Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδειχτεί όπως όλα δείχνουν για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων. Όπως μεταδίδει το Reuters σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο!
Αυτό περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Στο προσχέδιο φυσικά, ούε λόγος στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων!
Aναλυτικά
Διεύρυνση - αλλά όχι και σκλήρυνση - κυρώσεων προς την Άγκυρα περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.
Αν συμφωνηθεί, η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» του υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων. Και τι άλλο θα μας πουν; Ότι αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, η ΕΕ θα εξετάσει το θέμα!
Προφανώς η Ελλάδα δεν μπορεί να ΄ναι ικανοποιημένη απ΄ αυτή τη κοροϊδία. Τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Υπάρχει στρατηγική πλέον έναντι της Τουρκίας;
Δηλώσεις Μέρκελ
Εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η Γερμανία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει αύριο και θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και την επιβολή κυρώσεων που ζητούν όλο και περισσότεροι ηγέτες, βρίσκονται στην Ευρώπη.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει η γερμανίδα καγελάριος Άνγεκλα Μέρκελ καθώς το προηγούμενο διάστημα δεν είχε επιδείξει διάθεση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το μπαράζ των προκλήσεων από την Άγκυρα, ακόμη και στο παρά πέντε της Συνόδου.
Σε ομιλία της το πρωί στη γερμανική βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.