Ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες ώρες, "για τουρκική στρατιωτική πτήση” πάνω από τις περιοχές Σύρτη και Αλ Τζούφρα, κατά μήκος της γραμμής ανακωχής μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων Τρίπολης και Βεγγάζης.
Η πηγή καθόρισε την Τουρκία ως "έναν από τους κύριους υποστηρικτές" της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, τονίζοντας την συνεχή μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού ειδικά το τελευταίο διάστημα.
Ο στρατός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί μεγάλες μετακινήσεις των δυνάμεων του Χαφτάρ στην Σύρτη και Τζούφρα και σήμερα.
Οι προθέσεις των Τούρκων όμως είναι επικίνδυνες όχι μόνο για τον Χαφτάρ, αλλά και για όλες τις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδος.
Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια ναυτική και μια αεροπορική βάση στο ελεγχόμενο από την GNA τμήμα της Λιβύης, στις οποίες θα μεταφέρει δυνάμεις της στη Βόρεια Αφρική.
Σε συνδυασμό με τα σχέδια αεροναυτικής βάσεως στα Κατεχόμενα στην Κύπρο και με την ήδη υπάρχουσα ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, η Άγκυρα επιχειρεί τον έλεγχο της Α. Μεσόγειου, και ειδικά της πορείας του αγωγού East Med.
Την ίδια στιγμή ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Lorenzo Gurini, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λιβύη περίπλοκη και λίαν επικίνδυνη, σημειώνοντας ότι οι αρχές της χώρας του εργάζονται για να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και υποστηρίζουν μια λύση στο πλαίσιο ενός εσωτερικού διαλόγου, για μια πολιτική λύση που θα οδηγήσει σε πολιτικές εκλογές έως το τέλος του επόμενου έτους.
Σε συνάντηση με φοιτητές με αφορμή την «Ημέρα της Νομιμότητας και των Θεσμών», και σε απάντηση του σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας, ο Γκουρίνι είπε: "η σύγκρουση στη Λιβύη περιόρισε την δραστηριότητα μεταξύ των πλευρών σε μεγάλο βαθμό, αλλά σήμερα υπάρχει χώρος για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ενίσχυσης των θεσμών της Λιβύης, αυτή είναι η δέσμευσή μας και ο κύριος στόχος μας και εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα".
Ο Ιταλός υπουργός άμυνας ανέφερε ότι η Λιβύη είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την Ιταλία από διάφορες απόψεις, ξεκινώντας από τα συμφέροντα της εξουσίας και τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, έως την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Ιταλία όμως παίζει το παιχνίδι των Τούρκων μη λαμβάνοντας υπόψιν το τι πράττει εκεί ο τουρκικός στρατός μαζί με τους Σύρους μισθοφόρους.
H τουρκική πλευρά επιδιώκει να επενδύσει στα εδαφικά κέρδη της στη δυτική Λιβύη, μετά την τακτική απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.
Κύριο μέλημα της Άγκυρας είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας για να υπερασπιστεί τις αποκτηθείσες περιοχές για να εργαστεί στην συνέχεια να καταλάβει νέους άξονες, ιδίως στον ανατολικό άξονα προς την Σύρτη, καθώς και στον ΒΔ άξονα προς τη βάση Al-Jufra, ενισχύοντας τις περιοχές με Τούρκους επιτελικούς αξιωματικούς, μονάδες αναγνώρισης και πράκτορες της ΜΙΤ και της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.
Ο Αιγύπτιος τόνισε ότι αυτό γίνεται μέσω της στρατιωτικής βάσης Al-Watiya, στην οποία έχουν δημιουργηθεί αίθουσες αεροπορικών επιχειρήσεων, κέντρα επικοινωνίας για τους Τούρκους πιλότους, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε και την μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 με την την παροχή κατάλληλης αντιαεροπορικής άμυνας όπως το σύστημα Hawk και άλλα συστήματα.
Η ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλάζει τις ισορροπίες, εισάγοντας το σενάριο της στρατηγικής περικυκλώσεως της Ελλάδος από νότο.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όμως διεξαγάγουν αεροναυτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, έχοντας ταυτόχρονα αρκετή εμπειρία για να αποτρέψουν πλήρως αυτό το ενδεχόμενο σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.