Η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζει τον αλβανικό στρατό στα πλαίσια του σχεδίου στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδος από τα ΒΔ, με αμείωτο ρυθμό, ενδεικτικό των ύποπτων σχεδίων της.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας στα Τίρανα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας παρέδωσε άγνωστη ποσότητα αυτόματων τυφεκίων τουρκικής προέλευσης (ίσως και άλλα όπλα πεζικού), καθώς και ποσότητα στολών μάχης για το προσωπικό του Αλβανικού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση τουρκικού υπουργείου άμυνας.
Τονίζεται ότι μόλις τον Οκτώβριο του 2020 η Αλβανία αγόρασε συστήματα κατά drone από τουρκική αμυντική εταιρεία που εδρεύει στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό κράτος και τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Η National War Technologies Defense Systems Inc. με έδρα την Αντάγια κατασκευάζει κιτ αντι-drone για περίπου 25 χρόνια.
Το σύστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), έχει εξαχθεί στην Αλβανία και το Κατάρ.
Οι δύο χώρες είναι οι πρώτες που αγόρασαν τα τουρκικά συστήματα από την Τουρκία, ενώ τουρκική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και με άλλες χώρες.
Ο συντονιστής έρευνας και ανάπτυξης της τουρκικής εταιρείας, Μπεκίρ Γιαλσίν, είπε στα ΜΜΕ ότι η εταιρεία παράγει συστήματα jammers και αντι-drone συστήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από το 2017, οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις, καθώς και οι αντίστοιχες μονάδες εσωτερικής ασφάλειας, έχουν παραλάβει τουρκικής κατασκευής αυτόματα όπλα, τύπου Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.
Οι Αλβανοί έχουν προμηθευθεί τυφέκια για ελεύθερους σκοπευτές KNT-308, ελαφρά αντιαρματικά M72 LAW, τεθωρακισμένα οχήματα, βομβιδοβόλα των 40 χλστ. πολυβόλα των 0,50'' και οχήματα Cobra.
Το Ναυτικό της χώρας ανανεώθηκε στο σύνολό του από την Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει και βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο. Πρόκειται του Πασαλιμάνι και την στρατιωτική βάση στο Ορίκουμ, οι οποίες έχουν πλήρως ανακατασκευασθεί με ραντάρ επιφανείας και άλλες υποδομές.
Τουρκική εταιρεία προσφέρει εκπαίδευση στους Αλβανούς αξιωματικούς και δοκίμους πάνω στις πιο σύγχρονες ναυτικές τακτικές άμυνας.
Όσον αφορά το Μαυροβούνιο και σχετική προ μηνών απόφαση, η Τουρκία προσφέρει αμυντική βοήθεια αξίας €16,1 εκατ. τα επόμενα 5 χρόνια. Από αυτά, τα €15,5 εκατ. θα προέλθουν από τον τουρκικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν την φοίτηση προσωπικού σε στρατιωτικές σχολές στην Τουρκία.
Στρατιωτικά οχήματα έχουν παραδοθεί και στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσόβου, ενώ η Σερβία εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Bayraktar TB2.
Για την Τουρκία, η Αλβανία κατέχει εξέχουσα θέση στα Βαλκάνια για τα νεο-οθωμανικά σχέδια της, τα οποία ξεδιπλώνει τώρα στο Ναγκόρνο και την Α.Μεσόγειο.
Γενικά έχουμε μια πρωτοφανή κινητικότητα, η οποία καταγράφεται στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αλβανία.
Φυσικά το σχέδιο Ερντογάν είναι ξεκάθαρο. Σκοπός της Άγκυρας είναι η πιθανή περικύκλωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από την πλευρά του Ιονίου σε μια πιθανή ''πολεμική κρίση'' Τουρκίας και Ελλάδος.
Αυτό τον ρόλο θα παίξουν οι Αλβανοί με τον καλύτερο τρόπο μιας και οι Τούρκοι τους το ανταποδίδουν με την ολόπλευρη στήριξη τους στο υπό εξέλιξη σχέδιο της δημιουργίας της ''Μεγάλης Αλβανίας''.