραγωγής στην Λιβύη.

Ανοικτά της Σύρτης είναι περιοχή που εμπεριέχεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και σίγουρα αναμένουμε πως θα γίνει η μοιρασιά μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στην περιοχή αυτή το επόμενο διάστημα.    

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εργασίες εξερεύνησης των Ρώσων σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2011 λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα, ενώ οι υπάλληλοι της ρωσικής εταιρείας αποχώρησαν κακήν κακώς.

Μετά από δύο χρόνια, η εταιρεία προσπάθησε να επιστρέψει στη Λιβύη, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει  ξανά το 2014 λόγω της κλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων.

Η Ρωσία προφανώς ετοιμάζει διπλό κτύπημα σε θάλασσα και στεριά στην Λιβύη, ενώ η διχοτόμηση της χώρας σε δυτική και Ανατολική προκαλεί πολλαπλά προβλήματα.

Στις ακτές της Α.Λιβύης τονίζεται ότι υπάρχουν δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, για τα οποία θα κονταροκτυπηθούν ΗΠΑ-Ρωσία και Τουρκία πιθανότατα.  

Η Τουρκία ετοιμάζεται για πολεμική επιχείρηση κατά του Λιβυκού στρατού

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ανώτατου Συμβουλίου των Σεΐχηδων της Λιβύης, Μωάμεθ Αλ Μισμπάι, δήλωσε ότι οι τουρκικές προετοιμασίες και η συνεχιζόμενη άφιξη μεταγωγικών αεροσκαφών στις αεροπορικές βάσεις Αλ-Βατίγια και Μισράτα, αποτελούν σοβαρότατες ενδείξεις προετοιμασίας πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο ίδιος τονίζει ότι επίκειται μια μεγάλη μάχη ενάντια στις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις του Χαφτάρ από την Άγκυρα για την κατάληψη όλων των λιβυκών εδαφών.

Ο Μωάμεθ Αλ-Μισμπαχί, σε δήλωσή του σε αραβικό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι η Τουρκία είχε συγκεντρώσει όλα τα  μέλη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη για να ενώσει τις τάξεις των πολιτοφυλακών για τον επικείμενο πόλεμο κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.

CONTINUE READING

Επέστησε δε την προσοχή στις κινήσεις του υπουργού άμυνας της κυβέρνησης της Τριπόλεως, Salah al-Din al-Namroush, προς  Κατάρ και Τουρκία, για τη σύναψη συμφωνιών προκειμένου να παραδοθούν όπλα και εξοπλισμός για παραβίαση της εκεχειρίας στην Λιβύη.

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία έχει  ως στόχο να κερδίσει χρόνο για να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της στη Λιβύη.

Ο Αλ-Μισμπάι τόνισε ότι η Τουρκία ήρθε να καταλάβει και να παραμείνει στη Λιβύη μόνιμα, για να την καταστήσει ως βάση-αφετηρία για εκβιασμό της Ευρώπης με ισλαμιστές τρομοκράτες και πρόσφυγες από την Αφρική.

Όπως λοιπόν γίνεται απολύτως κατανοητό, η μάχη για τους υδρογονάνθρακες της Λιβύης μόλις άρχισε και αναμένουμε να δούμε σχεδόν σίγουρα κινήσεις του τουρκικού στόλου στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, με παράλληλες μετακινήσεις αεροσκαφών και μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων.

ΗΠΑ-Ρωσία και Τουρκία μαζί με την Γαλλία συνθέτουν το παζλ ενός πολέμου στα νότια ελληνικά σύνορα, το οποίο θα επηρεάσει και την τουρκική πολιτική στην Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα.

Αυτό άλλωστε το γνωρίζουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και για αυτό προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR