Armed Conflicts
Updated at:

Aντίδραση Τουρκίας για την αμυντική συμφωνία Αθήνας-Άμπου Ντάμπι

Tην πρώτη αντίδραση είχαμε από την Τουρκία, μετά την συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ. 'Οπως σας είχε αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες, αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι.

Είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντική στη δεδομένη συγκυρία με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν.   

https://www.youtube.com/watch?v=aSLQvWplT9I&t=2s

Η ''απάντηση'' της Τουρκίας  


 
Τουρκία και Κατάρ έκαναν ασκήσεις τις προηγούμενες ώρες. Στην άσκηση συμμετείχαν ειδικές και δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Firtina. 

Ο τουρκικός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 336 T-155 Firtina, το οποίο είναι η τουρκική έκδοση του νοτιοκορεατικού K-9 Thunder. 

Πρόκειται για ασκήσεις που έχουν σαν στόχο τα ΗΑΕ, ενώ ταυτόχρονα Τουρκία και Κατάρ θέλουν να στείλουν μήνυμα στην Ελλάδα. 

Σε αυτό το σημείο ορέπει να αναφέρουμε πως η η Τουρκία κατασκευάζει μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ, με την προοπτική ανάπτυξης χιλιάδων στρατιωτών για ενισχυμένη παρουσία στον Κόλπο. 

Σκοπός της τουρκικής βάσης στη ΒΔ Ντόχα του Κατάρ αποτελεί, εκτός από την παρουσία στον Κόλπο, είναι η άσκηση πιέσεων και η υλοποίηση ψυχολογικών επιχειρήσεων (ΨΕΠ) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη δημιουργία συνθηκών αντίστοιχες με αυτές στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.

Η βάση περιέχει έναν μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων, καθώς και διάδρομο απογειώσεως/προσγειώσες αεροσκαφών. 

CONTINUE READING

Σε μεγαλύτερο πλάνο, αυτές οι βάσεις αποτελούν μέρος του σχεδίου της Τουρκίας να αναπτύξει περίπου 60 χιλιάδες στρατιώτες έως το 2022 σε βάσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, της Σομαλίας και πιθανώς της Λιβύης, καθώς στα σχέδια της Άγκυρας συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία δύο στρατιωτικών βάσεων στη βορειοαφρικανική χώρα!  

Έτσι λοιπόν έχουμε μία αδυσώπητη μάχη μεταξύ του συνασπισμού της Ελλάδας, της Κύπρου,  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και  της Αιγύπτου, εναντίον του άξονα Κατάρ-Τουρκίας. 

Και όπως φαίνεται σε αυτή την συμμαχία θέλει να μπει ''σφήνα'' και η Βουλγαρία, καθώς η φρεγάτα BGS SMELI, επισκέπτεται τον ναύσταθμο του Ακσάζ. 
 
Η Σόφια μπαίνει λοιπόν σε αυτό τον άξονα, ενώ έδειξε τις προθέσεις της στη Σύνοδο Κορυφής, όπου μαζί με την Γερμανία, υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους τον Ερντογάν!

https://twitter.com/tcsavunma/status/1337681809149210624https://twitter.com/tcsavunma/status/1338075224462520321https://twitter.com/TheArabSource/status/1338029155707990018https://www.youtube.com/watch?v=rK31Vxo5tlE

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR