Λίγες ώρες απέμειναν πλέον για την Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Tο γεωπολιτικό παίγνιο που παίζεται είναι πολύ σκληρό. Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου και υπέρ της επιβολής κυρώσεων, ακόμα και σκληρών, βρίσκονται Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Δανία.
Προσχέδιο χαμηλών προσδοκιών
Ιδιαίτερα «φτωχό» ήταν το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που συζητήθηκε χθες σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, το οποίο αποκάλυψε το Reuters. Το προσχέδιο περιλαμβάνει όπως αναμενόταν, επέκταση των κυρώσεων σε περισσότερα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία.
Εφόσον συμφωνηθεί, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση της υπάρχουσας λίστας κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής της, επισημαίνει το προσχέδιο.
Ουσιαστικά θα επιβληθούν αντίμετρα, στα όρια της μηδενικής επίδρασης στην οικονομία της Τουρκίας
Η ΕΕ θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα στις 25 και 26 Μαρτίου του 2021. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Conte τόνισε τα εξής:
«Τα σήματα που πρέπει να δοθούν στην Άγκυρα δεν πρέπει να ενεργοποιούν τη δυναμική που θα αυξήσει την ένταση, την οποία δεν θέλουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο ανοιχτό για την προώθηση της θετικής ατζέντας. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να τροφοδοτήσει την ένταση, ειδικά ενάντια σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Τι θα περιλαμβάνονται στα αντίμετρα… κατά της Τουρκίας
Τα αντίμετρα ή ήπιες κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου σε αξιωματούχους ή στελέχη του ναυτικού της Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ. Το μέτρο θα αφορά στελέχη της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαιοειδών ή το πλήρωμα του Oruc Reis το οποίο δεν θα μπορεί να ελλιμενίζεται σε λιμάνια της Ευρώπης.
Το ίδιο θα ισχύσει και για το Barbaros το οποίο ερευνούσε επί εβδομάδες νοτιοδυτικά της Κύπρου. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε αξιωματούχους για την υπόθεση των Βαρωσίων στην Κύπρο.