Greek-Turkish Relations
Updated at:

Η Μέρκελ στέλνει στην Τουκία τα 6 υποβρύχια

H Γερμανία θα στείλει τα έξι υποβρύχια, καθώς σήμερα η Μέρκελ απάντησε έμμεσα σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα, σύμφωνα με το Reuters. 

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας να παγώσει η παράδοση έξι υποβρυχίων στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι με την Τουρκία υπάρχει μια στρατηγική σχέση, καθώς πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ.

https://www.youtube.com/watch?v=7V6tA7rk0e0&t=875s


 
Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, η ΕΕ θα ετοιμάσει μια συνολική αναφορά για την Τουρκία που θα περιλαμβάνει όλη την περιοχή, από τη Λιβύη μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Δεν μπορώ προς το παρόν να απαντήσω αναφορικά με γερμανικά όπλα προς την Τουρκία, αυτό θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ περιμένοντας και την νέα αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

CONTINUE READING

 
Ουσιαστικά δηλαδή το Βερολίνο προτιμά να αφήσει την πρωτοβουλία στην Ουάσιγκτον για τυχόν κυρώσεις συνολικά των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας, αν και η Κύπρος δεν αποτελεί μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως η Ελλάδα. Προφανώς επιλέγει να δει πως θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική του εκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής έκανε λόγο για επανεξέταση της προοπτικής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2021.  

 

Δηλώσεις Μισέλ  

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί περισσότερο με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel μετά από διήμερη συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε υπεύθυνη συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου.

 

Δηλώσεις Μακρόν 

 

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ότι οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν κατά ορισμένων Τούρκων την Πέμπτη καταδεικνύουν ότι η ΕΕ δε θα ανεχθεί πλέον αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιφέρειά της. 


   
Οι συμφωνίες για τα υποβρύχια
 

 

Η σύμβαση ύψους 2,5 δισ. € για τα 6 υποβρύχια, ανατέθηκε το 2009 αλλά ενεργοποιήθηκε το 2011, επειδή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα οδήγησαν σε εκτενείς αλλαγές των τουρκικών υποβρυχίων, τα οποία επιμηκύνθηκαν και είναι μεγαλύτερου εκτοπίσματος. Μάλιστα για την καθυστέρηση αυτή, είχε ζητηθεί από την γερμανική TKMS να πληρώσει πρόστιμο 100 εκατ. €.  

CONTINUE READING

Το πρώτο εξ αυτών των υποβρυχίων, το PIRI REIS (S330) καθελκύστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2019 και πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία τον Απρίλιο του 2021, για να ακολουθήσουν από το 2022 τα υπόλοιπα, εντασσόμενα σε υπηρεσία, ένα ανά έτος. Απομένουν δηλαδή μερικοί μήνες μόνο μέχρι να καταστεί επιχειρησιακό το πρώτο υποβρύχιο Type 214TN. 

Είναι ερώτημα το κατά πόσο μπορεί μια απόφαση της γερμανικής κυβερνήσεως να ματαιώσει αυτή την προοπτική. Θεωρητικώς, υπάρχουν τρόποι, δεδομένου ότι για την ολοκλήρωση των συστημάτων και υποσυστημάτων, όπως και την τελική έγκριση καλής λειτουργίας, δίνουν γερμανικές εταιρείες. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR